Aigaio365 > MAIN SLIDER > Σαντορινιός στο Aigaio365: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει το στίγμα του στη Νησιωτική πολιτική

Σαντορινιός στο Aigaio365: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει το στίγμα του στη Νησιωτική πολιτική

Δήμητρα Βεργίνη
Δημοσιογράφος

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλά στο Aigaio365 για όσα κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά, δίνοντας έμφαση στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Ερωτηθείς για τη στάση του ΚΙΝΑΛ και το ενδεχόμενο ψήφου εμπιστοσύνης ή ανοχής στη ΝΔ, αναφέρει ότι «αυτές οι μέρες του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ είναι αναντίστοιχες με την ιστορία του και το παρελθόν του και ότι θα κριθεί για την πρόσδεσή του στο άρμα της ΝΔ».

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσπαθήσαμε να ανακουφίσουμε τα νησιά από το αίσθημα εγκατάλειψης και υποτίμησης που είχαν βιώσει, ενώ βάλαμε τη Νησιωτικότητα στον πυρήνα των πολιτικών μας, έχοντας πάντα στο νου μας τον νησιώτη και τις ανάγκες του

Θεωρείτε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ζωή των νησιωτών έγινε καλύτερη;

Θεωρώ πως οι νησιώτες είδαν να εφαρμόζεται ένα πλέγμα πολιτικών που αφορούσε την απτή βελτίωση της καθημερινότητας τους, την αναβάθμιση των υποδομών αλλά και την τόνωση των αναπτυξιακών τους δυνατοτήτων.

Προσπαθήσαμε και πετύχαμε ένα πλήθος μέτρων και δράσεων που αφορούσαν, για παράδειγμα, στην βελτίωση της συνδεσιμότητας των νησιών, στην ενίσχυση δρομολογίων και άγονων γραμμών, στην χρηματοδότηση μελετών και έργων για υποδομές που ήταν ζωτικής ανάγκης για τα νησιά, στην σταθερή και ποιοτική υδροδότησή τους μέσω της λειτουργίας αφαλατώσεων σε πάνω από 13 νησιά, στην λειτουργία νοσοκομείων και στον εξοπλισμό των κλινικών με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, στην τόνωση του πολιτισμού και των πανεπιστημιακών ανασκαφικών προγραμμάτων στα νησιά, στην βελτίωσή της επικοινωνίας και της ενημέρωσης των νησιωτών μέσω δωρεάν ετήσιων προγραμμάτων για ίντερνετ και δορυφορική τηλεόραση, κα.

Επίσης τα νησιά βίωσαν θεσμικές παρεμβάσεις που στόχο είχαν την καλυτέρευση των κομβικών τομέων της Υγείας και της Παιδείας. Η παροχή κινήτρων για την πλήρωση θέσεων στα νησιωτικά ιατρεία, η δυνατότητα ολοκλήρωσης της στρατιωτικής θητείας από γιατρούς οπλίτες και παράλληλα της εκτέλεσης του αγροτικού τους, η πρόσληψη αναπληρωτών δασκάλων και μονίμων εκπαιδευτικών ειδικής εκπαίδευσης ήταν η αιτία που τα σχολεία μας άνοιξαν στην ώρα τους, σε όλα τα νησιά, με τους δασκάλους και τα βιβλία να περιμένουν τα παιδιά.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσπαθήσαμε να ανακουφίσουμε τα νησιά από το αίσθημα εγκατάλειψης και υποτίμησης που είχαν βιώσει, ενώ βάλαμε την Νησιωτικότητα στον πυρήνα των πολιτικών μας, έχοντας πάντα στο νου μας τον νησιώτη και τις ανάγκες του.

Ποιο θεωρείτε το πιο εμβληματικό μέτρο της θητείας σας;

Αναμφισβήτητα, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει αφήσει το στίγμα του στην Νησιωτική πολιτική με το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Είχα την τύχη να επιλεγώ από τον Πρωθυπουργό στην ηγεσία του χαρτοφυλακίου της Νησιωτικότητας. Από αυτή τη θέση προσπάθησα, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, να δικαιώσω τις προσδοκίες των συντοπιτών μου- καθότι νησιώτης και ο ίδιος- και να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις εκείνες που η Νησιωτικότητα να γίνει πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα. Κοινός τόπος όλων των νησιωτών είναι η οικονομική επιβάρυνση που συνοδεύει την ανάγκη για μετακίνηση. Οι νησιώτες, είτε για εμπορικούς λόγους, είτε για απλούς καθημερινούς, χρειάζεται να μετακινούνται συνεχώς με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ζωής τους. Από την άλλη, τα νησιωτικά προϊόντα, ήταν λιγότερο ανταγωνιστικά λόγω του επιπλέον μεταφορικού κόστους και οι νησιωτικές επιχειρήσεις επιβαρύνονταν με μεγάλα ποσά για την αποστολή και παραλαβή πρώτων υλών και προϊόντων.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο ήταν ένα χρόνιο αίτημα των νησιωτών που σκοπό είχε να καλύψει αυτήν ακριβώς την ανισότητα του κόστους μεταφοράς και μετακίνησης. Η δική μας Κυβέρνηση σχεδίασε και εφάρμοσε το μέτρο πάνω στις αρχές της ισότιμης μεταχείρισης, της αναγνώρισης των δυσκολιών που συνεπάγεται η Νησιωτικότητα και της δίκαιης ανάπτυξης. Το μέτρο στηρίχτηκε σε τρεις πυλώνες παρέμβασης: το αντιστάθμισμα του κόστους μετακίνησης των νησιωτών, την επιστροφή μεγάλου μέρους των εξόδων μεταφοράς για τις επιχειρήσεις και την επιδότηση της μεταφοράς καυσίμων, προσπαθώντας να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα της εξωφρενικά μεγάλης απόκλισης στην τιμή της βενζίνης που παρουσιαζόταν στα νησιά και λειτουργούσε σαν αποτρεπτικός παράγοντας για την ανάπτυξη.

Βλέποντας την ανταπόκριση του μέτρου και την αποδοχή που έχει από τον κόσμο νιώθω ιδιαίτερα περήφανος και σαν νησιώτης και σαν μέλος αυτής της Κυβέρνησης που σχεδίασε και υλοποίησε το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Τα νησιά μας δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω και κάθε δράση και πρωτοβουλία που έλαβε χώρα τα τελευταία 4 χρόνια τα έφερε πιο κοντά στην ανάπτυξη και στην βελτίωση της καθημερινότητας. Θα ήθελα η ΝΔ να έχει δεσμευτεί ενώπιων του νησιωτικού λαού για την διατήρηση του μέτρου και την ενίσχυσή του, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιες απαιτήσεις από ένα κόμμα που για πάνω από 40 χρόνια ανεβοκατέβαινε στην εξουσία και δεν άφησε κανένα μόνιμο μέτρο για τα νησιά πίσω του.

Πιστεύετε πως μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αφορούσε μια άλλη κάλπη και άλλα ερωτήματα. Η διαφορά που προέκυψε, αναμφισβήτητα ήταν μεγάλη όμως η 7η Ιουλίου μας φέρνει μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας. Ο κόσμος πρέπει να δει τη μεγάλη εικόνα, να διαβάσει τα προγράμματα και να σκεφτεί τι θέλει για την Ελλάδα και την ζωή του προσωπικά. Ανάμεσα σε δυο εκ διαμέτρου διαφορετικές πολιτικές τα ερωτήματα που τίθενται είναι: Πρόοδος ή Συντήρηση, Κοινωνικό Κράτος ή προληπτική γραμμή στήριξης με 4ο Μνημόνιο, απολύσεις ή ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, επαναφορά της Διαφθοράς ή κάθαρση και διαφάνεια;

Ξέρετε, είμαστε σε ένα μεταίχμιο. Η χώρα μετράει ένα χρόνο περίπου που βγήκε από τα Μνημόνιο και η επάνοδος όσων παραποίησαν στοιχεία για να μπούμε στα προγράμματα, όσων θεωρούν το ΔΝΤ φίλους τους, όσους φώναζαν στον Ντάισεμπλουμ βάστα γερά και όσους παρακάλαγαν τους θεσμούς να μην δεχτούν την μη περικοπή των συντάξεων, θα ήταν ένα επικίνδυνο πισωγύρισμα για τη χώρα, ενώ θα επίσειε κινδύνους για την εκ νέου φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης.

Υπό αυτήν την έννοια οι εθνικές εκλογές είναι ένα εντελώς διαφορετικό και φυσικά πιο κρίσιμο τερέν μάχης από αυτές των Ευρωεκλογών. Έχω πίστη στο θυμικό του Έλληνα, έχω ελπίδες στην νέα γενιά, ξέρω ότι οι άνθρωποι της εργασίας και οι μικρομεσαίοι δεν θα επιτρέψουν την αναβίωση των μαύρων ημερών για την αξιοπρέπειά μας και την επιβίωσή μας. Αυτές οι εκλογές είναι βαθιά πολιτικές και μπροστά στην κάλπη δεν υπάρχουν σιγουράκια και φαβορί, μόνο η βούληση του λαού που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.

Πως σχολιάζετε τη στάση του ΚΙΝΑΛ, του οποίου η ηγεσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο ανοχής σε μια μη αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ;

Η κα. Γεννηματά, σε αυτές τις εκλογές, ξεδίπλωσε με δόσεις τις πραγματικές προθέσεις του κόμματος της: μας πήγε από το «ψήφο ανοχής θα σημαίνει υπεύθυνη αντιπολίτευση», μετά ότι θα δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» και τώρα ότι δεν «αποκλείει να συμμετέχει στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη με υπουργούς». Το χειρότερο δε, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ προτιμά να συνεργαστεί με την ΝΔ για να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική, την οποία άλλωστε δεν ψήφισε.

Αυτές οι μέρες του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ είναι αναντίστοιχες με την ιστορία του και το παρελθόν του. Ένα μεγάλο κόμμα που εκπροσώπησε για πολλά χρόνια τα μεσαία στρώματα του ελληνικού λαού και έχει βάλει την σφραγίδα του σε σημαντικές θεσμικές κοινωνικές πολιτικές, αυτή τη στιγμή ταυτίζεται με τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό και στέκεται ενάντια στο πιο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, την απλή αναλογική.

Είμαι σίγουρος ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ, σε αυτή την κρίσιμη μάχη για την χώρα, τώρα που είναι κοντά και πάλι ο κίνδυνος της παλινόρθωσης της Δεξιάς, δεν εκφράζει κανέναν προοδευτικό πολίτη και σίγουρα κανέναν κεντροαριστερό άνθρωπο. Το ΚΙΝΑΛ θα κριθεί για την πρόσδεσή του στο άρμα της ΝΔ και θα λογοδοτήσει σε όλους όσοι δεν έχουν ξεχάσει τι σημαίνει Δεξιά.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien