Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Σαντορινιός: Εξετάζουμε την επιδότηση επαγγελματιών οδηγών για την μεταφορά των οχημάτων τους με το πλοίο

Σαντορινιός: Εξετάζουμε την επιδότηση επαγγελματιών οδηγών για την μεταφορά των οχημάτων τους με το πλοίο

Στα θετικά μέτρα που από τον Αύγουστο θεσπίστηκαν για τους πολλούς αλλά και στο μεταφορικό ισοδύναμο που φαίνεται στην τσέπη του νησιώτη, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Μυτιλήνη ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός έχοντας δίπλα του τον νέο ΓΓ Αιγαίου Γιώργο Κασσάρα αλλά και τους υποψήφιους που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές της επόμενης Κυριακής.

“Παραλάβαμε τα δημόσια ταμεία με χρέος 550 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα έχουμε αποθεματικό 31 δις” είπε ο κύριος Σαντορινιός. Μίλησε για σειρά μέτρων που θεσπίσθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είτε μέσα στα μνημόνια ( και ειδικά στα νησιά το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου) είτε έξω από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο του 2018, όπως οι 120 δόσεις η προστασία Ά κατοικίας το ΦΠΑ, το μέρισμα που θα πάρουν οι συνταξιούχοι κ.α. μέτρα που αφορούν τους πολλούς.

«Το 2019 και το 2020 θα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ΕΕ γι’ αυτό και μπορούμε να δώσουμε ανάσα στους πολίτες χωρίς να κινδυνεύει η οικονομία».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ότι θα ισχύσουν το 2020 (ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά ), ‘όπου σύμφωνα με τη ΝΔ , ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι κυβέρνηση , ο κύριος Σαντορινιός είπε ότι «αυτά είναι φορολογικά μέτρα και δεν μπορούν να ξεκινήσουν να ισχύσουν τώρα . Αντίθετα φέραμε στη βουλή και ψηφίσαμε και εφαρμόζουμε τα μέτρα που μπορούν άμεσα να υλοποιηθούν όπως η μείωση του ΦΠΑ. Όσον αφορά τη ΝΔ και ότι θα είναι κυβέρνηση, ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται και η ΝΔ είναι πολύ πεινασμένη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαντορινιός.

Μίλησε για το μεταφορικό ισοδύναμο που το εμπιστεύτηκαν οι πολίτες και αυτό το βλέπουν στην τσέπη τους ενώ όσον αφορά τις επιχειρήσεις και αυτές επιδοτούνται για τα μεταφορικά κόστη. Όσον αφορά το αν το όφελος μετακυλίεται στον καταναλωτή ο κύριος Σαντορινιός σε ερώτηση της ΕΡΤ Αιγαίου απάντησε ότι σε συνεργασία με τη ΓΓ Εμπορίου την ΕΛΣΤΑΤ και το πανεπιστήμιο Αιγαίου ξεκινά δειγματοληπτική έρευνα για τις ουσιαστικές επιπτώσεις του μεταφορικού ισοδύναμου στην τσέπη του καταναλωτή και από τα στοιχεία της έρευνας αυτής θα εντοπιστούν και οι επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίνονται. Παράλληλα θα θεσπιστεί και μια υπηρεσία καταγγελιών που θα διευκολύνει το έργο του ελεγκτικού μηχανισμού.

Για το νησιώτικο ΦΠΑ ο Αναπληρωτής Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είπε ότι είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις στην ΕΕ για τους φορολογικούς συντελεστές που θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα, και η χώρα μας έχει ήδη καταθέσει τη θέση της να υπάρξουν ειδικές εξαιρέσεις στη θέσπιση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές στην ΕΕ τότε θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Επίσης για το μεταφορικό ισοδύναμο στα καύσιμα είπε ότι από το 2020 θα επεκταθεί και στα μεγαλύτερα νησιά, ενώ το υπουργείο εξετάζει την επιδότηση επαγγελματιών οδηγών για την μεταφορά των οχημάτων τους με το πλοίο για επαγγελματικούς λόγους, συγκεκριμένα ήταν ένα αίτημα που υπεβλήθη από τον πρόεδρο του συλλόγου ιδιοκτητών ταξί στην υποψήφια δήμαρχο Εριφύλη Χιωτέλλη, στην οποία αναφέρθηκε ιδιαίτερα όντας συντονίστρια του ΣΥΡΖΑ, ασκούσε μεγάλη πίεση στους υπουργούς για να προχωρήσουν διάφορα αιτήματα για έργα στη Λέσβο.

Αναφέρθηκε τέλος στην υποψηφιότητα του Γιάννη Σπιλάνη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο καθώς όπως είπε «ο Γιάννης έχει συνδέσει το όνομά του με τη νησιωτικότητα, με τη συνδρομή του στο μεταφορικό ισοδύναμο ενώ ο υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Στρατής Ζαφείρης , όντας ΓΓ Βιομηχανίας βοήθησε τα μέγιστα στο να ξεμπλοκάρουν και να προωθηθούν σοβαρά ζητήματα για το νησί».

Πηγή ΕΡΤΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien