Aigaio365 > MAIN SLIDER > Σαντορινιός: Η καθιέρωση του νησιωτικού ισοδύναμου θα σηματοδοτήσει μια καλύτερη χρονιά για τους νησιώτες

Σαντορινιός: Η καθιέρωση του νησιωτικού ισοδύναμου θα σηματοδοτήσει μια καλύτερη χρονιά για τους νησιώτες

«Η καθιέρωση του νησιωτικού ισοδύναμου το 2018 θα σηματοδοτήσει μια καλύτερη χρονιά για τους νησιώτες», τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στην έδρα της, τη Μυτιλήνη.

Αναφερόμενος στη θέσπιση του μεταφορικού ισοδυνάμου, το οποίο εξήγγειλε πρόσφατα από την Κάλυμνο ο πρωθυπουργός, ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα αίτημα δεκαετιών που κανένας μέχρι τώρα δεν είχε την πολιτική τόλμη να το εφαρμόσει. Αυτό όμως γίνεται πράξη. Δύσκολο εγχείρημα αλλά ξεκινάμε από το Βόρειο Αιγαίο και τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου» υποστήριξε, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται φέτος από την 1η Ιουλίου, αρχικά σε 32 νησιά για το 2018 και το 2019 θα επεκταθεί σε όλα τα νησιά.

Ο κ. Σαντορινιός ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο 20ημερο, θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση επί των ανακοινώσεων που θα υπάρξουν. Μέσα στην άνοιξη θα βγει το θεσμικό πλαίσιο και από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσει η υλοποίηση του, συμπλήρωσε. «Ήδη έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική αξιολόγηση και σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει πράξη και να ξεκινήσουμε τη δημόσια διαβούλευση» είπε.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την υλοποίηση του, τόνισε ότι «από 50 εκατομμύρια για το δεύτερο μισό του 2018 θα επεκταθεί σε 150 εκατομμύρια το 2019. Θα αφορά δε κυρίως την επιδότηση μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά».

Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, οι πολιτικές που θα πρέπει να ασκηθούν, «θα πρέπει να χτυπάνε την ουσία του προβλήματος της νησιωτικότητας, του μειονεκτήματος που παράγει αυτή η νησιωτική απομόνωση, του αυξημένου κόστους μεταφοράς. Θα πρέπει όλα τα προϊόντα να είναι απαλλαγμένα του μεταφορικού κόστους».

Ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο εκτός από τη μελέτη για το μεταφορικό ισοδύναμο, συμβάλλει στην εκπόνηση το «’Ατλαντα» του Αιγαίου που, όπως είπε, «δεν είναι μια απλή καταγραφή της κατάστασης, αλλά η πολιτική τεκμηρίωση της νησιωτικότητας που θα χρησιμοποιηθεί για να αποδειχθούν οι ιδιαιτερότητες των νησιών στην Ευρώπη και να χρηματοδοτηθούν προγράμματα νησιωικότητας που εφαρμόζει η Ιταλία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία αλλά όχι η πλέον νησιωτική χώρα της Ευρώπης, η Ελλάδα».

Απολογισμός

Κάνοντας έναν απολογισμό των δράσεων της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής το 2017, ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δημιουργίας μονάδων αφαλάτωσης. Μέχρι τώρα, είπε, «μεταφέραμε νερό στα άνυδρα νησιά, αυτό όμως δεν είναι λύση» και σημείωσε: «Δεν λύσαμε το πρόβλημα, αλλά κάναμε βήματα μπροστά. Ήδη λειτουργούν μονάδες αφαλάτωσης στη Μεγίστη, τη Θηρασιά, στο Κουφονήσι. Ξεκινούν μονάδες στους Λειψούς και στα Κατάπολα της Αμοργού. Βοηθάμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να δημιουργήσουν μονάδες αφαλάτωσης στην Κίμωλο και στην Αμοργό. Εξοικονομήσαμε έτσι το 2017, δυόμιση εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτήσομε άλλες δράσεις ύδρευσης στα νησιά».

Ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε επίσης στην προγραμματική συμφωνία που υπογράφεται με νησιωτικούς δήμους χωρίς στελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσουν έργα. Συγκεκριμένα, είπε ότι προγραμματικές συμφωνίες υπογράφτηκαν ή θα υπογραφούν με τους δήμους Λήμνου, Ψαρών, Οινουσών, Πάτμου, Λειψών, Αγαθονησίου, Κάσου, Τήλου, Κέας, Αντίπαρου και Νισύρου».

Ανακοίνωσε επίσης, την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδίου της Σύρου, ώστε «η ανάπτυξη στο νησί να είναι σύννομη και όχι αυθαίρετη».

Τέλος, τόνισε ότι με το νέο οργανισμό του υπουργείου επεκτείνεται η αρμοδιότητα της γενικής γραμματείας και οριστικοποιήθηκε να έχει αρμοδιότητα στο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά, αναπτύσσει προγράμματα νησιωτικής πολιτικής και ενάντια σε όσους μιλάν για κατάργηση αυτό θα γίνεται από τη Μυτιλήνη. Είναι οριστικό, κατέληξε ο κ. Σαντορινιός, δεν καταργείται η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τη βασιλόπιτα της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ευλόγησε ο μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, ενώ μουσικά πλαισιώθηκε από τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου.


Απάντηση στη Νέα Δημοκρατία

Σχετικά με την ερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για το μεταφορικό ισοδύναμο, οι οποίοι και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι τα 50 εκατομμύρια που θα διατεθούν το 2018 δεν επαρκούν για την εφαρμογή του, ο κ. Σαντορινιός στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης στη Μυτιλήνη, υπογράμμισε: «Όσες μελέτες είχαν γίνει μέχρι τώρα, ήταν απλά και μόνο σε διαγνωστικό επίπεδο και όχι επίλυσης του προβλήματος. Εμείς προχωρήσαμε ουσιαστικά και είμαστε σε θέση να το υλοποιήσουμε. Τόσα χρόνια η Νέα Δημοκρατία δεν γνώριζε για το μεταφορικό ισοδύναμο. Τώρα το ανακάλυψε;».

AΠΕ-ΜΠΕ



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien