Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Οι προσδοκίες της Ελλάδας από την επίσκεψη Ερντογάν – Το διήμερο πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου

Οι προσδοκίες της Ελλάδας από την επίσκεψη Ερντογάν – Το διήμερο πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου

Αύριο, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, αναμένεται να προσγειωθεί στον εθνικό αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, την πρώτη Τούρκου Προέδρου μετά από 60 χρόνια.

Την Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί, αναμένεται να προσγειωθεί στον εθνικό αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Με την άφιξή του στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Αμέσως μετά την επίσημη υποδοχή του από τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, οι δύο Πρόεδροι θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Στη μία το μεσημέρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπειεις. Με το πέρας των συνομιλιών, οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Το απόγευμα στις 19.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου o κ. Ερντογάν θα επισκεφτεί την Κομοτηνή.

Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από την πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου μετά από 60 χρόνια

Ως εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά το briefing της Τρίτης, καθώς για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια Τούρκος Πρόεδρος επισκέπτεται τη χώρα μας.

«Θα τον καλωσορίσουμε και θα θέσουμε στην ατζέντα όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Προφανώς θα συζητηθεί η κατάσταση στο Αιγαίο, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, οι οικονομικές σχέσεις, σε σχέση με το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Όπως σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, «προσδοκούμε ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεών μας, καθώς κάτι τέτοιο σε μία περίοδο ευρύτερης αποσταθεροποίησης στην περιοχή θα παίξει καταλυτικό ρόλο και για την οικονομική ανάπτυξη και για τη βελτίωση των ειδικών σχέσεων τόσο μεταξύ της Ελλάδας με την Τουρκία, όσο και της Τουρκίας με την ΕΕ». «Αναμένουμε να έχουμε εξαιρετικά εποικοδομητικές συζητήσεις» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Θράκη και τόνισε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε με φοβικότητα τη συγκεκριμένη επίσκεψη, αντιθέτως θεωρούμε ότι στο πλαίσιο άσκησης των θρησκευτικών του πιστεύω, θα επισκεφθεί μία περιοχή που κατοικείται και από ομόδοξούς του». «Είναι μία εύλογη επίσκεψη» συμπλήρωσε, «αλλά από εκεί και πέρα υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει πει σε όλους τους τόνους ότι η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει και να δεσμεύει όλους όσους την έχουν υπογράψει».

Ακόμη, παρατήρησε ότι η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη θα περιλαμβάνει «το προσκύνημα και ένα ιδιωτικό γεύμα, δεν θα περιλαμβάνει δηλαδή κάποιου άλλου τύπου εκδήλωση».

Σε ερώτηση για το προσφυγικό και την αποσυμφόρηση των νησιών, είπε πως είναι γνωστό ότι στην ατζέντα της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού υπάρχει και το ζήτημα του προσφυγικού, «καθώς Ελλάδα και Τουρκία παίζουν έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο στη προσπάθεια διαχείρισης αυτού του παγκόσμιου ζητήματος.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν δοθεί απολύτως συγκεκριμένες διευκρινίσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης -το οποίο είναι και σε εξέλιξη- για αποσυμφόρηση των νησιών, που αφορά στη δυνατότητα να μεταφερθούν ευπαθείς ομάδες και ασυνόδευτα παιδιά στην ενδοχώρα. Η διαδικασία, είπε, ήδη έχει ξεκινήσει και «στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των μεταφορών, ώστε πολύ γρήγορα να βελτιώσουμε τις συνθηκες διαβίωσης στα νησιά του Αιγαίου».

«Η επίσκεψη Ερντογάν είναι ιστορική. Γίνεται μετά από 60 χρόνια. Ευελπιστούμε στην ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας στις διμερείς σχέσεις, στο οικονομικό πεδίο, την μεταναστευτική κρίση και την περιφερειακή συνεργασία» τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, και κατέληξε: «Η διπλωματία και ο διάλογος είναι το μέσο επίλυσης διαφορών μεταξύ κρατών. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι η χώρα μας έχει βαρύνουσα θέση στην περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας».

Το κυπριακό στο επίκενρο

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, είχε το βράδυ της Κυριακής, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν ενώ ανάλογες επαφές θα έχουν οι δύο άνδρες και στις επόμενες ημέρες.

Ο Αλ. Τσίπρας και Τ. Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, με την Αθήνα να θέτει επί τάπητος την πρόταση για νέα διάσκεψη, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σωστή προετοιμασία, όπως είχε συμφωνηθεί στο πρόσφατο ταξίδι του προέδρου Ν. Αναστασιάδη στην ελληνική πρωτεύουσα. Η Λευκωσία, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, όχι μόνο ευνοεί, αλλά θεωρεί σημαντικό για την πάρα πέρα πορεία των συνομιλιών ένα προπαρασκευαστικό διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και ‘Αγκυρα. Το ταξίδι του Τ. Ερντογάν θωρείται σημαντικό αφού θα καταδείξει τις προθέσεις της ‘Αγκυρας. Η προσέγγιση του Τούρκου προέδρου θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ερντογάν είναι αυτός που λαμβάνει τις μεγάλες αποφάσεις σε σημαντικά ζητήματα όπως το Κυπριακό.

Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά αυτό που αναμένουν να δουν από μέρους των Τούρκων είναι η ετοιμότητά τους να συζητήσουν εκείνα τα θέματα που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις συνομιλίες στον Κρανς Μοντάνα. Δηλαδή, τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η εισήγηση του Νίκου Κοτζιά, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην ‘Αγκυρα, ήταν οι δύο χώρες να προχωρήσουν σ’ έναν προπαρασκευαστικό διάλογο για το Κυπριακό. Μια προσέγγιση με την οποία η Λευκωσία συμφωνεί πλήρως, αφού θα διαφανούν οι προοπτικές για περαιτέρω συζητήσεις. Εάν τα καταφέρουν Αθήνα και ‘Αγκυρα και επιτύχουν πρόοδο στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τότε θα δημιουργηθεί μια δυναμική για σύγκληση νέας διάσκεψης για την Κύπρο.

Την ίδια ώρα θα μπορεί να προχωρήσει και ένας δικοινοτικός διάλογος σε επίπεδο ηγετών επί των θεμάτων που υπάρχουν στην ατζέντα των συνομιλιών του Κρανς Μοντάνα. Ωστόσο, πριν από την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών δεν αναμένεται να υπάρξει κίνηση σε δικοινοτικό επίπεδο που θα δίνει ώθηση στις συνομιλίες. Εξάλλου, όλοι όσοι παρακολουθούν είτε άμεσα είτε έμμεσα το Κυπριακό δεν βλέπουν δυνατότητα επανέναρξης του διαλόγου πριν το πέρας των εκλογικών διαδικασιών. Απ’ εκεί και πέρα, το ποιες κινήσεις θα γίνουν θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών και το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτός που μπορεί να πάρει αποφάσεις είναι ο Ταγίπ Ερντογάν και είναι για αυτό που η Λευκωσία τάσσεται υπέρ ενός προπαρασκευαστικού διαλόγου σε επίπεδο Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει υποδομή για συνέχιση της διάσκεψης για την Κύπρο. «Η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς είναι δεδηλωμένη. Όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον Μουσταφά Ακιντζί», δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή Left.grΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien