Σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, δηλώνει, ότι «εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος σε κάποια θέση στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια, αλλά από το ρόλο που μου έχει αναθέσει, από τη μια ο πρωθυπουργός, και από την άλλη ο λαός της Δωδεκανήσου». Ο κ. Σαντορινιός μιλάει ακόμη για το Σύμφωνο που υπογράφηκε για την Μ.Πόλη, για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, για τα αναδρομικά στις συντάξεις καθώς και για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Σαντορινιέ, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις. Υπογράφτηκε ένα σύμφωνο για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, προπομπός για την περίφημη Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα σε τέσσερις πλευρές. Είστε ικανοποιημένος που γίνεται αυτό επί θητείας σας και πώς το σχολιάζετε;
Όπως ανέφερα και στον πρόσφατο χαιρετισμό μου, κατά την μέρα της επετείου της ένταξης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στον κατάλογο μνημείων της UNESCO, νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος που, από την θέση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συνυπέγραψα το Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο και ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη Προγραμματική Σύμβαση.
Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι ένα σπάνιο μνημείο, παγκοσμίου βεληνεκούς, τόσο σε ιστορικό, όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο. Για την υπογραφή της πρώτης Προγραμματικής Σύμβασης αλλά και για όσα έργα έγιναν μετέπειτα, εργάστηκαν πολλοί και σπουδαίοι άνθρωποι του νησιού, με τους οποίους είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ στενά την περίοδο που απασχολούμουν στο γραφείο Προγραμματισμού, γεγονός για το οποίο νιώθω ιδιαίτερα τυχερός. Επιδίωξη όλων των εμπλεκόμενων, στο Μνημόνιο Συνεργασίας, φορέων είναι να περπατήσουμε στα χνάρια τους και να δικαιώσουμε τους αγώνες τους, έτσι ώστε η Μεσαιωνική Πόλη να προστατευθεί και να αναδειχθεί, έτσι όπως της αξίζει.
Αυτή η Κυβέρνηση έχει όραμα αλλά και πείσμα: τόσο ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Στρατής, όσο και εγώ,έχουμε θέσει ως προσωπικό στοίχημα την νέα Προγραμματική Σύμβαση της Πόλης, υπόσχεση που πολλές φορές ακούστηκε στο νησί της Ρόδου, αλλά ποτέ ως τώρα δεν έγινε πραγματικότητα.
• Με την ψήφιση της τροπολογίας για την επιστροφή των αναδρομικών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, ο Πρωθυπουργός είπε ότι τώρα που η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια, αυτή ήταν μόνο η αρχή. Θα υπάρξουν κατά την εκτίμησή σας και άλλα θετικά μέτρα και ποια από αυτά θα αφορούν τους νησιώτες;
Τα θετικά μέτρα, που θα απαλύνουν τη χώρα από το ζόφο των Μνημονιακών χρόνων, θα έρχονται κατά ριπάς στο επόμενο διάστημα: επαναφορά κατώτατου μισθού, μειώσεις των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών,σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, μείωση του ΕΝΦΙΑ, αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κίνητρα για επιστροφή των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα, προσλήψεις στην Παιδεία και πολλά άλλα. Αυτά τα μέτρα πρόκειται να φέρουν την Άνοιξη στην ελληνική επιχειρηματικότητα και στο μέσο νοικοκυριό όλης της χώρας.
Η 21η Αυγούστου δεν ήταν απλά άλλη μια ημερομηνία. Ήταν η μέρα εκείνη που η Ελλάδα έφυγε από την μέγγενη των πολιτικών λιτότητας και μπορεί πια σταδιακά να σχεδιάσει και να εφαρμόσει εθνικές πολιτικές. Αυτή η Κυβέρνηση, μέχρι τώρα απέδειξε ότι μπορεί να διαχειριστεί την Κρίση, μπορεί να σταθεροποιήσει την Οικονομία, εμπνέει αξιοπιστία στην Ευρώπη και λειτουργεί με βάση το εθνικό συμφέρον. Τώρα, στο νέο περιβάλλον, δίνει ξεκάθαρα το στίγμα της για ποιους θα παλέψει και για ποιους θα επιλέξει να στηρίξει και να δικαιώσει. Στόχος μας οι άνθρωποι της εργασίας, η μικρομεσαία επιχείρηση, οι νέοι και οι νέες αλλά και όλοι αυτοί που αδικήθηκαν από το προηγούμενο καθεστώς. Η δίκαιη ανάπτυξη, η ανατροπή των κοινωνικών αδικιών αλλά και η δημιουργία συνθηκών προοπτικής είναι ο πολιτικός μας σκοπός και αυτός αφορά όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
• Η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου είναι γεγονός. Στην πράξη πόσο βοηθάει αυτό το μέτρο τους νησιώτες και την αγορά;
Η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που από 1/1/2019 θα είναι καθολική, για όλα τα νησιά, αποτελεί την υλοποίηση μιας μακροχρόνιας διεκδίκησης των νησιωτικών κοινωνιών. Οι ισότιμοι όροι μετακίνησης των νησιωτών, σε σχέση με τους κατοίκους της Ηπειρωτικής Ελλάδας, δεν ήταν απλώς μια ανάγκη, αλλά μια υποχρέωση του Κράτους προς όλους όσους επιμένουν να κατοικούν και να δημιουργούν στα νησιά. Εμείς το κάναμε πράξη, όχι μόνο για τα εισιτήρια των μονίμων κατοίκων των νησιών και των συμβασιούχων επαγγελματιών των ευαίσθητων τομέων της Υγείας και της Παιδείας αλλά και για την μεταφορά, από και προς τα νησιά, των εμπορευμάτων των επιχειρηματιών και των συνεταιρισμών των νησιών. Σύντομα έρχεται και η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα, πτυχή του μέτρου, που πρόκειται να φέρει πολλές αλλαγές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών.
Δημιουργήσαμε ένα μέτρο λειτουργικό, απλό στη χρήση, κατανοητό από όλους, άμεσο και προπαντός μόνιμο, το οποίο βασίζεται αποκλειστικά σε εθνικούς πόρους, ανατρέπει στην πράξη το ανταγωνιστικό μειονέκτημα των επιχειρήσεων, δημιουργεί ρεαλιστικές συνθήκες ανάπτυξης και ενισχύει στοχευμένα τις νησιωτικές κοινωνίες, απαντώντας στις πραγματικές τους ανάγκες. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι μια νησιωτική πολιτική- ομπρέλα που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε έχοντας τα νησιά στο επίκεντρο και που ήδη έχει αποδείξει πως ανατρέπει τις μέχρι τώρα αρνητικές συνθήκες που βίωναν οι νησιώτες.
• Ωστόσο οι επιχειρηματίες στην Ρόδο ζητούν να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Εκτιμάτε ότι είναι αυτό εφικτό και μπορεί να γίνει στο μέλλον;
Αίτημα που θεωρώ πως στη βάση του δίκαιο, άλλωστε και εμείς υπερασπιζόμαστε τους νησιωτικούς ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ, των οποίων η κατάργηση είχε δοθεί σαν υπόσχεση από την προηγούμενη Κυβέρνηση και οι θεσμοί την επέβαλαν σε μας.
Πρώτο βήμα των προθέσεων της Κυβέρνησης και της ειδικής μέριμνας που επιδεικνύει για τα νησιά, έγινε με την διατήρηση των ειδικών συντελεστών στα νησιά εκείνα που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Πιστεύω πως όσο απομακρυνόμαστε από την σκληρή εποχή των Μνημονίων και η χώρα αποκτά όλο και μεγαλύτερες ελευθερίες και δημοσιονομική ευχέρεια, τόσο οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ, όσο και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της νησιωτικότητας μπορούν να συζητηθούν σε μια ρεαλιστική βάση.
• Το όνομά σας, «ακούγεται» και γράφεται για τις επόμενες εκλογές. Έχετε αποφασίσει εάν θα είστε εκ νέου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ή θα κοιτάξετε το ενδεχόμενο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Ξέρετε, η ερώτησή σας θα μπορούσε να αποπροσανατολίσει. Στο ΣΥΡΙΖΑ οι διαδικασίες επιλογής προσώπων που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια δεν γίνεται με τα θέλω και τους προσωπικούς τυχοδιωκτισμούς. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στα όργανα του κόμματος, εκεί που παρατίθενται όλα τα δεδομένα και υλοποιείται ο πολιτικός σχεδιασμός. Βασισμένος σε αυτές τις αρχές και με τα παραπάνω δεδομένα, σας λέω ότι εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος σε κάποια θέση στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια, αλλά από το ρόλο που μου έχει αναθέσει, από τη μια ο Πρωθυπουργός, και από την άλλη ο λαός της Δωδεκανήσου, θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην υλοποίηση του στόχου μας για τις νέες Αρχές σε Δήμους και Περιφέρεια: νίκη σχημάτων πλατιών και δημοκρατικών, με ανθρώπους με αναφορά στην κοινωνία και με προοδευτική διαδρομή, με προγράμματα που να επικεντρώνονται στην δίκαιη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, στην συμμετοχή των πολιτών και στην ανατροπή των παλιών και φθαρμένων πολιτικών.