Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΑΜΟΡΓΟΣ > Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το το 16ο Διεθνές συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ και το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το το 16ο Διεθνές συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ και το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού

Το 16ο Διεθνές συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ- για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό και το 9ο Διεθνές φεστιβάλ τουριστικών ταινιών μικρού μήκους Αμοργού, ξεκίνησαν με την Δοξολογία στην εκκλησία των Αγίων Ανάργυρων που εόρταζαν στο χωριό Θολάρια την 1 Νοεμβρίου 2018.

Ακολούθησε περιήγηση στον οικισμό, παραδοσιακοί χοροί στην αυλή του ναού και γεύμα από τον Σύλλογο γυναικών Αμοργού, στο Πνευματικό Κέντρο Θολαρίων.

Στην συνέχεια οι σύνεδροι και οι παριστάμενοι ακολούθησαν το πεζοπορικό μονοπάτι προς το χωριό Λαγκάδα και ήλθαν σε πρώτη επαφή με το φυσικό τοπίο,την αρχιτεκτονική και την χλωρίδα και πανίδα της εποχής. Στην Λαγκάδα, έγινε επίδειξη παραδοσιακών Χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων, από τη Λέσχη Γαστρονομίας Αμοργού.
Το απόγευμα την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ τουριστικών ταινιών με θέμα, Γαστρονομία-πολιτισμός και τουρισμός, άνοιξε η κα. Ελένη Κουντουρούπη, πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Αμοργού.

Ο Δήμαρχος Αμοργού, Νικόλαος Φωστιέρης, καλωσόρισε τους παριστάμενους και επισήμανε τον ρόλο του Φεστιβάλ στην ανάδειξη του πολιτισμού και του τουρισμού στην Αμοργό. Η κα. Ειρήνη Γιαννακοπούλου, Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, παρουσίασε και χαιρέτησε τους 150 συνέδρους, κινηματογραφιστές, επιστήμονες, δημοσιογράφους ταξιδιωτικούς πράκτορες, φοιτητές δημοσιογραφίας και κινηματογράφου, εκπροσώπους της πολιτείας, από 25 χώρες του κόσμου.

Χαιρετισμούς απεύθηναν ο Έπαρχος & εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Ι. Μαργαρίτης και ο κ. Μ. Παράβαλος , Διευθυντής της δ/σης Κυκλάδων του Υπουργείου Τουρισμού.

Η κα. Αργυρώ Μεσημέρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αμοργού, ενημέρωσε το κοινό για την προβολή και την θεματολογία που ακολούθησε.

Το Φεστιβάλ άνοιξε με την προβολή 5 ταινιών του ειδικού αφιερώματος “Νέοι,Γυναίκες και εργασία”και με τις ομιλίες : “Η επιρροή του σύγχρονου πολιτισμού στη γαστρονομία, τον τουρισμό,και την επιχειρηματικότητα: ένα νέο μοντέλο που προωθεί την γυναικεία και νεανική εργασία” της Ελένης Ράμμου και “Από το παγκόσμιο στο τοπικό:η περίπτωση των Κυκλάδων ”της Άννας Μαυρουδή- εκπαιδευτικού,περιφερειακής συμβούλου Νοτίου Αιγαίου,αντιπρόεδρου Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων .

Φέτος, για τρίτη φορά στην ιστορία του, το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους, Αμοργού, φιλοξένησε μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Νέοι & εργασία, γυναίκες & εργασία».

Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν: Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ). Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος ήταν δωρεάν για το κοινό. Εξασφαλίσθηκε η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Τις επόμενες ημέρες οι συμμετέχοντες, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη, το Αρχαίο Υδρομαντείο,τον Ελληνιστικό πύργο της Αγίας Τριάδας και περιηγήθηκαν στο νότιο μέρος του νησιού. Επισκέφθηκαν την Χώρα, το Αρχαιολογικό και Εκκλησιαστικό μουσείο, το παραδοσιακό ελαιοτριβείο και τον ελαιώνα στην Αιγιάλη.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου και του Φεστιβάλ, παρουσιάστηκαν οι ομιλίες:

«Η καθημερινή διατροφή μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα » του Γ. Κακαβά ,Δ/τή του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών,

“Κατασκευές και κτίσματα του παραδοσιακού αγροτικού βίου και διατροφική κληρονομιά»
της Κ. Κρεμέζη, αρχιτέκτων, Καθ. Εθνικού Τεχνικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Το 16ο Διεθνές συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ- για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό και το 9ο Διεθνές φεστιβάλ τουριστικών ταινιών μικρού μήκους Αμοργού, ξεκίνησαν με την Δοξολογία στην εκκλησία των Αγίων Ανάργυρων που εόρταζαν στο χωριό Θολάρια την 1 Νοεμβρίου 2018.

«Η σύμβαση της UNESCO για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς“ της Ελένης Μεθοδίου , αρχαιολόγου , εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού,

«Γαστρονομική κληρονομιά της Αμοργού: ένα μονοπάτι για την προστασία μιας εύθραυστης ομορφιάς» τουΦ. Φερρερο, δημοσιογράφου, ιατρού διαιτολόγου (Ιταλία) ,

«Βότανα και ευεξία – τα φαρμακευτικά φυτά της Αμοργού και η γαστρονομία» του Δ. Περδετζόγλου, φαρμακοποιού, βοτανολόγου ( Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγη),

«Κινηματογράφος και Γαστρονομία» της Ειρήνης Καρώνη, ιστορικού,

“ Μαγειρεύοντας ταινίες” του Ρόμπυ Εκσιέλ ,κριτικού κινηματογράφου,

“Η γαστρονομία και η προοπτική τουριστικής ανάπτυξης ενός τόπου” της Άννας Κλαδιά, δημοσιογράφου

“Η ελιά και η παραγωγή λαδιού στην Αμοργό” της Κατερίνας Μαρινάκη,δημοσιογράφου,λαογράφου.

Τις επόμενες ημέρες οι συμμετέχοντες, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη, το αρχαίο Υδρομαντείο, τον Ελληνιστικό πύργο της Αγίας Τριάδας και περιηγήθηκαν στο νότιο μέρος του νησιού. Επισκέφθηκαν την Χώρα, το Αρχαιολογικό και Εκκλησιαστικό μουσείο, το παραδοσιακό ελαιοτριβείο, τον ελαιώνα στην Αιγιάλη.

Παράλληλα, 21 φοιτητές παρακολούθησαν μαθήματα τουριστικής δημοσιογραφίας και κινηματογράφου.

Η Λέσχη γαστρονομίας Αμοργού ανέλαβε την παρουσίαση και την παρασκευή παραδοσιακών συνταγών και εδεσμάτων καθώς και κάποια από τα γεύματα που προσφέρθηκαν.

Φέτος, στο φεστιβάλ υποβλήθηκαν 520 ταινίες από τις οποίες επιλέχθηκαν 200 για να διαγωνισθούν.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ προβλήθηκαν 26 ταινίες από 20χώρες (Ελλάδα, Αφρική, Ισπανία, Πορτογαλία,Τσεχία, Ρουμανία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Μ. Βρετανία, Η.Π.Α., Δανία, Περού, Γεωργία, Μολδαβία, Κοστα Ρίκα, Νορβηγία, Σερβία, Αυστρία, Γερμανία και Καζακστάν), Διαγωνίστηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες: Ελληνικές ταινίες, ντοκιμαντέρ & Τουριστικές ταινίες. Η Κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ με μέλη από Ολλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία Αγγλία και Ελλάδα, ψήφισαν τις καλύτερες ταινίες και απένειμαν τα βραβεία σε 35 ταινίες 3 κατηγοριών, με διάφορες υποκατηγορίες: με την παρουσία των παραγωγών, σκηνοθετών και συντελεστών, μπροστά στο κοινό και την κριτική επιτροπή. Βραβεύτηκαν 35 ταινίες.

Οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού, σε συνεργασία με το Δήμο Αμοργού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

And the winners are…!

Tourism Section

Adventure Tourism Category
1st Prize: The Seeker – A Journey of Awakening by Neeraj Mishra & Atul Khandar
2nd Prize: Midgard Adventure – winter (South Iceland) by Miha Avguštin

Cultural Tourism Category
1st Prize: The Powerful Soul of Hong Kong by Marco Sansalone
Events, Fairs and Congress
1st Prize: Greece MERAKI 2018 – teaser by Gustavo Neves

Gastronomic Tourism Category
1st Prize: RTE From Farm to Table by João Viegas
2nd Prize: Generation with a cause by Dorian Walker

Hotels & Resorts Category
1st Prize: Love Summer by João da Silva
2nd Prize: Belvedere – Follow the wind by Theo Papadoulakis

Nature and Rural Tourism Category
1st Prize: KAZAKHSTAN – KYRGYZSTAN by Guillaume Juin
2nd Prize: Radol’ca by Rožle Brega
Sports Tourism Category
1st Prize: CARS by João Viegas

Tourism Destinations – Cities Category
1st Prize: El Amor Existe. Santiago del Teide by Carlos Hernández
2nd Prize: Flamenco Madrid by Santiago Alcazar

Tourism Destinations – Country Category
1st Prize: Dinner with Georgia by Dima Chkheidze
2nd Prize: From Cuba with Love by António Aleixo

Tourism Destinations – Regions Category
1st Prize: The route of fate by Román Parrado
2nd Prize: Madeira Pass by João Viegas

Tourism Services Category
1st Prize: Faroe Islands Translate by Rune Hørslev
2nd Prize: The Hardest Job by Nils Keller

Documentary Section

Adventure, Expeditions & Travelling Category
1st Prize: The White Maze by Matthias Mayr
2nd Prize: Moscow: Your Survival Guide by Helen Etkina

Arts, Music & Culture Category
1st Prize: Voyager Colors of Peru by Erik Wieder

Environment & Ecology Category
1st Prize: Tubbataha: A National Treasure by Don Falsario II
2nd Prize: Once Hamoun by Mohammad Ehsani

Ethnography & Society Category
1st Prize: Kalimera Men Beirut by Rawad Germanos
2nd Prize: The Untold Story of Baralikadu by Sumant Mali

Gastronomy & Enotourism Category
1st Prize: In Vino Veritas / the History of Greek Wine by Constantinos Tseklenis

History & Heritage Category
1st Prize: CĂLĂRAȘI – A LAND BY THE GATE OF HEAVEN by Dumitru Grosei

Nature & Wildlife Category
1st Prize: Escape to Costa Rica – Jungle Story by Libor Spacek
2nd Prize: THE FIGHT FOR THE ARCTIC by Andreas Ewels

Sports & Recreation Category
1st Prize: We are the Rovers by Antonin Michaud-Soret

Sustainable and Responsible Tourism Category
1st prize: Unforgettable journey #15 (A rivers trip) by Aleksey Berdennikov

National Section

Tourism Category
The Best Greek Film: Greece-A 365 Day Destination by Andonis Theocharis Kioukas

Documentary Category
The Best Greek Documentary: CORFU – GIFT OF THE GODS by Irina Khangoshvili

Tourism Category
The Best Greek Tourism Film: Magic island Screener by Dimitris Katsimiris

 Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien