H Νέα Δημοκρατία μέσω του βουλευτή της, Γιάννη Βρούτση, αλλά και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου και Το Ποτάμι, μέσω του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Αμυρά, τοποθετήθηκαν με αφορμή το τραγικό γεγονός του θανάτου της 57χρονης στη Φολέγανδρο.
Πιο αναλυτικά:
Βρούτσης: Η υγεία εκπέμπει ΣΟΣ στις Κυκλάδες
Θρηνούμε την απώλεια μιας νέας γυναίκας στη Φολέγανδρο. Ο αδόκητος θάνατός της, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων και του Δημάρχου του νησιού, συνέβη τη στιγμή που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η Φολέγανδρος είναι χωρίς γιατρό!
Εξαίρεση αποτελεί, η παρουσία ενός αγροτικού γιατρού, που μεταβαίνει στο νησί κάθε σαββατοκύριακο, από τη Σαντορίνη.
Οι κάτοικοι του νησιού βρίσκονται πλέον σε απόγνωση και αισθάνονται -για πρώτη φορά- στο πετσί τους την αδιαφορία και την αναλγησία της κυβέρνησης.
Τα μεγάλα λόγια και οι ψεύτικές υποσχέσεις που δόθηκαν στους νησιώτες κατέρρευσαν!
Ο ΣΥΡΙΖΑ γύρισε 10ετίες πίσω την Υγεία στις Κυκλάδες, με αποτέλεσμα σήμερα να θρηνούμε άδικα ανθρώπινες ζωές!
Χατζημάρκος: Αυτοί που έχουν επιλέξει να ζούνε πάνω σ’ αυτά τα βράχια, θα αντέξουν
«Αυτό είναι το τίμημα να ζεις σε ένα μικρό βράχο στο Αιγαίο και να περιμένεις ένα ελικόπτερο στην καλύτερη περίπτωση, αν μπορέσει, να έλθει να σε πάρει, όταν αντιμετωπίζεις ένα οξύ πρόβλημα υγείας. Το τελευταίο τραγικό θύμα μιας πολιτικής κοντόφθαλμης και μίζερης κι ενός λαϊκισμού που δυστυχώς έγινε οριζόντιος και πολύ βαθύς στην κοινωνία, που λέει ότι πρέπει να ισοπεδωθούν οι “προνομιούχοι”. Το γεγονός ότι κάποιοι ευφάνταστοι στην Αθήνα έχουν κατατάξει τους νησιώτες μας ως “προνομιούχους”, έχει οδηγήσει σε αυτήν την τραγική εγκατάλειψη των νησιών και βεβαίως στην κατάργηση κάθε έννοιας, κάθε διάταξης, κάθε πρόβλεψης στη νομοθεσία που αφορούσε τη νησιωτικότητα. Τον τελευταίο χρόνο και εγώ και οι συμπατριώτες μου έχουμε κουραστεί να ακούμε και να βλέπουμε καθημερινά δηλώσεις και Δελτία Τύπου περί νησιωτικότητας. Εξαγγελίες κενές περιεχομένου, ευχολόγιο, ευρηματικές ατάκες, συμπαράσταση, συμπόνια, σύμπνοια. Στην πράξη, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Καθημερινά καταργείται και η τελευταία “ρανίδα” νομοθετικής ρύθμισης που αφορά τα νησιά. Αυτό είναι να ζεις στην Ελλάδα το 2017. Έχω να πω ότι, αυτοί που έχουν επιλέξει να ζούνε πάνω σ’ αυτά τα βράχια, θα αντέξουν. Αυτή η Ελλάδα δεν θα αντέξει».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τοποθετήθηκε μέσω Facebook:
O βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση στον Υπουργό Υγείας:
ΘΕΜΑ: Η Φολέγανδρος θρηνεί
Θρήνος για τον θάνατο μιας νέας γυναίκας στη Φολέγανδρο η οποία χθες την Πέμπτη 01.06.2017 έχασε τη ζωή της ενόσω βρισκόταν στο ασθενοφόρο του νησιού περιμένοντας επί τέσσερις (4) ώρες το ελικόπτερο που θα τη μετέφερε στην Αθήνα.
Η Φολέγανδρος είναι ένα νησί με έντονη τουριστική ροή, δεκάδες ξενοδοχεία και χιλιάδες κλίνες φιλοξενίας που όμως αποδεικνύεται ανίσχυρο και πραγματικά «άγονο» όταν πρόκειται για ζητήματα υγείας και ασφάλειας του πληθυσμού του. Η ανασφάλεια των κατοίκων του νησιού διαρκώς αυξάνεται καθώς η υγειονομική κάλυψη που τους παρέχεται αποδεικνύεται στην πράξη τουλάχιστον ελλιπής.
Αποδεικνύεται επίσης ελλειμματικό το ισοζύγιο προσφοράς μεταξύ Φολεγάνδρου και Πολιτείας όταν σε ανταπόδοση της οικονομικής συνεισφοράς του νησιού στα δημόσια ταμεία οι παροχές υγείας και ασφάλισης των Φολεγανδρίων είναι ελάχιστες.
Επισημαίνεται ότι στο νησί υπάρχει μόνο μια γιατρός, από την παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», που δίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά ανάσες ζωής στους κατοίκους της Φολεγάνδρου, ενώ ο δήμαρχος του νησιού εκτελεί χρέη οδηγού του ασθενοφόρου εδώ και τριάντα (30) χρόνια.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Ποιο το χρονικό και οι ενέργειες του ΕΚΑΒ που να δικαιολογούν την τετράωρη καθυστέρηση;
2. Πότε επιτέλους θα υπάρξει από το υπουργείο Υγείας ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών διακομιδής των ασθενών από τα νησιά μας;
3. Προτίθεται η κυβέρνηση να ευαισθητοποιηθεί και να λάβει άμεσα μέτρα υποστήριξης των κατοίκων των νησιών μας και να τους δώσει τη Δημόσια Υγεία που τους αξίζει;
4. Ποιες οι δικές σας ενέργειες ως προς την εύρεση – διαθεσιμότητα ιατρικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν σε μόνιμη βάση οι ανάγκες των κατοίκων της Φολεγάνδρου;