Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ > Σε αργία για ένα μήνα 11 δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Σαντορίνης

Σε αργία για ένα μήνα 11 δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Σαντορίνης

Σε αργία ενός μήνα από τα καθηκόντά τους έθεσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, έντεκα Δημοτικούς Συμβούλους Θήρας, κρίνοντας ως παράνομη την απόφαση που είχαν λάβει το 2015 για τη δημιουργία  Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Πρόκειται για τους Δημοτικούς Συμβούλους: 1) Νικόλαο Καμπουράκη, 2) Ελευθέριο Τζούρο, 3) Ανάργυρο Δαρζέντα, 4) Ευάγγελο Νομικό, 5) Ιωάννα Βαμβακούρη, 6) Μάρκο Καφούρο, 7) Ρούλα Μπελλώνια, 8) Γεώργιο Νομικό, 9) Αικατερίνη Καραμολέγκου, 10) Μηνά Καφιέρη, 11) Γεώργιο Κυριαζή.

Υπενθυμίζεται ότι, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Aιγαίου Νίκος Θεοδωρίδης,  το καλοκαίρι του 2017, έθεσε σε αργία για ένα μήνα τους 11 δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι ενεργώντας «με δόλο», όπως αναφέρει, δεν συμμορφώθηκαν σε προηγούμενη απόφαση του.

Αναλυτικά ΕΔΩ

Οι 11 σύμβουλοι κατέθεσαν προσφυγή και αίτηση αναστολής στο ΣτΕ, η οποία απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους μέχρι και την 01/11/2018.

Τα έγγραφα όπως τα δημοσίευσε το SantoNews:

Με ανακοίνωσή τους επί του θέματος οι 11 δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρουν τα παρακάτω:

Με την 60/2015 απόφαση Δ.Σ., η οποία λήφθηκε με τις ψήφους μας, αποφασίστηκε η προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης και διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.) του Δήμου μας κατόπιν διενέργειας ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, επί τη βάσει μελέτης του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Νικολάου Κωνσταντίνου, που μας είχε ήδη παραδοθεί, με θέμα τη σύνταξη των Τεχνικών Προδιαγραφών του εν λόγω εξοπλισμού.

Η απόφαση αυτή ακυρώθηκε, κατόπιν προσφυγής της Ανώνυμης Εταιρείας Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΑΒ Α.Ε., από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με την 33369/2015 απόφασή του και ο Δήμος μας έχει ήδη προσφύγει κατά της απόφασης αυτής στη Δικαιοσύνη, η σχετική δε αίτηση ακύρωσης εκκρεμεί προς συζήτηση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά.

Στο μεταξύ και πριν κριθεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη επί της ουσίας, μας επιβλήθηκε από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου πειθαρχική ποινή αργίας ενός μηνός από τα καθήκοντά μας ως Δημοτικών Συμβούλων με αιτιολογική βάση ότι η ψήφος μας κατά τη λήψη της απόφασης ήταν παράνομη. Κατά των πειθαρχικών αυτών αποφάσεων προσφύγαμε ενώπιον του ΣτΕ, επί του οποίου εκκρεμεί ακόμη η υπόθεση ως προς την ουσία της. Ωστόσο η αίτηση για αναστολή εκτέλεσης των πειθαρχικών ποινών μας μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης ακύρωσης απορρίφθηκε με την 248/2018 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, η οποία μας κοινοποιήθηκε χθες, με αποτέλεσμα από σήμερα μέχρι και την 01/11/2018 να αδυνατούμε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας ως Δημοτικοί Σύμβουλοι. Την επίμαχη απόφαση του Δ.Σ. (60/2015) την λάβαμε προκειμένου να προχωρήσει η δημιουργία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α) και να επιτευχθεί σύγχρονη και βιώσιμη λύση στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι ο Δήμος συμμορφώθηκε ως προς την ακύρωση της 227/2014 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής αφού δεν πλήρωσε την μελέτη, την οποία όμως είχε παραλάβει. Η 60/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη καθώς στην πραγματικότητα είχε παραληφθεί η μελέτη ακόμη και αν δεν είχε πληρωθεί.

Με την απόφασή του ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την απόρριψη της αίτησης αναστολής από το ΣτΕ ενώ δεν έχει κριθεί ακόμη η προσφυγή μας από τα αρμόδια δικαστήρια οδηγεί σε κλείσιμο τον Δήμο σε κρίσιμη περίοδο αφού κανένα όργανο του ουσιαστικά δεν μπορεί να λειτουργήσει (Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κλπ.).

Είναι η περίοδος για την ψήφιση του προϋπολογισμού, για να γίνουν διαγωνισμοί που είχαν παγώσει λόγω του ν.4412/2016 καθώς δεν είχε ενεργοποιηθεί το άρθρο 221 του Νόμου. Έτσι μένουν πίσω επισκευές σχολείων, πάγωμα προμηθειών, δράσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, προκαλεί εν γένει ζημιά στον τόπο. Γιατί; Γιατί εμείς δρούσαμε για να μην χαθούν χρήματα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Γιατί; Γιατί δεν θέλαμε να ολιγωρούμε σε ένα μείζον ζήτημα που με το ένα ή το άλλο έχει κακοφορμίσει. Γιατί; Γιατί δεν θέλουμε να ισχύει ότι δεν τολμούμε έχοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι η απόφασή μας δεν ήταν παράνομη.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Δικαιοσύνη θα επικυρώσει εν τέλει τη νομιμότητά της, όπως επίσης και ότι θα μας δικαιώσει κατά την εκδίκαση της αίτησής μας επί της ουσίας για ακύρωση των πειθαρχικών ποινών μας, η οποία ακόμη εκκρεμεί ενώπιον του ΣτΕ.

Όσοι αντιστρατεύονται την προσπάθειά μας για επίτευξη ουσιώδους λύσης στο ζήτημα των απορριμμάτων αλλά και για την εν γένει πρόοδο του τόπου μας, κατορθώνουν να καθυστερούν την επίτευξη των λύσεων, οι οποίες θα είχαν γίνει πραγματικότητα εδώ και καιρό, αν υπήρχε έστω και η ελάχιστη συναίνεση για τα θεμελιώδη και τα αυτονόητα εκ μέρους των μειοψηφουσών δημοτικών παρατάξεων ενάντια στα συμφέροντα, των οποίων γίνονται πλέον υποχείρια. Η Δικαιοσύνη όμως τελικά θα μας δικαιώσει και στο τέλος θα κατορθώσουμε να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε.”


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien