Ο πρώην υπουργός Παιδείας και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθηνών, Νίκος Φίλης μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews και δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Μιλά για τις παραλείψεις αλλά και τις επιτυχίες της κυβέρνησης τα τελευταία 4,5 χρόνια, τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στη δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας «με τις αξίες, τις ιδέες και τα προτάγματα της αριστερής του ταυτότητας» και σημειώνει πως πλέον αποτελεί μονόδρομο στη χώρα η αναχαίτιση της «αναγεννημένης» Ακροδεξιάς.
Η προεκλογική μας στρατηγική εστιάζει στα αναμφισβήτητα επιτεύγματα της κυβέρνησης που δυστυχώς δεν έχουν προβληθεί όσο και όπως θα έπρεπε
Πόσο εφικτό είναι να κάνετε την ανατροπή στις 7 Ιουλίου;
Η διαφορά, αναπάντεχη ομολογουμένως, που προέκυψε στις Ευρωεκλογές είναι, μιλώντας ρεαλιστικά, δύσκολο αλλά όχι αδύνατον να ανατραπεί. Η κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι πράγματι άδεια και θα αρχίσει να γεμίζει το πρωί των εκλογών, οπότε…
Ένας σημαντικός λόγος για αυτό το δυσμενές αποτέλεσμα, υπήρξε η μεγάλη αποχή που κυρίως οφείλεται, όπως αποδεικνύουν σχετικές έρευνες, σε δυσαρεστημένους, για διάφορους λόγους, πολίτες που πρόσκεινται στον δικό μας χώρο και είχαν ψηφίσει το ’15 ΣΥΡΙΖΑ. Άλλος λόγος είναι η παραδοσιακή ψήφος διαμαρτυρίας κατά της εκάστοτε κυβέρνησης στις Ευρωεκλογές.
Επίσης, ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος πιθανόν να θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις Ευρωεκλογές, γνωρίζοντας ότι ουσιαστικά δεν αποφασίζει για τις τύχες του την επόμενη τετραετία.
Επικοινωνώντας καλύτερα το πρόγραμμά μας και επισημαίνοντας το ρίσκο της οπισθοδρόμησης της κοινωνίας και της χώρας σε ενδεχόμενη επικράτηση, κι ακόμη χειρότερα σε περίπτωση αυτοδυναμίας, της ΝΔ, πιστεύω ότι το δυσμενές αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών μπορεί να ανατραπεί, αποτρέποντας έτσι την οδυνηρή, για την κοινωνία και τη χώρα, παλινόρθωση μιας αυτοδύναμης, ρεβανσιστικής και ανεξέλεγκτης Δεξιάς στην εξουσία.
Τελικά ποιο μήνυμα λάβατε στις 26 Μαΐου; Θα υιοθετήσετε διαφορετική προεκλογική στρατηγική τώρα;
Το μήνυμα ήταν σαφές: μια κουρασμένη και αποπροσανατολισμένη από τη μακροχρόνια κρίση κοινωνία δεν αρκείται στα όσα, αρκετά και ουσιαστικά, κατάφερε κάτω από αντίξοες συνθήκες η κυβέρνηση, θεωρώντας τα λίγα και ανεπαρκή για την επανόρθωση των συσσωρευμένων ζημιών.
Σημαντικός παράγοντας για το δυσμενές αποτέλεσμα υπήρξε και η αρνητική στάση μερίδων των μεσαίων στρωμάτων, που υπερφορολογημένα όντως και παραζαλισμένα από τις συνεχείς, από το 2010 και μετά, οικονομικές απώλειες, θέλησαν με την ψήφο τους να «τιμωρήσουν» την κυβέρνηση επειδή δεν μπόρεσε, παρ` ό,τι το προσπάθησε να τηρήσει ορισμένες από τις αρχικές προεκλογικές της υποσχέσεις.
Ένας ακόμη παράγοντας: Η μαύρη προπαγάνδα για το Μακεδονικό που ανενδοίαστα και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα διαστρεβλώνει και συκοφαντεί αυτή τη μεγάλη διπλωματική και εθνική επιτυχία.
Η προεκλογική μας στρατηγική εστιάζει πλέον στα αναμφισβήτητα επιτεύγματα της κυβέρνησης που δυστυχώς δεν έχουν προβληθεί όσο και όπως θα έπρεπε ώστε να τα εμπεδώσει η κοινωνία – και βέβαια στη σύγκριση των δύο αντίπαλων προγραμμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, όπου οι διαφορές υπέρ των πιο αδύναμων και πολυπληθέστερων τάξεων της κοινωνίας είναι καταλυτικές.
Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο λάθος -ή παράλειψη αν θέλετε- του ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα 4,5 χρόνια;
Η πολιτική μας στον χώρο των ΜΜΕ, παρά τις όποιες διευθετήσεις και ρυθμίσεις θεμάτων που εκκρεμούσαν για δεκαετίες, δεν κατάφερε να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα αρνητικά φαινόμενα της διαπλοκής, αυτά που δυστυχώς δίνουν τον τόνο διαστρεβλώνοντας «πληροφορώντας» κατά βούληση και όπως βολεύει τους ημέτερους, τα fake news και τον σκοπούμενο αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης στα εθνικά θέματα. Είναι μια δύσκολη μάχη, τα κάθε λογής συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τα ΜΜΕ είναι κολοσσιαία – κι αυτό τουλάχιστον είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζει η κοινωνία.
Και ποια τη μεγαλύτερη επιτυχία σας συλλογικά και προσωπικά;
Ανάμεσα στα πολλά επιτεύγματα στον κοινωνικό, οικονομικό και διπλωματικό τομέα, η Συμφωνία των Πρεσπών ξεχωρίζει γιατί αφενός έλυσε ένα χρονίζον πρόβλημα στην περιοχή μας, πρόβλημα με ευρύτερες και ενδεχομένως επικίνδυνες για τα εθνικά μας συμφέροντα όψεις, και αφετέρου εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα την ειρήνη, τη συνεργασία και την ευημερία των λαών της γειτονιάς μας.
Σε προσωπικό επίπεδο, πιστεύω, ότι ήταν μεγάλο επίτευγμα το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 επαναφέραμε την κανονικότητα στην εκπαίδευση και καταφέραμε μετά από πολλά χρόνια να ανοίξουν στην ώρα τους όλα τα σχολεία της χώρας, με τους καθηγητές και τα βιβλία στη θέση τους.
Θεωρείτε πως το άνοιγμα προς το κέντρο που υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία κινείται στη σωστή βάση;
Προφανώς ναι. Έχοντας πάντα κατά νου ότι μιλάμε για μια ευρεία συμπαράταξη των προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας και όχι για μια τεχνητή εκ των άνω σύμπηξη ενιαίου κόμματος, η ώσμωση της δικής μας Αριστεράς με τον πολιτικά όμορο χώρο της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για την αποτελεσματική προάσπιση των κατακτήσεων, σε επίπεδο δικαιωμάτων και καθημερινότητας, υπέρ του πολίτη και ειδικότερα υπέρ των πιο αδύναμων τάξεων.
Σε κάθε περίπτωση, η συμπαράταξη της Αριστεράς με τη Σοσιαλδημοκρατία είναι μονόδρομος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για μια αποτελεσματική, σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, αναχαίτιση της επικίνδυνης επέλασης μιας αναγεννημένης από την τέφρα της του Β’ Παγκόσμιου Ακροδεξιάς που θυμίζει ό, τι πιο αντιδημοκρατικό και εφιαλτικό συνέβη, όχι και τόσο παλιά, στην πολύπαθη ήπειρό μας. Προσοχή, όμως! Εμείς, σε αυτή τη συμπαράταξη προσερχόμαστε με τις αξίες, τις ιδέες και τα προτάγματα της αριστερής μας ταυτότητας, όχι μεταμφιεσμένοι σε κάτι που δεν είμαστε.
Αρκετοί έχουν επισημάνει πως ασκείτε συχνά «εσωκομματική αντιπολίτευση». Πόσο σημαντικές θεωρείτε τις διεργασίες στα όργανα ενός κόμματος; Κάνει κακό αν αυτές δημοσιοποιούνται;
Είναι λάθος σε ένα δημοκρατικό, ανοιχτό στη διαφορετική άποψη και ανεκτικό στην εκ των έσω καλόπιστη πάντα κριτική, κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να εκλαμβάνεται ως «αντιπολίτευση» η κατάθεση των όποιων, κατά περίσταση, διαφοροποιήσεων. Άλλωστε, αρκετές φορές αυτές οι «διαφοροποιήσεις» μας προφύλαξαν από κακοτοπιές και βοήθησαν να διορθωθούν εγκαίρως λάθη και αστοχίες.
Ίσα ίσα, οι διαφορετικές απόψεις συνιστούν πλούτο για ένα κόμμα που θέλει να είναι, και πράγματι είναι, η δημοκρατική εκδοχή μιας σύγχρονης, μη περιχαρακωμένης Αριστεράς.
Όσο για τις κομματικές διεργασίες, είναι απολύτως αναγκαίες για τη δημοκρατική λειτουργία ενός ζώντος οργανισμού όπως είναι ένα πολιτικό κόμμα. Η δημοσιοποίησή τους εξαρτάται κάθε φορά από τη φύση των θεμάτων, άλλωστε υπάρχουν πράγματα διαδικαστικά, εσωτερικής λειτουργίας κλπ, που δεν ενδιαφέρουν ουσιαστικά την κοινωνία.