Aigaio365 > MAIN SLIDER > Μανιός στο Documento: Όταν ηρεμήσουν τα ελληνοτουρκικά θα κατεβάσουμε το άγαλμα του Τρούμαν

Μανιός στο Documento: Όταν ηρεμήσουν τα ελληνοτουρκικά θα κατεβάσουμε το άγαλμα του Τρούμαν

Συνέντευξη παραχώρησε ο Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Μανιός, στην εφημερίδα «DOCUMENTO» και στο δημοσιογράφο Παναγιώτη Φρούντζο.

ΕΡ. Αξίζει στο άγαλμα του Τρούμαν να είναι πολύπαθο;

ΑΠ. Το να αποπειραθείς να ρίξεις το άγαλμα είναι μια καθαρά συμβολική πράξη. Ο ανδριάντας συμβολίζει την αμερικανική επικυριαρχία στην περιοχή και την Ελλάδα. Άρα τα χτυπήματα που δέχεται κατευθύνονται σε συμβολικό επίπεδο εναντίον των ΗΠΑ αλλά και της εκάστοτε κυβέρνησης.

ΕΡ. Πώς ζήσατε το περιστατικό της τοποθέτησης της βόμβας στις 26 Νοεμβρίου 1970;

ΑΠ. Αυτό θέλει πολλή συζήτηση! Ήταν η τρίτη βόμβα που προαναγγείλαμε εκείνη την νύκτα. Είχαμε τοποθετήσει άλλες δυο συμβολικά στα λεωφορεία των «Επικαίρων» της χούντας στο Ζάππειο, με τα οποία γύριζαν σκηνές από όλη την Ελλάδα και παρουσίαζαν το success story της εποχής, οι οποίες όμως δεν εξερράγησαν. Αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε την τρίτη βόμβα στο άγαλμα του Τρούμαν. Τα περιπολικά έψαχναν να βρουν πού είναι. Και αυτό γιατί κάθε φορά ειδοποιούσαμε μέσω των ξένων πρακτορείων για τα επικείμενα χτυπήματά μας γιατί δεν θέλαμε να αναλάβουμε την ευθύνη εκ των υστέρων αλλά εκ των προτέρων. Συνεδριάσαμε λοιπόν όρθιοι μπροστά στο άγαλμα οι τέσσερις μας και αποφασίσαμε ότι θα τη βάλουμε, υπάρχουν δεν υπάρχουν περιπολικά. Τη βάλαμε και φύγαμε και ήταν η μόνη που έσκασε.

Τέλος πάντων, επιστρέφοντας στο σήμερα η θέση μου είναι σαφής. Πρώτον, το άγαλμα πρέπει να φύγει από εκεί με έναν τρόπο νόμιμο και, δεύτερον, η καταστολή δεν πρέπει να γίνεται με τόσο βίαιο τρόπο και αποτρόπαια μορφή. Άλλο πράγμα η αστυνομία να περιφρουρεί και άλλο πράγμα η καταστολή χωρίς μέτρο.

ΕΡ. Αυτά, κ. Μανιέ, πρέπει να τα μεταφέρετε και στην κυβέρνηση.

ΑΠ. Το κάνω! Εφόσον το λέω και δημόσια. Είναι προτιμότερο να το λες δυνατά να το ακούει ο κόσμος παρά να το λες στο αυτί της κυβέρνησης. Σε ποιον βαθμό όμως η κυβέρνηση μπορεί να ελέγχει τις δυνάμεις καταστολής, τα μέλη της οποίας δεν είναι άγγελοι, δεν είναι ακομμάτιστοι χωρίς ιδεολογία.

ΕΡ. Αναγνωρίζετε στα μέλη του ΜΑΣ που πρόσφατα προσπάθησαν να ρίξουν τον ανδριάντα πανομοιότυπα κίνητρα με εκείνα της βομβιστικής επίθεσης το 1970;

ΑΠ. Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση εκλεγμένη από τον λαό, η οποία αγωνίζεται σε πάρα πολλά μέτωπα και ένα από αυτά είναι τα ελληνοτουρκικά. Δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να καταφεύγει σε αντιαμερικανικές ενέργειες αυτήν τη στιγμή. Διότι επιζητούμε στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ από τους Αμερικανούς να είναι υπέρ της ειρήνης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Μην ξεχνάτε ότι οι συμβολικές πράξεις κινδυνεύουν να φανούν πράξεις απομίμησης που πάντα υστερούν των πράξεων τις οποίες αντιγράφουν.

ΕΡ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατά τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος το 1963 είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οφείλουμε πολλά τόσο στον Τρούμαν όσο και στο αμερικανικό έθνος.

ΑΠ. Το 1947 οι Εγγλέζοι ιμπεριαλιστές είχαν αδυναμία να επιβάλουν την πολιτική υποταγής του ελληνικού λαού και παραχώρησαν την Ελλάδα στη δικαιοδοσία των Αμερικανών. Και αυτοί με τις βόμβες ναπάλμ υποχρέωσαν σε συντεταγμένη υποχώρηση τον Δημοκρατικό Στρατό. Το άγαλμα όμως τοποθετήθηκε 55 χρόνια πριν στο τέλος της πρώτης οκταετίας του Καραμανλή. Οι συγκυρίες αλλάζουν. Κάποια στιγμή μάλιστα αυτός ο ίδιος ο Καραμανλής έβγαλε τη χώρα από το ΝΑΤΟ. Κι εμείς πρέπει να ζητήσουμε, μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αφαιρέσει το άγαλμα. Η εποχή των συμβόλων της αιματοβαμμένης επικυριαρχίας έχει παρέλθει και δεν πρέπει να μας τη θυμίζουν με αυτό το άγαλμα.

ΕΡ. Εσείς είστε εκλεγμένο μέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκαθήλωση του αγάλματος;

ΑΠ. Αλλιώς πράττεις το ’70 που ήταν η χούντα, αλλιώς το 2018 που έχεις μια εκλεγμένη δημοκρατική κυβέρνηση. Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοούμε. Το ΚΚΕ έχει ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Όταν όμως το «Κίνημα της 20ής Οκτώβρη» έριξε το άγαλμα δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση, μόνο κριτική μας έκαναν διότι εμείς βάζαμε βόμβες. Επομένως πρέπει να έχουμε πάντα την αίσθηση του ιστορικού μέτρου. Αυτήν τη στιγμή εκτιμώ ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Όταν ηρεμήσουν τα ελληνοτουρκικά θα προχωρήσουμε στην απομάκρυνση του ανδριάντα με νόμιμο τρόπο. Φαίνονται απλά πράγματα αλλά θα πρέπει να γίνονται στην ώρα τους με τις σωστές προϋποθέσεις χωρίς να δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien