Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Σαντορινιός: Θετικά αποτελέσματα όταν οι δράσεις κοινωνικής ευθύνης μεγάλων εταιρειών απαντούν στις ανάγκες της Νησιωτικότητας

Σαντορινιός: Θετικά αποτελέσματα όταν οι δράσεις κοινωνικής ευθύνης μεγάλων εταιρειών απαντούν στις ανάγκες της Νησιωτικότητας

Στην κοινωνική δράση των ΕΛΠΕ και ΕΚΟ που έλαβε χώρα το διήμερο 29 και 30 Νοέμβρη στη Ρόδο, συμμετείχε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα, τα Ελληνικά Πετρέλαια- ΕΚΟ, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου, από την Ρόδο, την πρόθεσή τους να προσφέρουν 25.000 λίτρα πετρελαίου, σε 13 σχολεία (3ο ΓΕΛ Ρόδου, Γυμνάσιο Αρχαγγέλου/ΓΕΛ/ΕΠΑΛ, 1o ΕΠΑΛ Ρόδου, Μπελλένιο Γυμνάσιο Λέρου, Γυμνάσιο/Λύκειο Αντιμάχειας Κω, 7ο Δημοτικό Σχολείου Κω, 1o Γυμνάσιο/ΓΕΛ Σύμης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Σύμης, 2ο Δημοτικό Σχολείο Σύμης, Δημοτικό Σχολείο Μανδρακίου Νισύρου, Δημοτικό Σχολείο Έμπωνα, Γυμνάσιο Κάσου και 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπάθου) απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, σε 7 νησιά της Δωδεκανήσου.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δήλωσε:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία αυτή των ΕΛΠΕ- ΕΚΟ. Ήταν μια δράση που είχαμε συζητήσει από καιρό με τους υπεύθυνους της εταιρείας, προσπαθώντας να προσαρμόσουμε τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης μιας εταιρείας- κολοσσού στην αγορά του πετρελαίου, στις ανάγκες των ευπαθών νησιών του Αιγαίου.

Για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η δράση κοινωνικής ευθύνης- όπως και κάθε άλλη σχετική- να έχει συγκεκριμένη στόχευση και να εξυπηρετεί τους πολίτες που ζουν σε απομονωμένες συνθήκες, με μειωμένες ευκαιρίες. Στην παρούσα φάση, προτεραιότητα από τα ΕΛΠΕ- ΕΚΟ δόθηκε στη νησιωτικότητα, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει πια γίνει κτήμα της δημόσιας σφαίρας πως η βοήθεια στα νησιά μας πρέπει να αποτελεί συνισταμένη των δυνάμεων όχι μόνο της πολιτείας, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εταιρών και των μεγάλων εταιρικών ομίλων.

Τέλος, ιδιαίτερα ευχάριστο και άξιο να τονιστεί είναι πως η συγκεκριμένη δράση δεν περιορίζεται μόνο στη δωρεά πετρελαίου. Το πιο σημαντικό είναι ότι, παράλληλα, ευαισθητοποιεί και παρέχει πληροφορίες στους πολίτες σχετικά με την ενεργειακή εξοικονόμηση. Η χρήση της ενέργειας και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει είναι μια πλούσια γνώση που πρέπει να μεταφερθεί στη νέα γενιά και με την ευκαιρία της υλοποίησης της κοινωνικής δράσης των ΕΛΠΕ στα σχολεία, είμαι πολύ χαρούμενος που ανοίγεται αυτό το θέμα συζήτησης μέσα στις τάξεις. Τα παιδιά είναι αυτά που θα παραλάβουν τον κόσμο στα χέρια τους και ελπίζουμε να τον παραδώσουν πιο καθαρό, με μικρότερο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα και ενεργοβόρες συνήθειες, από αυτόν που τους κληροδοτήσαμε εμείς».

Οι δράσεις της Κυβέρνησης

«Τα νησιά έχουν αυξημένες ιδιαιτερότητες στο θέμα της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Είναι επί της ουσίας κλειστά ενεργειακά συστήματα και αξίζει κανείς να σχεδιάζει πάνω σε αυτή τη βάση και να το εφαρμόζει μετά σε μεγαλύτερη κλίμακα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ως Κυβέρνηση έχουμε ήδη ανακοινώσει μια σειρά ρυθμίσεων, όπως αυτές που αποτυπώνονται στο πρόσφατο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και αφορούν στη διευκόλυνση λειτουργίας ενεργειακών κοινοτήτων στα νησιά, στα οποία καθοριστικό ρόλο θα παίζουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης, έχοντας η ΕΕ ήδη δείξει ενδιαφέρον για την ενέργεια στα νησιά, και πάνω σε αυτό το δρόμο, με ταυτόχρονη στήριξη από το Υπουργείο Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο μας, πιστεύω ότι πολύ σύντομα, μαζί με την Τήλο, την Ικαρία και τον Αι Στράτη- νησιά τα οποία αποκτούν μια πράσινη ενεργειακή ταυτότητα- θα δούμε, μέσω διαφόρων δράσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα και άλλα μέρη της νησιωτικής Ελλάδας να γίνονται πρότυπα ενεργειακά νησιά».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien