Aigaio365 > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Ρόδος: Η αλληλεγγύη νίκησε – Ο Αχμέτ Σατούφ είναι ελεύθερος!

Ρόδος: Η αλληλεγγύη νίκησε – Ο Αχμέτ Σατούφ είναι ελεύθερος!

Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας (4/12), ο 19χρονος πρόσφυγας Αχμέτ Σατούφ αφέθηκε ελεύθερος με 6μηνη αναστολή της απόφασης απομάκρυνσης που μπορεί να ανανεώνεται μετά από νέα κρίση.

Ο Αχμέτ Σατούφ, μαθητής της Β’ τάξης του 2ου ΓΕΛ Ρόδου, βρισκόταν στα κρατητήρια εδώ και τέσσερις μέρες, μετά την δεύτερη απορριπτική απόφαση για χορήγηση πολιτικού ασύλου – στον ίδιο χώρο όπου ο ίδιος τους τελευταίους μήνες, βοηθούσε μαζί με την ομάδα αλληλεγγύης «Όασις», στις μεταφράσεις κατά τη διάρκεια διανομής ειδών πρώτης ανάγκης σε άλλους πρόσφυγες…

Όπως αναφέρει το «Κόκκινο», μετά από την κινητοποίηση των αλληλέγγυων της Ρόδου και έχοντας νομική υποστήριξη, ο Αχμέτ αφέθηκε ελεύθερος από την Α’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου με την απόφαση αναβολής απομάκρυνσης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «η απέλασή του είναι ανέφικτη λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές περιπτώσεις που σχετίζονται αυτόν ως εξειδικεύονται στο άρθρο 24 παρ.1 του Ν. 3907/11 (λόγω της συνδρομής στο πρόσωπό του των όρων της αρχής της μη επαναπροώθησης». Η απόφαση έχει 6μηνη ισχύ και μπορεί να ανανεώνεται μετά από νέα κρίση σχετικά με την εξακολούθηση του ανέφικτου της απομάκρυνσης.

Η υπόθεση, πριν την ανακοίνωση της αναβολής απομάκρυνσης:

Ο Αχμέτ Σατούφ, μαθητής της Β’ τάξης του 2ου ΓΕΛ Ρόδου, βρίσκεται (σ.σ.: βρισκόταν) στα κρατητήρια εδώ και τέσσερις μέρες, μετά την δεύτερη απορριπτική απόφαση για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Βρίσκεται δηλαδή στον ίδιο χώρο όπου ο ίδιος τους τελευταίους μήνες, βοηθούσε μαζί με την ομάδα αλληλεγγύης «Όασις», στις μεταφράσεις κατά τη διάρκεια διανομής ειδών πρώτης ανάγκης σε άλλους πρόσφυγες…

Το «έγκλημα» του Άχμετ, όπως αναφέρει ο Κώστας Κορρές, Συντονιστής της ομάδας Ani-Mate & Meet the Other, είναι ότι, ενώ ανέμενε απάντηση από την Υπηρεσία Ασύλου που θα του παρείχε άσυλο και προστασία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενηλικιώθηκε. Κατά συνέπεια, και σύμφωνα με το νόμο ως ενήλικας δεν ανήκει σε ευάλωτες ομάδες προσφυγικού πληθυσμού, και, αφού πρώτα χωρίστηκε από τα μέλη της οικογένειάς του –τη μητέρα του και τα αδέρφια του- τα οποία μετέβησαν τον Σεπτέμβριο του 2017 στην Γερμανία για να επανενωθούν με τον πατέρα τους και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, τώρα δυό μήνες μετά, το ελληνικό κράτος τιμωρεί για δεύτερη φορά τον Άχμετ για την ενηλικίωση του, καθώς δεν του αναγνωρίζει καν το δικαίωμα προστασίας και διαμονής στην Ελλάδα με την ιδιότητα του πρόσφυγα που άφησε τη χώρα του γιατί κινδύνευε η ζωή του.

Με τη δεύτερη πρόσφατη απορριπτική απόφαση χορήγησης πολιτικού ασύλου, το ελληνικό κράτος αποφασίζει να τον απελάσει στην Τουρκία, μια καθόλου ασφαλή και δημοκρατική χώρα για ένα 19χρονο παιδί.

Στο «πλευρό» του βρίσκονται η Ομάδα Αλληλεγγύης Προσφύγων Ρόδου «ΟΑΣΙΣ» καθώς και το Δίκτυο Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου, που εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις, αλλά και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες το οποίο, δια της νομικής του συμβούλου κας. Ελπίδας Κυρμπάση, έχει ξεκινήσει τις νόμιμες ενέργειες για την κατάθεση αίτηση ακύρωσης της απόφασης που έχει ληφθεί για τον νεαρό από τη Συρία (σ.σ.: όπως και έγινε).

Ο Αχμέτ Σατούφ, το διάστημα της παραμονής του στη Ρόδο όπου μεταφέρθηκε από το Καστελλόριζο, δεν έμεινε αδρανής. Άρχισε να φοιτά στο 2ο Λύκειο Ρόδου, στη β΄τάξη, ενώ παράλληλα παρακολούθησε τα μαθήματα «Διδασκαλία Ελληνικής Γλώσσας σε Ενήλικες» την περίοδο 2016-2017 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ήταν από τους πρώτους πρόσφυγες που παρακολούθησαν αυτά τα μαθήματα, με συνέπεια και φανερή πρόοδο. Ο ίδιος επέδειξε και ενεργή δράση αλληλεγγύης προσφύγων της τοπικής ομάδας ΟΑΣΙΣ Ρόδου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τους προηγούμενους μήνες κατεβλήθησαν προσπάθειες επανένωσης της οικογένειας του Αχμέτ από τη νομική εκπρόσωπο του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες κ. Ελπίδα Κυρμπάση η οποία και κατέθεσε αίτηση οικογενειακής επανένωσης στην υπηρεσία Ασύλου. Ο πατέρας με την δίδυμη αδελφή του βρίσκονται σε πόλη της Γερμανίας και τελικά τον Σεπτέμβριο 2017 η οικογένεια ενώθηκε ξανά, αφού μετέβη εκεί η μητέρα και τα τέσσερα ανήλικα αγόρια που φιλοξενούνταν στη Ρόδο. Ενώθηκαν όλοι όχι όμως και ο Αχμέτ ο οποίος ως ενήλικος πια, παρέμεινε στο νησί μας και πλέον κινδυνεύει να επιστρέψει στην Τουρκία και στη πατρίδα του με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

«Να σταματήσουμε την απέλαση του Αχμέτ Σατούφ»

Για το θέμα η Ομάδα Αλληλεγγύης Προσφύγων Ρόδου «ΟΑΣΙΣ» εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Καταγγέλλουμε τη σύλληψη του 19χρονου Σύριου Αχμέτ Σατούφ, μαθητή του 2ου Γενικού Λυκείου Ρόδου, μετά την ανακοίνωση της δεύτερης απορριπτικής απόφασης για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Ο Αχμέτ Σατούφ κατάγεται από το μαρτυρικό Χαλέπι που ισοπεδώθηκε τα τελευταία χρόνια από τις βόμβες του συριακού εμφύλιου. Το Χαλέπι έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο βολής και σήμερα είναι σχεδόν ακατοίκητο.

Ο Αχμέτ Σατούφ βρίσκεται στα Κρατητήρια Ρόδου, στον ίδιο χώρο όπου ο ίδιος βοηθούσε μαζί με την Ομάδα ΟΑΣΙΣ, τους τελευταίους μήνες στις μεταφράσεις κατά τη διάρκεια διανομής ειδών πρώτης ανάγκης σε άλλους πρόσφυγες.

Βρίσκεται μόνος του στην Ελλάδα καθώς κάποιοι φρόντισαν να «εγκλωβιστεί» στη Ρόδο, όταν η υπόλοιπη οικογένεια είχε αναχωρήσει στη Γερμανία.

Η ελληνική κυβέρνηση, πιστή στις συμφωνίες Ε.Ε.-Τουρκίας, στέλνει ένα νέο άνθρωπο πίσω στην Τουρκία, σε μια χώρα που δεν είναι ασφαλής ούτε για τους κατοίκους της. Οι άνθρωποι δεν είναι κρατούμενοι, η μετακίνηση πληθυσμών δεν είναι έγκλημα αλλά απόρροια των πολέμων -οικονομικών και στρατιωτικών- της Δύσης, η εμμονή στην πολιτική της Ευρώπης-φρούριο και στους φράχτες της γεννά εξαθλίωση και θανάτους.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΑ!

ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΡΟΔΟΥ ΟΑΣΙΣ

http://oasisrhodes.blogspot.gr

#OasisRhodes

Επίσης ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και το Δίκτυο Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου η οποία αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή τη σύλληψη μετά την δεύτερη απορριπτική απόφαση για χορήγηση πολιτικού ασύλου του Αχμέτ Σατούφ, μαθητή της Β’ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Ρόδου δηλώνουμε τα εξής: Μέσα σε αυτό το κρεσέντο αυταρχισμού και απανθρωπιάς, κάθε δημοκρατικός πολίτης πρέπει να καταδικάσει τις αποφάσεις απέλασης ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί εξαιτίας των πολέμων που η Δύση δημιουργεί.

Ο Αχμέτ Σατούφ, όπως και κάθε νέος που κινδυνεύει με απέλαση στην Τουρκία, θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο της θανάτωσης καθώς:

– αρνήθηκε να υπηρετήσει το φασιστικό καθεστώς της Συρίας

– αρνήθηκε να πάρει τα όπλα και να τα στρέψει εναντίον των αδελφών του

– ταξίδεψε κρυφά με όραμα μια καλύτερη ζωή

– δεν υπέγραψε δηλώσεις μετανοίας όταν του ζητήθηκε στην Ελλάδα.

Να σταματήσουμε τις απελάσεις! Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων!

Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος!

ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΑΔΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
http://dodecanesesolidarity.blogspot.gr/.

https://www.facebook.com/groups/DodecaneseSolidarity».

Πληροφορίες: Κόκκινο Ρόδου, rodiaki.grΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien