Πολιτικό-καλλιτεχνικό γεγονός για την Άνδρο, αλλά και την Ελλάδα η έκθεση και τα εγκαίνια της το βράδυ του Σαββάτου 27/7/19 στο Ίδρυμα Κυδωνιέως στην Χώρα της Άνδρου.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κυδωνιέως Ν. Σιγάλας. Μίλησε αρχικά η πρόεδρος του Ιδρύματος Τσαρούχη Νίκη Γρυπάρη που θύμισε πως η πολιτεία επισήμως δεν έχει τιμήσει τον Γιάννη Τσαρούχη και σημείωσε πως με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της υπουργού Πολιτισμού αποδίδεται για πρώτη φορά επίσημη τιμή. Μετά μίλησε ο συλλέκτης Δημήτρης Τσίτουρας μεγάλο μέρος της συλλογής του οποίου εκτίθεται και ανέφερε αρκετές ενδιαφέρουσες στιγμές από την ζωή του μεγάλου ζωγράφου με τον οποίο ήταν φίλος.
Επίσης μίλησε και η Αθηνά Σχινά, επιμελήτρια της έκθεσης και ψυχή επί 25ετία του θεσμού Πλόες του Ιδρύματος Κυδωνιέως, η οποία αναφέρθηκε στο έργο του Τσαρούχη και στην τιμητική παρουσίαση του εφέτος στην Άνδρο.
Ακολούθως τον λόγο πήρε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας για την γνωριμία της με τον μεγάλο ζωγράφο, αλλά και για την τιμή που οφείλει η πολιτεία στον Γιάννη Τσαρούχη και την οποία αποδίδει με την παρουσία της στα εγκαίνια της έκθεσης για τα 30 χρόνια από τον θάνατό του.
Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος υπογράμμισε την συνεισφορά του και στην Τέχνη και στην Παιδεία των νεοελλήνων τονίζοντας: «Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό σύνθεσης των δύο αυτών συνιστωσών της δημιουργίας του, ώστε πολλές φορές είναι δύσκολο ν’ αποφανθούμε με ακρίβεια αν ήταν ένας μεγάλος ζωγράφος που κάθε έργο του απαθανάτιζε όψεις του Πνεύματος, ή αν ήταν ένας άνθρωπος του Πνεύματος που εκφραζόταν ιδίως μέσω της Τέχνης του, της ζωγραφικής».
Και συνέχισε: «Την Ελληνικότητα του έργου του Τσαρούχη αποδεικνύει μ’ ενάργεια το ότι αφενός πηγή έμπνευσής του υπήρξε, αποκλειστικώς, η Ελλάδα. Και, αφετέρου, το έργο αυτό εξέφρασε και εκφράζει πάντα την Ελλάδα, στην διαχρονία της, και ως τέτοιο «ταξίδεψε» και «ταξιδεύει» την Ελλάδα εκτός συνόρων, κυρίως δε στην Ευρώπη, αποτελώντας έτσι πολύτιμο συστατικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Παιδείας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».
Από το Εν Άνδρω