Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΤΗΝΟΣ > Πεζοπορία στα μονοπάτια της Τήνου: Κάτι σαν μαγεία

Πεζοπορία στα μονοπάτια της Τήνου: Κάτι σαν μαγεία

Από την LIFO

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους να γνωρίσεις έναν τόπο είναι να τον περπατήσεις. Τα τελευταία χρόνια ο περιπατητικός τουρισμός έχει αναπτυχθεί ραγδαία στη χώρα μας ως μια εναλλακτική μορφή αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Τα μονοπάτια αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό, δίνουν πρόσβαση στη φύση και ευαισθητοποιούν σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτές τις ημέρες στο όμορφο νησί της Τήνου εγκαινιάστηκε το δίκτυο μονοπατιών που oνομάζεται «Tinos Trails». Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονται τα παλιά μονοπάτια και μέσω της πεζοπορίας γίνονται προσιτά όλα τα μυστικά του νησιού: η εντυπωσιακή γεωλογία, το μοναδικό σύμπλεγμα των παραδοσιακών χωριών, τα ξακουστά λατομεία μαρμάρου, η βραβευμένη γαστρονομία και, βεβαίως, τα ίδια τα μονοπάτια και οι πεζούλες χάρη στα οποία η Τήνος έχει εύλογα χαρακτηριστεί «χειροποίητο νησί».

Οι ντόπιοι δεν είναι τουριστική ατραξιόν! Εάν θέλετε να τους φωτογραφίσετε, ζητήστε το ευγενικά. Ειδικά στην Τήνο, είναι σίγουρο πως θα χαμογελάσουν.

Πρόκειται για το επίσημο δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών της Τήνου το οποίο δημιουργήθηκε, συντηρείται και προβάλλεται από τον δήμο Τήνου. Ένα πεζοπορικό δίκτυο που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα, κατά τη διάρκεια των οποίων ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει αυθεντικές και ανεξερεύνητες πλευρές του νησιού των Κυκλάδων. Πρόκειται για δώδεκα διαδρομές με εξαιρετική σηματοδότηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές: «Από τη θάλασσα στον ουρανό», «Γεωδιαδρομή», «Φύση σε αντιθέσεις», «Μαρμαροχώρια» και «Στράτα των μύλων».

 

Πέρα από το φυσικό κάλλος, τα πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία που ο περιπατητής απολαμβάνει κατά τη διάρκεια της διαδρομής, κατά τόπους υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες και ειδικοί στύλοι με σήμανση που πληροφορούν για τη διάρκεια της διαδρομής, τις κατευθύνσεις, τις συνδέσεις με άλλα μονοπάτια και τη θέση της στο νησί.

Ενδεικτικά, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές είναι η E4 με αφετηρία τον Μαμάδο, που περνάει από Μαλλί, Κουμελά και Μαρλά, για να καταλήξει πάλι στον Μαμάδο. Ξεκινώντας από κει, περνά από το ξωκλήσι της Παναγίας της Οδηγήτριας που βρίσκεται κάτω από την αρχαία ακρόπολη του Αγίου Γεωργίου. Η κατάβαση προς το Μαλλί εντυπωσιάζει, καθώς δίνει απεριόριστη θέα προς την Άνδρο. Αρχικά μέσω του δρόμου και στη συνέχεια από μονοπάτι που περνάει από παλιά πετροκοπεία η διαδρομή οδηγεί στον οικισμό του Κουμελά. Από εκείνο το σημείο ξεκινάει η ανηφόρα μέσα από οριοθετημένα μονοπάτια με θέα προς τα λατομεία πράσινου μαρμάρου. Καταλήγει στον Μαρλά και επιστρέφει στον Μαμάδο.

Μια άλλη συναρπαστική επιλογή είναι εκείνη που ξεκινά από τον Πύργο, περνάει από το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και κατευθύνεται προς τους Μύλους του Πύργου, οι οποίοι διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Από κει, ένα μονοπάτι με απεριόριστη θέα οδηγεί προς το επίνειο του Πύργου, τον Πάνορμο, απ’ όπου η διαδρομή κινείται κατά μήκος του αμαξιτού παραλιακού δρόμου έως την παραλία Ρόχαρη. Από τη Ρόχαρη, μέσω μιας ξεχασμένης και με άγρια ομορφιά ρεματιάς, ένα λιθόκτιστο μονοπάτι οδηγεί στα Πλατιά. Τελικά, η διαδρομή κατηφορίζει πίσω στον Πύργο, δίνοντας εντυπωσιακή θέα του μεγάλου οικισμού από ψηλά.

Στους βασικούς κανόνες πεζοπορικής συμπεριφοράς αναφέρονται τα παρακάτω: «Πάρτε μόνο αναμνήσεις, αφήστε μόνο αποτυπώματα. Καθώς τα μυρμήγκια και τα μέλη του ζωικού βασιλείου δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τον τρόπο να διασπούν το πλαστικό, σας παρακαλούμε να μην αφήνετε σκουπίδια στα μονοπάτια ή γύρω από αυτά. Στους οικισμούς υπάρχουν κάδοι. Εάν κρυώνετε, μην ανάψετε φωτιά! Προσπαθήστε να ζεσταθείτε απλώς περπατώντας πιο γρήγορα.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια πεζοπορίας δεν θα βοηθήσει ούτε εσάς ούτε και τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι ντόπιοι δεν είναι τουριστική ατραξιόν! Εάν θέλετε να τους φωτογραφίσετε, ζητήστε το ευγενικά. Ειδικά στην Τήνο, είναι σίγουρο πως θα χαμογελάσουν. Εάν συναντήσετε κάποια πόρτα που να κόβει το μονοπάτι, περάστε ελεύθερα. Αφήστε την όπως τη βρήκατε, είτε ανοιχτή είτε κλειστή. Παρακαλούμε να περπατάτε μόνο σε μονοπάτια. Κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει που για τόσους αιώνες οι άνθρωποι επέλεξαν να περπατούν σε αυτά και όχι αλλού».

Το «Tinos Trails» είναι μια ακόμα ψηφίδα που συμβάλλει στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού, τοποθετώντας τα μονοπάτια δίπλα στις παραλίες, στα μουσεία και όσα αξίζει να επισκεφθεί κανείς στο νησί.

 

 

 


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien