Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Οι θέσεις της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου» για την Υγεία – Επίσκεψη Γλυνού στο Νοσοκομείο Ρόδου

Οι θέσεις της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου» για την Υγεία – Επίσκεψη Γλυνού στο Νοσοκομείο Ρόδου

Το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου επισκέφθηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλης Γλυνός, συνοδευόμενος από υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους και στελέχη της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να μιλήσει με γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους και να ανταλλάξουν απόψεις τόσο για τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος όσο και για τα προβλήματα του τομέα Υγείας.

Ο κ. Μανώλης Γλυνός ανέφερε ότι το δικαίωμα των νησιωτών στην παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας είναι αδιαπραγμάτευτο, παρ ότι για το κεντρικό κράτος φαίνεται ότι δεν είναι αυτονόητο.

Η δυσκολία των κατοίκων κυρίως των μικρών νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να έχουν άμεση και ουσιαστική πρόσβαση σε υπηρεσίες και δομές υγείας και περίθαλψης, ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας τόσο των ίδιων όσο και των επισκεπτών δυσχεραίνοντας την ανάπτυξη των νησιών.

Το συνταγματικό τους δικαίωμα για ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, με την κάλυψη των θέσεων του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με βάση το οργανόγραμμα των δομών υγείας, αντί για δεδομένο παραμένει μέχρι σήμερα ζητούμενο σε όλη την έκταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της «Συμμαχίας».

«Είναι δυνατόν να μην έχει κάθε νησί το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να εξυπηρετήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες; Είναι δυνατόν ακόμα και για την πιο απλή διάγνωση να χρειάζεται να μεταβαίνει ο κάτοικος χειμώνα – καλοκαίρι σε ένα γειτονικό νησί; Άμεσα ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας τη στελέχωση όλων των μονάδων Χειμώνα – Καλοκαίρι, με τους γιατρούς και το προσωπικό που χρειάζεται. Στο πρόγραμμα υγείας της παράταξής μας υπάρχει μέριμνα ώστε να υπάρχει σε κάθε νησί το “Σπίτι του Γιατρού”, παρέχοντας επιπλέον κίνητρα για την κάλυψη των κενών θέσεων στις δομές υγείας. Το “Σπίτι του Γιατρού” το οποίο θα καλύπτει οικονομικά η περιφερειακή αρχή θα λύσει το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νησιά. Με την δομή αυτή θα πάψει πλέον να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα η στέγαση για τους νέους -και όχι μόνο- επιστήμονες, παρέχοντάς τους ένα σημαντικό επιπλέον κίνητρο μαζί με μια σειρά και από άλλα που θα θεσπίσουμε, ώστε κανένα νησί να μην μείνει χωρίς γιατρό», ανέφερε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου.

Επιπλέον ο κ. Μανώλης Γλυνός επισήμανε ότι στην ατζέντα της υγείας της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου», είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη δημιουργία και λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, καθώς έναν και πλέον χρόνο μετά από την παράδοση της μελέτης από τον συντονιστή της μελετητικής ομάδας κ.

Στάθη Κουσουρνά στην περιφερειακή αρχή, δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος.

«Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να θέσει σε άμεση προτεραιότητα τη δημιουργία και λειτουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, ικανοποιώντας μια διαχρονική ανάγκη της τοπικής κοινωνίας. Ως αυριανή περιφερειακή αρχή θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο για τη δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος ασκώντας πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση ώστε να γίνει πράξη το αυτονόητο» τόνισε ο κ. Γλυνός.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Παρέχουμε κίνητρα για να παραμείνουν οι κάτοικοι στα νησιά μας. Αγωνιζόμαστε για να τους χαρίσουμε ξανά το αίσθημα ασφάλειας που έχουν χάσει. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί για μας η υγεία. Δεν επιθυμούμε κινήσεις πρόσκαιρες εντυπωσιασμού αλλά στοχευμένες μεθοδικά μετά από κατάλληλο σχεδιασμό.

Πρόληψη η πρώτη μας προτεραιότητα. Εξασφαλίζουμε την ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων των νησιών σε προγράμματα πρόληψης σε ετήσια βάση.

• Προγράμματα πρόληψης του γυναικολογικού καρκίνου
• Προγράμματα πρόληψης του καρκίνου του προστάτη
• Προγράμματα εμβολιασμών

Απαραίτητη προϋπόθεση για τον σχεδιασμό κατάλληλων προληπτικών προγραμμάτων είναι η δημιουργία σε κάθε νησί αρχείου καταγραφής των ασθενών και των διακομιδών, ώστε να γίνει γνωστό ποια είναι τα πιο συχνά χρόνια νοσήματα σε κάθε νησί και ποια τα αίτια διακομιδών.

Δημιουργούμε σε επίπεδο Περιφέρειας ένα συντονιστικό κέντρο που θα μπορέσει να εγκαταστήσει, να συντονίσει και να επεξεργαστεί τα αποτελέσματα.

«Σπίτι του Γιατρού» σε κάθε νησί της Περιφέρειας

Στο πρόγραμμα υγείας της παράταξής μας υπάρχει μέριμνα ώστε να υπάρχει σε κάθε νησί το “Σπίτι του Γιατρού”, παρέχοντας επιπλέον κίνητρα για την κάλυψη των κενών θέσεων στις δομές υγείας. Το “Σπίτι του Γιατρού” το οποίο θα καλύπτει οικονομικά η περιφερειακή αρχή θα λύσει το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν οι γιατροί οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νησιά.

• Γνωρίζοντας τα προβλήματα υγείας και τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού σχεδιάζουμε τις προσλήψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Δικαίωμα του κάθε νησιώτη η εξέταση από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και όχι μόνο από αγροτικούς ιατρούς.

• Δίνουμε κίνητρα στους ιατρούς που επιθυμούν να εργασθούν στα μικρά νησιά.

• Εκπαίδευση των ιατρών που υπηρετούν στα μικρά νησιά με διοργάνωση ειδικών σεμιναρίων με έδρα την Ρόδο για τους γιατρούς της Δωδεκανήσου και την Σύρο για τους γιατρούς των Κυκλάδων.

• Πρόγραμμα επισκέψεων κλιμακίων ειδικευμένων ιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε νησιού

• Δημιουργία συντονιστικού κέντρου το οποίο θα κατευθύνει τις ομάδες που επιθυμούν να παρέχουν ιατρική φροντίδα στα νησιά και θα εξασφαλίζει την συνέχεια στη φροντίδα.

Θέσπιση ομάδας υγείας

Παροχή υγείας από ένα και μόνο γιατρό δεν είναι ποτέ αποτελεσματική. Αναπτύσσουμε την ομάδα υγείας σε κάθε νησί και καταγράφουμε τις ειδικότητες που υπάρχουν.

Προμήθεια του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού

Αξιολογούμε τις ανάγκες σε εξοπλισμό ανάλογα με τον πρότυπο πίνακα εξοπλισμού, εκπαιδεύουμε το προσωπικό στη χρήση του και δημιουργούμε τον χώρο για την εγκατάστασή του.

Ανάπτυξη συστημάτων τηλεϊατρικής

Δεν αναπτύσσουμε την τηλεϊατρική για να δικαιολογήσουμε τις ελλείψεις των ιατρών αλλά για να δώσουμε ένα ισχυρό εργαλείο στην εκπαίδευση και στην θεραπευτική ικανότητα των υπηρετούντων στα νησιά ιατρών.

Οργάνωση διακομιδών

Ασθενοφόρα κατάλληλα εξοπλισμένα-οδηγοί ασθενοφόρου

Σκάφη κατάλληλα εξοπλισμέναΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien