Aigaio365 > MAIN SLIDER > Πολάκης στην Κυριακάτικη Kontranews: Πολεμήσαμε τη διαφθορά και την κλεψιά που έδιναν κι έπαιρναν επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Πολάκης στην Κυριακάτικη Kontranews: Πολεμήσαμε τη διαφθορά και την κλεψιά που έδιναν κι έπαιρναν επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Kontranews:

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης μας μίλησε για τα φλέγοντα θέματα στον χώρο της Υγείας, για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, για τη διαφορά της από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ κάνει λόγο και για «διγλωσσία της ΝΔ» για το Μακεδονικό.

Πιστεύετε πως τελικά θα πληρώσουν οι ένοχοι για τα σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την Υγεία;

Έχω ξαναπεί, ότι το πάρτι στον χώρο της Υγείας συνέβαλε τα μάλα στη χρεοκοπία της χώρας. Μαζί με τα σκάνδαλα της SIEMENS και των Ολυμπιακών Αγώνων αθροίζουν όλο το δημόσιο χρέος για το οποίο τόσα τράβηξε ο λαός. Εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, για να τελεσιδικήσουν έγκαιρα και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Το ΚΕΕΛΠΝΟ πχ, αποτέλεσε κάτι σαν “offshore” του Υπουργείου Υγείας και εκτελεστικό βραχίονα για μίζες και διαφθορά, καθώς και μηχανισμό ελέγχου των ΜΜΕ, ενώ δεν έλειψαν και οι «περίεργες» προσλήψεις, που φωτογραφίζουν συγκεκριμένους πολιτικούς και καταδεικνύουν το ήθος και τις πρακτικές τους.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πρόκειται να ζητήσει αποζημίωση από τη Novartis αν η εταιρεία δεν δηλώσει επίσημα πως δεν τον χρημάτισε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης νομίζει ότι μπορεί να διασκεδάζει τη δημοσιότητα με τέτοιου είδους φληναφήματα. Αντ’ αυτών θα του πρότεινα να εξηγήσει επαρκώς, αν οι «περίεργα» υψηλές τιμές κάποιων φαρμάκων με Υπουργική απόφαση στην Ελλάδα που μεταφραζόταν σε υψηλές τιμές αναφοράς σε άλλες χώρες, η παντελής απουσία διαπραγμάτευσης μεταξύ ασφαλιστικών Ταμείων και φαρμακευτικών εταιρειών και η υποτιθέμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης δια του φορτώματος του κόστους στους ασθενείς, συνιστούν συνολικά ένα πολιτικό περιβάλλον αποφάσεων και «παραλείψεων» που τελικά ευνόησαν την «έκρηξη» πωλήσεων της NOVARTIS στη χώρα μας.

Ποιά είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της κυβέρνησης στον χώρο της Yγείας;

Σε συνθήκες ασφυκτικών δημοσιονομικών πιέσεων και επιτήρησης, πέρα από την κατάργηση του 5ευρου και τη δωρεάν υγειονομική κάλυψη όλων, προσθέσαμε πάνω από 16.500 εργαζόμενους -και συνεχίζουμε- αντιστρέψαμε την πάγια πολιτική παραγωγής ελλειμμάτων που παραλάβαμε στα σημερινά πλεονάσματα, οι τακτές χρηματοδοτικές ενέσεις φτάνουν τα 130 εκατομμύρια για έργα και εξοπλισμό, για πρώτη φορά ο ΕΟΠΥΥ αξιοποιεί στο έπακρο τους κρατικούς πόρους, ψηφίσαμε τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας που ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει τέτοιας έκτασης επεξεργασία για ένα τόσο σοβαρό θέμα, υλοποιήσαμε τον θεσμό των ΤΟΜΥ που δίνουν ανάσα στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη και αποσυμφορίζουν τα Νοσοκομεία κ.α. Όλα αυτά δεν έγιναν γιατί είχαμε σχέδιο και όραμα -που είχαμε- αλλά επειδή μπορέσαμε να βάλουμε μια τάξη στην Υγεία και πολεμήσαμε το υδροκέφαλο τέρας της διαφθοράς, της κλεψιάς και της εγκληματικής κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, που έδιναν κι έπαιρναν επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Τι άλλες παρεμβάσεις να περιμένουν οι πολίτες;

Σταχυολογώ επιγραμματικά το σχέδιό μας για τα επόμενα βήματα: Αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία προοδευτικά στο 6-6,5% του ΑΕΠ, με διαφορετική όμως κατανομή. Νέες προσλήψεις όπου απαιτούνται. Αυξήσεις μισθών, εφημεριών και υπερωριών. Ολοκλήρωση του προγράμματος βελτίωσης υποδομών και εξοπλισμών. Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης στις αστικές περιοχές. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ΕΟΠΥΥ και της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών για έλεγχο της υπερτιμολόγησης, της μίζας και της διαφθοράς, εξασφαλίζοντας κάλυψη και άλλων παροχών, στις οποίες το Δημόσιο έχει σήμερα μικρή παρουσία (πχ αποκατάσταση, παρηγορητική υποστήριξη κ.α.). Επάρκεια και υψηλή ποιότητα σε όλα τα θεραπευτικά μέσα, υλικά, φάρμακα, αντιδραστήρια, υποστηρικτικές υπηρεσίες. Αξιοποίηση και ολοκλήρωση όσων προβλέπονται από τις δωρεές των Ιδρυμάτων Νιάρχου και Ωνάση: κατασκευή και εξοπλισμός του νέου ΓΝ Κομοτηνής, του Παίδων Θεσσαλονίκης και του νέου κτιρίου στον Ευαγγελισμό. Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού στον Ευαγγελισμό, νέων μέσων αερομεταφοράς (και επισκευή υφιστάμενων) για τις αεροδιακομιδές. Εξαγορά του Ερρίκος Ντυνάν και ένταξή του στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κατασκευή και εξοπλισμός του νέου Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, λειτουργία σύγχρονης, ανανεωμένης παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής, δημιουργία ελικοδρομίου κ.α.

Ποιές είναι οι διαφορές αυτής της κυβέρνησης από τις προηγούμενες;

Πολλές και τεράστιες. Κατ’ αρχήν σε επίπεδο στρατηγικών επιλογών και οράματος για το ποιοι όφειλαν να πληρώσουν την καταστροφή της κρίσης, ποιους οφείλουμε να στηρίξουμε σ’ αυτή την συγκυρία και εν τέλει για το τι Ελλάδα θέλουμε. Την Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης ή την Ελλάδα των πολιτών-πελατών, της διαφθοράς και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας; Όλοι παραδέχονται, ότι δεν είμαστε εδώ για να κλέψουμε, να τα «αρπάξουμε» ή να υπηρετήσουμε επιχειρηματικά συμφέροντα στο όνομα μιας θολής ανάπτυξης που θα προσφέρουν οι αγορές, απαλλαγμένες από κάθε δημόσιο έλεγχο. Αυτό μας διαφοροποιεί από προηγούμενες κυβερνήσεις όπως η μέρα με τη νύχτα.

Δεχθήκατε επίθεση από τη ΝΔ επειδή δημοσιοποιήσατε τη διεύθυνση του Κώστα Συνολάκη. Έχετε μετανιώσει για αυτήν την κίνηση;

Καταρχήν δεν δημοσιοποίησα εγώ τη διεύθυνση κατοικίας κανενός, απλώς αναφέρθηκα σε αυτήν. Αυτό έχει συμβεί προ πολλού και με ευθύνη του ίδιου του κ. Συνολάκη. Δεν ξέρω και δεν με αφορά το πώς και το γιατί. Ίσως είναι κι αυτός της άποψης ότι τα δημόσια πρόσωπα που κρίνουν και δημοσιολογούν οφείλουν να το κάνουν…, κι αυτό και ότι άλλο απαιτεί η επιλογή να διάγουν έναν διαφανή δημόσιο βίο. Το σημαντικό θέμα όμως με τον κύριο αυτόν δεν είναι η διεύθυνσή του. Αν θέλετε, δεν είναι ούτε το γεγονός ότι ως καλό βαφτιστήρι της οικογένειας Μητσοτάκη βρήκε τη θέση του σε Διοικητικά Συμβούλια ιδρυμάτων, αποκτώντας παράλληλα το «δικαίωμα» να αξιολογεί δημόσια την κρατική αποτελεσματικότητα. Το σημαντικό θέμα στην περίπτωσή του είναι η ικανότητα να «εκκενώσει» κάποιος το επιστημονικό του κύρος μέσα σε χρόνο 57 έως 83 λεπτών…, στον βωμό μικροπολιτικών συμφερόντων !

Θεωρείτε πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην υπόθεση Φλώρου ήταν σωστοί;

Απολύτως σωστοί, που μάλιστα έδωσαν την ευκαιρία στο θεσμικό σύστημα να ξεδιπλώσει αποτελεσματικά τα αντανακλαστικά του και να αποτραπεί άλλη μια περίπτωση όπως η δραπέτευση και φυγοδικία Χριστοφοράκου στην υπόθεση της SIEMENS. Κι επειδή κάποιοι προέτρεξαν (όπως συνηθίζουν) να με κατηγορήσουν όταν πρώτος (βάσιμα όπως αποδείχτηκε) ανακίνησα δημόσια το θέμα της «περίεργης» αποφυλάκισης του απατεώνα Φλώρου, θέλω να δηλώσω σε όλους του τόνους ότι όσο είμαστε εμείς στην Κυβέρνηση, αυτά τα κόλπα από καταχραστές και τους πολιτικούς τους φίλους, όχι μόνο δεν θα έχουν καμία τύχη, αλλά θα επισύρουν και τις ανάλογες συνέπειες και για τους μεν και για του δε…

Πιστεύετε πως τελικά θα κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών; Θα αντέξει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος;

Ναι ανεπιφύλακτα. Αν και όταν έρθει η συμφωνία στην Βουλή, θα αναδειχτεί η ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα την κυρώσει, ακόμα και από βουλευτές κομμάτων που σήμερα πλειοδοτούν στην άρνησή της. Το ερώτημα, που πρέπει να απαντήσουν υπεύθυνα όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι το εξής: Θέλουμε έναν αξιοπρεπή και έντιμο συμβιβασμό που θα εξασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα και θα υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα ή επιλέγουμε τη διαιώνιση ενός στείρου διχασμού, που ευνοεί τη διολίσθηση σε εθνικούς κινδύνους, τους εθνικισμούς και αντίκειται στα πραγματικά συμφέροντα των λαών;

Πώς σχολιάζετε τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν τις μυστικές συναντήσεις της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ;

Η Μαρία Σπυράκη, στενή συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου και τώρα του Μητσοτάκη, που είχε την ξεδιαντροπιά να μιλάει μετά την τραγωδία στο Μάτι για κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων, τα οποία ανέχτηκαν ή και ευνόησαν όλα αυτά τα χρόνια οι πολιτικοί της φίλοι στις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για τις «τυχαίες» συναντήσεις της με τον Ζάεφ. Όπως σωστά επισημαίνει και ο Νικήτας Κακλαμάνης, η αντιπολίτευση δεν είναι αρμόδια για μυστική διπλωματία. Αλλά πιο «ηχηρή» είναι η αφωνία του Κ.Μητσοτάκη, που επιβεβαιώνει τη διγλωσσία του σε εσωτερικό και εξωτερικό. Πρόκειται για την αρμονική συνέχεια της προσφιλούς τακτικής του μπαμπά του στο Σκοπιανό, που ως πρωθυπουργός πουλούσε μέσα ανένδοτο «πατριωτισμό», ενώ έξω έστελνε μυστικοσυμβούλους για «καφεδάκια» και συνεννοήσεις.

Θα καταφέρει η κυβέρνηση να μην μειώσει τις συντάξεις;

Σήμερα είναι σε όλους αποδεκτό, ότι στη χώρα μας υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος που επαρκεί για την αποτροπή νέων μειώσεων. Αν λοιπόν οι αριθμοί συνηγορούν, μένει να συμμορφωθεί και η πολιτική, και σ’ αυτή την πολιτική διαπραγμάτευση τα πάμε καλά, όπως λένε και τα νέα από Γερμανία και ΕΕ. Η ΝΔ, που ως κυβέρνηση εκμηδένισε σχεδόν τις συντάξεις, είναι απορίας άξιον αν θα συμμορφωθεί ή θα συνεχίσει την υποκριτική αντιπολίτευση στο θέμα αυτό.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien