Aigaio365 > MAIN SLIDER > Σκουρλέτης: Μία κυβέρνηση χωρίς ισχυρό κόμμα είναι ανερμάτιστη και χωρίς πυξίδα

Σκουρλέτης: Μία κυβέρνηση χωρίς ισχυρό κόμμα είναι ανερμάτιστη και χωρίς πυξίδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, με μία κυβέρνηση που θα «γειώνεται» μέσα από ένα ισχυρό κόμμα, να γράψει τις δικές του σελίδες στην πολιτική επιστήμη, σε μία Ευρώπη χωρίς κυβερνήσεις με αναφορές στην Αριστερά, επιδιώκοντας παράλληλα συμμαχίες σε στέρεη προγραμματική βάση, ενόψει και των δύο μεγάλων εκλογικών μαχών τον Μάιο, είπε ο νέος γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Προέβλεψε ότι τους επόμενους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει στείρα αντιπολίτευση τόσο από την αυθεντική Δεξιά της ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ που κινείται δορυφορικά προς αυτήν. Ωστόσο, θα είναι η χρονιά που θα φανούν τα αποτελέσματα και θα δρέψουμε τους καρπούς της δουλειάς των προηγούμενων ετών, όπως εκτίμησε.

Για το «παράδοξο» να αφήσει μία κυβερνητική θέση εξουσίας και να αναλάβει την θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «η προσέγγιση για τους περισσότερους από εμάς που έχουμε θητεύσει χρόνια στην Αριστερά είναι διαφορετική σε τέτοιου είδους θέσεις ευθύνης, από ό,τι βλέπουμε σε άλλους χώρους. Δεν είναι τα στενά προσωπικά κριτήρια που οδηγούν σε μία επιλογή, όσο η ένταξη και συμμετοχή σε μία συλλογική προσπάθεια που στο διάβα του χρόνου παίρνει διάφορες μορφές και στο πλαίσιο μίας δημοκρατικής συνεννόησης με τους δικούς μας κανόνες καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες που του ορίζουμε όλοι μαζί».

«Είναι μία φιλοσοφία ζωής και πολιτικής στάσης που χαρακτηρίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τις αριστερές και τους αριστερούς. Είναι η δική μας ηθική διάσταση της πολιτικής που σέβεται την συλλογικότητα, που πρέπει να χαρακτηρίζεται από ανιδιοτελή προσφορά, στη βάση των δικών μας αξιών και πεποιθήσεων», προσέθεσε.

Δύο μεγάλες εκλογικές μάχες μπροστά μας

«Η οργανωτική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτει με μία εξαιρετικά κρίσιμη και ενδιαφέρουσα συγκυρία, με την ολοκλήρωση του προγράμματος που εκ των πραγμάτων δημιουργεί νέες δυνατότητες και νέα καθήκοντα. Το κόμμα υπέστη μία «βίαιη αφαίμαξη» στελεχών με την συμμετοχή στην κυβέρνηση, σήμερα οφείλει να αποκαταστήσει τον διακριτό του ρόλο, οφείλει να έχει το δικό του ειδικό πολιτικό βάρος στην διαμόρφωση των βασικών κατευθύνσεων του χώρου μας. Προφανώς δεν ταυτίζεται και δεν υποκαθιστά τα κυβερνητικά κλιμάκια, είναι κάτι άλλο. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη, σε αυτές τις συνθήκες, να προβούμε σε μία προγραμματική εμβάθυνση, επιχειρώντας να συνθέσουμε σε ένα άλλο επίπεδο την κυβερνητική εμπειρία και τις προτάσεις που έχουν ορίζοντα βραχυπρόθεσμο, με τις μεσοπρόθεσμες δικές μας επιδιώξεις ως η Αριστερά της εποχής μας. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε μπροστά μας δύο μεγάλες εκλογικές μάχες τον επόμενο Μάιο, τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, με τα δικά της χαρακτηριστικά η κάθε μία», είπε ο κ. Σκουρλέτης:

Ευρωεκλογές: Γίνονται σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, μεταβατική συγκυρία, συνολικά για την Ευρώπη, που ζει μέσα σε μεγάλες αντιφάσεις, με θετικά και αρνητικά φαινόμενα για τις στρατηγικές της επιλογές, με τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται, με μεγάλα διλήμματα για την από εδώ και πέρα πορεία της.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: για πρώτη φορά θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και με νέο θεσμικό πλαίσιο που δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες πιο ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στα τοπικά πράγματα.

Πρέπει να επιδιώξουμε τις προγραμματικές συμμαχίες

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στο νέο πολιτικό τοπίο μετά το τέλος του προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι «η επαναφορά στην κανονικότητα μετά το τέλος του προγράμματος αναδεικνύει και το νέο πεδίο των προγραμματικών ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων. Εκεί επάνω θα διαμορφωθούν οι νέες προτάσεις και οι νέες συμμαχίες και υπάρχει ανάγκη για νέες συμμαχίες, για την διαμόρφωση των πολιτικών όρων που θα δημιουργήσουν νέες στέρεες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, που θα διαμορφώσουν τους κατάλληλους συσχετισμούς για να ωριμάσουν οι νέες αλλαγές στην κοινωνία».

Όπως είπε, «ο χώρος της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιδιώκει έναν διάλογο προγραμματικό και ουσίας με όμορους πολιτικά χώρους. Δεν ξέρω αν μπορούμε να τους ορίσουμε όπως παλιά, βάζοντας ετικέτες όπως της «κεντροαριστεράς», της «σοσιαλδημοκρατίας». Και αυτοί οι χώροι βρίσκονται σε μία μετάβαση και μετάλλαξη, μεγάλα κομμάτια τους κοιτούν είτε από εδώ είτε από εκεί. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζονται ανοίγματα και συμμαχίες και στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο. Δεν θα πρέπει να τις φοβηθούμε, αντίθετα πρέπει να τις επιδιώξουμε, αλλά προφανώς σε μία στέρεη προγραμματική βάση, με τον αντίστοιχο πολιτικό προσανατολισμό».

«Είναι προφανές ότι όταν μιλάμε για συμμαχίες μιλάμε πάντοτε στην βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτές έχουν πάντοτε και μία αναφορά σε άλλα στοιχεία, στο πώς προσεγγίζει κανείς όχι μόνο τα θέματα άμεσης κυβερνητικής διαχείρισης, αλλά και πώς βλέπει τα δικαιώματα, τις διεθνείς σχέσεις, την συνύπαρξη των λαών, τα διεθνή ζητήματα. Κατά συνέπεια, υπό το φως αυτών των δεδομένων προφανώς θα επανακαθορίσουμε και προσεγγίσουμε και τις μέχρι τώρα συμμαχίες μας. Είναι μία φυσιολογικοποίηση της πολιτικής ζωής».

Περιμένουμε λυσσαλέα και ισοπεδωτική κριτική

Για τις βολές της αντιπολίτευσης προς τον Αλέξη Τσίπρα που «παραδέχθηκε ότι θέλει να μείνει γαντζωμένος στην εξουσία» επειδή στην χτεσινή του ομιλία στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «προτεραιότητά μας είναι το κόμμα», ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε χαρακτηριστικά «μου φαίνεται ακατανόητη αυτή η τοποθέτηση».

«Για άλλη μία φορά διατύπωσαν μία λυσσαλέα, ισοπεδωτική κριτική, που σε τίποτε δεν έχει να προσφέρει για τα προβλήματα της συγκυρίας και της προοπτικής της χώρας. Έχουμε πάρει απόφαση ότι τους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, τόσο με την αυθεντική δεξιά έκφρασή τους, την ΝΔ, όσο και μέσω του ΚΙΝΑΛ που κατ’ ουσίαν έχει κάνει πλέον σαφές ότι κινείται σε μία δορυφορική τροχιά έναντι της ΝΔ, τουλάχιστον σε προγραμματικό επίπεδο. Θα αντιμετωπίσουμε μία στείρα αντιπολίτευση εκ μέρους αυτών των δυνάμεων», όπως προέβλεψε.

Τόνισε ωστόσο ότι «δεν θα πρέπει να αρκεστούμε να απαντούμε στο ίδιο ύφος, αλλά με θετικό τρόπο να απαντήσουμε στα προβλήματα της συγκυρίας. Δεν έχουμε πια το άλλοθι της εφαρμογής ενός σκληρού μνημονιακού προγράμματος, σήμερα πρέπει κι εμείς να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας και κυρίως να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις βασικές ανάγκες του μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, του κόσμου της εργασίας, των πιο αδύνατων, των μικρομεσαίων, των μικροεπιχειρηματιών, της μεγάλης πλειοψηφίας που υπέστη τις επιπτώσεις των μνημονίων».

Είναι η χρονιά που θα φανούν τα αποτελέσματα και θα δρέψουμε τους καρπούς

Σε επίπεδο κυβερνητικού έργου, συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης, «ήδη έχει υπάρξει δουλειά που δεν μπόρεσε να αναδειχθεί. Η τελευταία χρονιά διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η χρονιά που θα φανούν τα αποτελέσματα μίας παράλληλης με το μνημονιακό πρόγραμμα κυβερνητικής δουλειάς, θα δρέψουμε τους καρπούς μίας συστηματικής δουλειάς σε πάρα πολλούς τομείς».

Στον μέχρι τώρα δικό του τομέα ευθύνης, ανέφερε «τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Εσωτερικών. Ο «Κλεισθένης» δεν αφορά μόνο το εκλογικό σύστημα. Ήδη συγκροτούνται επιτροπές για την αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων, νέες υπηρεσίες, έχουν δρομολογηθεί πολλά πράγματα. Στο ζήτημα της ιθαγένειας έχουμε κάνει μεγάλες απλοποιήσεις και εκσυγχρονισμούς για την απόδοσή της. Επίσης, στην οργάνωση του κράτους, στην Υγεία με τις παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια Υγεία, σε όσα αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ξαναπιάνουμε το νήμα των πρώτων μηνών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πάρα πολλά που θα πρέπει να αναδειχθούν, ώστε να δρέψουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας».

Θα είναι μεγάλη η προγραμματική σύγκρουση με την ΝΔ

Το επόμενο διάστημα όμως, συνέχισε, «κυρίως -και δεν είναι υπεραισιόδοξο- μπαίνουν οι βάσεις για την επόμενη περίοδο. Τώρα πια θα αναδειχθεί η προγραμματική αντιπαράθεση σε ένα άλλο πεδίο. Από την μία θα έχουμε μία πρόταση που θα έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής μέριμνας, ένα πιο έντονο κοινωνικό πρόσημο, που θα προσπαθεί να βάλει κανόνες στην ανοιχτή αγορά, τον ιδιωτικό τομέα, τον τομέα των επενδύσεων. Από την άλλη, την πρόταση της ΝΔ, που θέλει να προσεγγίζει την εκπαίδευση ως διαδικασία εμπορευματική, συναλλαγής ανάμεσα στους πελάτες μαθητές ή φοιτητές και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Που θέλει εμπόρευμα την Υγεία, που θέλει να συρρικνώσει το ίδιο το κράτος, το κοινωνικό κράτος».

«Αυτές είναι μεγάλες διαφορές, παραπέμπουν σε μεγάλες προγραμματικές συγκρούσεις. Έχει εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον η επόμενη περίοδος», όπως προέβλεψε.

Η σχέση κόμματος και κυβέρνησης είναι αμφίδρομη

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «είναι αμφίδρομη η σχέση ενός κόμματος και μίας κυβέρνησης που συνδέεται με αυτό, που στηρίζεται στις δυνάμεις του κόμματος».

Από την μία, «το κόμμα έχει ανάγκη να κατανοήσει πώς μία ιδεολογική, προγραμματική, πολιτική πλατφόρμα όταν μπαίνει στο πεδίο της καθημερινής κυβερνητικής πρακτικής και εφαρμογής θα συνδεθεί με την πραγματικότητα. Εμείς, που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήμασταν ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς και είχαμε την «πολυτέλεια» να λέμε και πράγματα που σε πολλές περιπτώσεις απείχαν από τις συνθήκες και τους διαμορφωμένους κοινωνικούς συσχετισμούς σε διάφορα θέματα, το καταλάβαμε πάρα πολύ έντονα».

«Από την άλλη, μία κυβέρνηση που δεν «γειώνεται» μέσα από ένα ισχυρό, λαϊκό, μαζικό και δημοκρατικό κόμμα, κινδυνεύει να γίνει ανερμάτιστη, να χάσει την πυξίδα της».

«Αυτή η διαλεκτική σχέση είναι σχέση συνεργασίας, έντασης, στη βάση της διακριτότητας των ρόλων που πρέπει να περιφρουρήσουμε. Έχουν γραφεί χιλιάδες τόμοι για αυτά τα ζητήματα, νομίζω ότι κι εμείς πρέπει να προσθέσουμε τις δικές μας σελίδες σε αυτόν τον τομέα της πολιτικής επιστήμης. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η δική μας εμπειρία, σε μία εποχή που δεν υπάρχουν μαζικά κόμματα και που δεν υπάρχουν κυβερνήσεις στην Ευρώπη που να αναφέρονται στο όνομα της Αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσδίδεται στο δικό μας εγχείρημα ένα εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον», κατέληξε ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

 Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien