Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΚΙΜΩΛΟΣ > Οι γιατροί του «Διάπλου του Απόλλωνα» ταξιδεύουν στα ακριτικά νησιά

Οι γιατροί του «Διάπλου του Απόλλωνα» ταξιδεύουν στα ακριτικά νησιά

Η +πλευση ξεκινάει σήμερα Πέμπτη 26 Απριλίου τον ετήσιο Διάπλου της στα ακριτικά και απομονωμένα νησιά και ως τις 6 Μαΐου, θα επισκεφθεί κατά σειρά τα νησιά Κίμωλος, Σίκινος, Ηρακλειά, Αστυπάλαια, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λειψοί, Αρκοί.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος με τον πέμπτο Διάπλου της, που ονομάζεται Διάπλους του Απόλλωνα, θα προσφέρει στους κατοίκους δωρεάν εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και εξετάσεις, έργα υποδομής στις τοπικές κοινότητες, ηλεκτρονικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό σε όλα τα σχολεία, καθώς και σειρά εκδηλώσεων ενημερωτικού, ψυχαγωγικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Ήδη έχει επισκεφτεί με τα ιδιόκτητα φουσκωτά των μελών της 20 νησιά, διανύοντας πάνω από 2.000 ναυτικά μίλια, εξετάζοντας πάνω από 3.000 άτομα, κάνοντας πάνω από 1.000 αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, σε κάποιες περιπτώσεις προσεγγίζοντας ακόμη και το 100% του πραγματικού πληθυσμού.

Έχει δημιουργήσει στα νησιά αυτά υποδομές κάθε είδους, από μεγάλα πολιτιστικά κέντρα και μονάδες αφαλάτωσης που καλύπτουν ολόκληρο νησί, μέχρι οδοντιατρεία, σύγχρονα πολυγήπεδα, πλωτές προβλήτες, παιδικές χαρές, ενώ έχει δωρίσει υπερσύγχρονα οχήματα μεταφοράς ασθενών και απορριμματοφόρα.

Α΄ – ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Οι εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές της +πλευσης θα λειτουργήσουν ιατρεία και το τμήμα αιμοληψιών θα συλλέξει δείγματα αίματος για αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις σε όλα τα νησιά που θα επισκεφτεί η ομάδα κατά τον Διάπλου 2018. Θα καλυφθούν οι παρακάτω 18 ειδικότητες:

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ
ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ
ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ
ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ, ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ & ΜΑΣΤΟΥ
ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ (ΩΡΛ)

Στα παιδιά θα πραγματοποιηθούν:

α) προληπτικός έλεγχος σκολίωσης-κύφωσης
β) καρδιολογικός έλεγχος
γ) οδοντιατρικός έλεγχος
δ) οφθαλμολογικός έλεγχος

Τα δείγματα αίματος που θα συλλέξει η ομάδα αιμοληψιών θα αποσταλούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια, θα αναλυθούν και τα αποτελέσματα αφού συνεκτιμηθούν από τους γιατρούς της +πλευσης θα επιστραφούν στους τοπικούς γιατρούς σε κάθε νησί, για να δοθούν στους κατοίκους.

Την προσπάθειά μας συνδράμει και πάλι το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, τόσο με την κινητή του μονάδα, όσο και με προϊσταμένη και γιατρούς του νοσοκομείου, συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία που ξεκίνησε πέρυσι κατά την Φθινοπωρινή Αποστολή στο Καστελλόριζο.

Η +πλευση εξασφάλισε και φέτος την έγκριση της αρμόδιας Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας, εναρμονιζόμενη με το νέο πλαίσιο που διέπει την λειτουργία εθελοντικών ομάδων στο χώρο της παροχής υπηρεσιών Υγείας.

Β΄ – ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Η +πλευση συνεχίζει και φέτος, σε συνεργασία με χορηγούς, να δημιουργεί υποδομές και να προσφέρει πολύτιμα εργαλεία στις τοπικές κοινωνίες, για την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την ανάδειξη του πλούτου και των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό φέτος θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω:

Κίμωλος: όχημα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών θα δωρηθεί στον δήμο, καθώς είναι έτοιμος να τα διαχειριστεί κατάλληλα (χορηγός: STANLEY BLACK&DECKER)

Ηρακλειά: ιατρικός εξοπλισμός και αναλώσιμα θα δωρηθεί στο αγροτικό ιατρείο (χορηγός: TORRANCE)

Αγαθονήσι: μία επιπλέον αίθουσα διδασκαλίας (μόνιμη κατασκευή) θα εγκατασταθεί στο τοπικό σχολείο (χορηγός: THE HELLENIC INITIATIVE)

Αγαθονήσι: αφαλατωτής δημόσιας χρήσης θα εγκατασταθεί στον κύριο οικισμό του νησιού (χορηγός: COLGATE PALMOLIVE)

Λειψοί: το γήπεδο μπάσκετ του Γυμνασίου-Λυκείου θα επισκευαστεί και θα επιστρωθεί με ειδικό τάπητα (χορηγός: STOIXIMAN.GR)

Λειψοί: βιβλιοθήκη θα δημιουργηθεί και εξοπλιστεί στο Δημοτικό του νησιού (χορηγός: STOIXIMAN.GR)

Η +πλευση επιλέγει τα έργα υποδομής με βάση την αξιολόγηση των αιτημάτων των τοπικών κοινοτήτων, αναζητά και εντοπίζει χορηγούς και επενδύει το 100% των χορηγούμενων κεφαλαίων στα έργα αυτά. Όλες οι υποδομές και δράσεις της +πλευσης χρηματοδοτούνται αποκλειστικά με εισφορές των μελών της.

Γ΄ – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Και φέτος η +πλευση μετά από επικοινωνία με τους λειτουργούς της Παιδείας στα ακριτικά και απομονωμένα νησιά συγκέντρωσε τα αιτήματά τους για ηλεκτρονικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό και υλικά, τα αξιολόγησε και θα προσφέρει σε κάθε ένα από αυτά έναν μεγάλο σε όγκο και αριθμό εξοπλισμό.

Η κάλυψη του κόστους καλύφθηκε τόσο από χορηγίες (STOIXIMAN.GR) όσο και από τους ίδιους τους εθελοντές και όχι μόνο. Φέτος δεν πραγματοποιήθηκε η χοροεσπερίδα από όπου χρηματοδοτούνται ο εξοπλισμός και τα υλικά για τα σχολεία, αλλά οι φίλοι της +πλευσης φρόντισαν να μην υπάρξει καμία υστέρηση. Η έκδοση της Κάρτας Υποστηρικτή 2018 αγκαλιάστηκε μαζικά και οι πάνω από χίλιες κάρτες που διανεμήθηκαν μας επέτρεψαν να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας προς τις ακριτικές και απομονωμένες κοινότητες των ελληνικών θαλασσών.

Δ΄ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η ενημέρωση σε θέματα προληπτικής υγείας, η διασκέδαση και ψυχαγωγία ιδίως των μικρότερων από τους ακρίτες μας, η υποστήριξη του πολιτισμού, είναι καταστατικοί στόχοι της +πλευσης που συνεχίζουν και φέτος να προωθούνται. Έτσι, στα περισσότερα από τα νησιά που θα επισκεφτούν φέτος οι εθελοντές θα πραγματοποιηθούν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

Smoke Free Greece: ενημερωτικές εκδηλώσεις για τις συνέπειες του καπνίσματος, για παιδιά και εφήβους/ενήλικες, από το ερευνητικό εργαστήριο George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Θέατρο σκιών: παραστάσεις από τον θίασο «Σκιές και γέλια του Μιχάλη Θεοδωρόπουλου», ενός καλλιτέχνη με σημαντική εμπειρία στον εθελοντισμό.

Εργαστήρι κατασκευής φιγούρων θεάτρου σκιών, με τον ίδιο να διδάσκει στα παιδιά τις βασικές αρχές δημιουργίας του βασικού εργαλείου για το θέατρο σκιών.

Ομαδική γραφή παραμυθιού: Εργαστήρια συγγραφής και εικονογράφησης ενός παραμυθιού, που ξεκίνησε από το Καστελλόριζο στην Φθινοπωρινή Αποστολή του 2017 και θα ολοκληρωθεί με την συμμετοχή όλων των παιδιών στα νησιά που θα επισκεφτεί η +πλευση. Στη συνέχεια, το παραμύθι αυτό θα εκδοθεί και θα διατεθεί σε σχολεία, δημοτικές βιβλιοθήκες και άλλα σημεία.

Κυνήγι θησαυρού: Παιχνίδι για τους μικρότερους από τους ακρίτες στους δρόμους των οικισμών τους, με στόχευση τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος κάθε περιοχής, την ιστορία και τις παραδόσεις της.

Καθαρισμός παραλίας: Στην Αστυπάλαια και στους Λειψούς θα πραγματοποιηθούν, με συμμετοχή των εθελοντών και των κατοίκων, καθαρισμοί παραλιών προκειμένου να είναι σε άριστη κατάσταση, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Μάθετε περισσότερα για την +πλευση στο www.symplefsi.org, και στο facebook https://www.facebook.com/Symplefsi


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien