Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ > Σαντορίνη: Tη συστηματική κακοποίηση των γαϊδουριών καταγγέλουν οι κάτοικοι

Σαντορίνη: Tη συστηματική κακοποίηση των γαϊδουριών καταγγέλουν οι κάτοικοι

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ημέρες το βίντεο με ένα γαϊδουράκι που μετά βίας περπατά, φέρνοντας μεγάλο βάρος στην πλάτη του, στα στενά της Σαντορίνης προκαλώντας θλίψη για την εκμετάλλευση που υφίστανται.

Στο βίντεο που ανήρτησε χρήστης του Facebook, φαίνεται το εξαντλημένο ζώο να κουβαλά μία στοίβα από μαύρες σακούλες, οι οποίες τον δυσκολεύουν τόσο στο να περπατήσει, όσο και το να σταθεί όρθιο στα σοκάκια του νησιού.
Το περιστατικό όμως, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι δεν είναι μεμονωμένο και ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν πολύ συχνά.

Συγκεκριμένα η Κατερίνα Ντόντη δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός άλλου γαιδουριού στη Σαντορίνη επίσης παραφορτωμένου καταγγέλοντας ότι αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν συνέχεια.

Με αφορμή το συγκεκριμένο βίντεο αναρτήθηκε στο Avaaz ψήφισμα με στόχο να σταματήσει η εκμετάλλευση των γαϊδουριών στο νησί, το οποίο έχει συγκεντρώσει 23.000 υπογραφές.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα αναφέρει:

Μέχρι το 1979 τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη ήταν το μοναδικό μέσο μεταφορας στο νησί.

Έκτοτε χρησιμοποιούνται ως τουριστική ατραξιόν την οποία προωθούν ακόμη και τα τουριστικά γραφεία του νησιου!
Μεταφέρουν σε καθημερινή βάση κατά τη θερινή περίοδο, κόσμο και ενίοτε και διάφορα φορτία, από το λιμάνι στα Φηρά.
Καθημερινά κάνουν έως και πέντε φορές την ίδια διαδρομή.

Η ιδιότυπη «βάρδια» τους, μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα ώρες καθημερινά, και αυτό κάτω από υψηλές θερμοκρασίες.

Δεν βρίσκονται στη σκιά και σκυμμένα περιμένουν τους επόμενους επιβάτες.

Πολλές φορές κατά την άνοδο τους στα Φηρά αναγκάζονται να γλύψουν κάποια πέτρα που δεν την έχει δει ο ήλιος για να δροσιστούν.

Ο Tim Wass, διευθυντής της οργάνωσης Safe Haven for Donkeys αναφέρει σε άρθρο για το CNN Greece, πως » τα γαϊδουράκια υποφέρουν μυϊκά, σκελετικά ενώ οι σύνδεσμοι τους παθαίνουν μεγάλη ζημιά, εξαιτίας του βάρους που σηκώνουν και των σκαλοπατιών που ανεβαίνουν».

Πολλά από αυτά πεθαίνουν μη μπορώντας να αντέξουν τα ατελείωτα δρομολόγια που τους επιβάλλονται από τους ιδιοκτήτες τους.

Ζητούμε από τα αρμόδια όργανα, την εξασφάλιση και επιβολή κανόνων ευζωιας για τα γαϊδουράκια του νησιού, καθώς και τον περιορισμο ( μέσω της σημαντικης μειωσης των καθημερινών διαδρομών καθώς και τον περιορισμό του φορτίου) ή και την οριστικη παύση της εκμετάλλευσης τους για σκοπούς κέρδους.

Πολλοι τουρίστες όταν διαπιστώνουν απο κοντά το βασανιστήριο που υπόκεινται αυτά τα ζωα, προκειμένου να διατηρηθεί αυτό το περιττό και εξοργιστικο ιδιότυπο «έθιμο», διαμαρτύρονται έντονα. Πολλοί από αυτούς ήδη κινητοποιουνται αφήνοντας τα σχόλια τους σε διάφορα τουριστικά site.

Ήδη τα δυσμενή σχόλια έχουν γίνει θέμα σε πολλα αρθρα. Ας συμβάλλουμε όλοι, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης σταματώντας τημ ακραία εκμετάλλευση τους.

Σημειώνεται, ότι μέχρι και η βρετανική εφημερίδα Daily Mail έχει κάνει εκτενές αφιέρωμα για την εκμετάλλευση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien