Aigaio365 > MAIN SLIDER > Στη Χίο οι Χαρίτσης, Σαντορινιός και Κρετσού – Σε πρώτο πλάνο η τόνωση της ανάπτυξης των νησιών

Στη Χίο οι Χαρίτσης, Σαντορινιός και Κρετσού – Σε πρώτο πλάνο η τόνωση της ανάπτυξης των νησιών

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου επισκέφτηκαν σήμερα τη Χίο, όπου και παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Οικονομίας για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την τόνωση της ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαρίτσης:

«Στεκόμαστε στο πλευρό των νησιών μας ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προσκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και να ανταπεξέλθουν στο ανθρωπιστικό καθήκον της υποδοχής χιλιάδων συνανθρώπων μας προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στις ακτές τους. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάσαμε δύο ξεχωριστά αναπτυξιακά προγράμματα, ειδικά για τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ και έρχονται να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες και να χρηματοδοτήσουν σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Είναι στοχευμένα στις ανάγκες των νησιών και στηρίζονται στην ισότιμη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομίας με τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς.

Τα Προγράμματα έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και αυτές τις μέρες εντάσσονται τα πρώτα έργα. Ήδη έχει κατατεθεί μία πολύ καλή πρόταση από το Επιμελητήριο Κυκλάδων για τη δημιουργία cluster εξωστρέφειας στον τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας η οποία κινείται ακριβώς στο πνεύμα των αναπτυξιακών στόχων που θέτουμε μέσα από τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα. Ακόμη, συμφωνήθηκε σήμερα ο Δήμος Χίου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να υποβάλουν από κοινού την πρότασή τους για την χρηματοδότηση μελέτης επέκτασης και αναβάθμισης του αεροδρομίου της Χίου, ένα έργο κρίσιμης σημασίας για το νησί. Περιμένουμε και άλλες αντίστοιχες προτάσεις.

Επιπλέον, ενισχύουμε τα νησιά με περισσότερους πόρους από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Επενδύσεων για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών – πρόσφατά μάλιστα εντάξαμε νέα έργα ύψους 12,5 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – και συστήσαμε ομάδα για την υποστήριξη των μικρών νησιών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, παρέχοντας εξειδικευμένο προσωπικό από το Υπουργείο. Ακόμη, μέσα από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου, διαθέτουμε άλλα 3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών. Είμαστε παρόντες, με κάθε χρηματοδοτικό και θεσμικό μέσο που έχουμε στη διάθεση μας, για να βοηθήσουμε τα νησιά να αξιοποιήσουν τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες τους».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε και στον σεισμό που έπληξε τη Λέσβο τονίζοντας πως το Υπουργείο Οικονομίας και η Κυβέρνηση κινητοποιούν κάθε διαθέσιμο μέσο για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών:

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη κινητοποιώντας όλες τις υπηρεσίες μας για την γρήγορη ανακούφιση των πληγέντων. Ως Υπουργείο Οικονομίας θα ανταποκριθούμε άμεσα στα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης παρέχοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες και να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την κα Κρέτσου που έδωσε μάχη στην Επιτροπή ώστε να υπάρχει 100% χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους για τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Χίο ο κ. Χαρίτσης συναντήθηκε με δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου και επισκέφτηκε το Μουσείο Μαστίχας και το μοναστήρι της Νέας Μονής που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία της κας Κρέτσου στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τα φυσικά σύνορα δηλαδή της Ε.Ε, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Κατά την συνάντηση που διοργανώθηκε μεταξύ της Επιτρόπου, των Υπουργών, Δημάρχων νησιών του Βορείου Αιγαίου και εκπροσώπου της Περιφέρειας, ο Υφυπουργός επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας υποστηρικτικού πλαισίου, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την ενίσχυση των υποδομών των νησιών και την κάλυψη των αναγκών των μονίμων κατοίκων.

Η πρόκληση για την Ευρωπαϊκή συνοχή, τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, είναι η νησιωτικότητα. Στόχος μας είναι να κάνουμε και κάθε νησιώτη να αισθάνεται ισότιμος Ευρωπαίος πολίτης, υπογράμμισε. Για αυτό το λόγο, η Ελλάδα, ανέφερε ο Υφυπουργός, έχει προτείνει, στην επόμενη κατανομή των χρηματοδοτικών πλαισίων, να υπάρξουν επιπλέον στόχοι επιλεξιμότητας, πέρα του ΑΕΠ, όπως ο δείκτης περιφερειακής ανταγωνιστικότητας, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη τα ρεαλιστικά στοιχεία της νησιωτικότητας.

Στη συνέχεια της παρέμβασής του ο Νεκτάριος Σαντορινιός, απευθυνόμενος στην Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, κα. Κρέτσου, ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης, ώστε, σε εθνικό επίπεδο, να ενισχυθούν τα νησιά και οι κάτοικοί τους με όλους τους δυνατούς τρόπους. Πρωτοβουλίες, τόνισε, όπως η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για να διερευνηθούν συγκεκριμένοι τρόποι μείωσης του κόστους μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών, από και προς τα νησιά ή η εφαρμογή καινοτόμων και νέων τεχνολογιών στα νησιά, σχέδια που ήδη μελετώνται, είναι δράσεις που μπορούν να αλλάξουν τα αναπτυξιακά δεδομένα των νησιών μας και να τα καταστήσουν ανταγωνιστικά.

Αυτή τη στιγμή, εξήγησε στην κα. Κρέτσου ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τα ελληνικά νησιά έχουν δυο πολύ σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία στα χέρια τους, που ευελπιστούμε να αποδώσουν τα μέγιστα για την ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών και για την αναβάθμιση των νησιωτικών υποδομών, με τελικό ζητούμενο την αλλαγή των συνθηκών ζωής των κατοίκων. Τα ειδικά αναπτυξιακά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, προγράμματα στηριζόμενα εξ΄ ολοκλήρου σε εθνικούς πόρους αλλά και το θεσμικό πλέγμα που έχει δημιουργηθεί μέσω της ΜΟΔ- ΕΕΤΑΑ και των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την υποστήριξη των νησιωτικών Δήμων στη διαδικασία ολοκλήρωσης σημαντικών έργων στα νησιά, είναι ενέργειες οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους στο μέγιστο βαθμό και να αποδώσουν απτά αποτελέσματα στις τοπικές κοινωνίες.

Πηγή: LeftΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien