Aigaio365 > MAIN SLIDER > Μανιός: Η κυβέρνηση ενισχύει τη νησιωτικότητα – Οι πόροι από τον ΦΠΑ επιστρέφουν στους ανθρώπους

Μανιός: Η κυβέρνηση ενισχύει τη νησιωτικότητα – Οι πόροι από τον ΦΠΑ επιστρέφουν στους ανθρώπους

Δήμητρα Βεργίνη
Δημοσιογράφος

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκος Μανιός σχολιάζει στο Aigaio365 την αύξηση του κατώτατου μισθού και απαντά στην ρητορική της αντιπολίτευσης περί «προεκλογικής παραχολογίας». Κάνει τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου στις Κυκλάδες και τονίζει ότι οι πόροι από την αύξηση του ΦΠΑ επιστρέφουν στην κοινωνία, ενώ επισημαίνει ότι «υπάρχει πρόβλεψη σταδιακής μείωσης» του συγκεκριμένου φόρου πανελλαδικά. Μιλά για τη βελτίωση της Υγείας τα τελευταία χρόνια με τη λειτουργία των τριών νοσοκομείων, εξηγεί την πρωτοβουλία για την πώληση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες και δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των συνεργασιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ΝΔ έχει κάνει μία πολύ δεξιά στροφή

Η αντιπολίτευση, με αφορμή την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού, σας κατηγορεί για προεκλογική παραχολογία…

Είναι μία ακόμα από τις αντιφάσεις της αντιπολίτευσης. Από την μία λέει ότι ήταν προγραμματισμένο να γίνει και ότι το κάναν εκείνοι το 14 και αργήσαμε εμείς. Από την άλλη λένε ότι είναι παροχολογία και από την άλλη ότι αυτό δεν θα το αντέξει η οικονομία. Εάν δεν το αντέχει τώρα η οικονομία, που έχει σταθεί στα πόδια της, έχει καλύτερες αποδόσεις, έχει μειωθεί η ανεργία, έχει αλλάξει το κλίμα έξω και αυτό φαίνεται κι από την έξοδο μας στις αγορές, πως θα το άντεχε πριν;

Πρέπει να αποφασίσει η αντιπολίτευση τι θέλει να κάνει και δεν αναφέρομαι στην ΝΔ. Η ΝΔ έχει κάνει μία πολύ δεξιά στροφή, έχει χάσει τον χαρακτήρα που είχε, του μεγάλου πόλου της κεντροδεξιάς, όπως έλεγε ότι είναι. Για την ΝΔ ότι και να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από δω και πέρα θα είναι ή περιττό, ή παροχολογία, ή θα το είχαν κάνει αυτοί πριν από 3 χρόνια μέσα στην κρίση και καλύτερα. Η κριτική της αντιπολίτευσης δεν έχει καμία λογική.

Πείτε μας για την πρωτοβουλία στη Νάξο για την πώληση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες

Πρόκειται για το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας, όπου οι παραγωγοί μπορούν να μεταποιούν μόνοι τους τα προϊόντα τους τα οποία θα πωλούνται σε χώρους που ορίζει η σχετική εγκύκλιος. Σε χώρους λιανικής πώλησης, σε χώρους εστίασης, σε ξενοδοχεία. Αυτό πράγματι καταργεί τους μεσάζοντες και δίνει μία ώθηση στους παραγωγούς.

Πχ ένας κτηνοτρόφος δεν θα ψάχνει να βρει που υπάρχει τυροκομείο, εάν υπάρχει τυροκομείο στο νησί του για να πάει το γάλα.  Στη Νάξο για παράδειγμα, δεν μπορεί ο κτηνοτρόφος από τα ορεινά χωριά της Νάξου, που είναι πάνω από 40 χλμ μακριά από εκεί που υπάρχει τυροκομείο της Ένωσης να μεταφέρει κάθε μέρα το γάλα. Πρώτον, διότι το γάλα χαλάει με την κίνηση και γίνεται πιο όξινο από ότι πρέπει και δεύτερον δεν τον συμφέρει. Άρα μπορεί να το παρασκευάζει με το παραδοσιακό τρόπο που προσδιορίζεται σαφώς από το μητρώο της οικοτεχνίας και να το πουλά ο ίδιος κατευθείαν. Έκανα μία τέτοια επίκαιρη ερώτηση προ ημερών στο Υπ. Αγροτικής ανάπτυξης και η απάντηση που πήρα ήταν ότι τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί με μία τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για την οικοτεχνία έχουν ήδη διορθωθεί.

Η οικοτεχνία δίνει την δυνατότητα στους μικρούς παραγωγούς που παράγουν τα προϊόντα τους, να τα μεταποιούν, να τα πωλούν εκεί που επιτρέπεται, πράγμα το οποίο τους διευκολύνει να παραμένουν στον τόπο τους και να έχουν ένα εισόδημα από τα προϊόντα που παράγουν.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στις 7/2 θα γίνει επίσκεψη του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη, στη Νάξο, όπου θα βρίσκονται και οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και θα γίνει μία παρουσίαση της μέχρι τώρα νομοθετημένης αγροτικής πολιτικής και θα ανακοινωθεί από τον υπουργό τι προβλέπεται να υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Η επίσκεψη αυτή θα περιλαμβάνει και μία επίσκεψη στο υπό κατασκευή φράγμα του Τσικαλαριού που εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί ένα έργο υψίστης σημασίας για την αγροτική παργαωγή της Νάξου.

Η απλή αναλογική οδηγεί στην συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων είτε σε πολιτικό είτε σε εθνικό επίπεδο.

O ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των συνεργασιών για την διεκδίκηση των Δήμων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των συνεργασιών με τις δημοκρατικές δυνάμεις, με δυνάμεις που έχουν εμπειρία από την παρουσία τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με κριτήρια και πολιτικά -να ανήκουν δηλαδή στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο- και κυρίως με κριτήρια εντιμότητας προτέρου βίου. Έτσι και αλλιώς, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική και για τις βουλευτικές αλλά και για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απλή αναλογική οδηγεί στην συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων είτε σε πολιτικό, είτε σε εθνικό επίπεδο. Η πολυπλοκότητα της εποχής μας και οι δυσκολίες δημιουργίας μεγάλων πλειοψηφιών με πρωτοποριακή κατεύθυνση είναι πάρα πολλές. Επομένως  μέσα από την συνεννόηση μικρότερων πολιτικών δυνάμεων και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και σε επίπεδο εθνικό, μπορούν να δοθούν απαντήσεις στα επίπεδα της σύγχρονης κοινωνίας προς μία προοδευτική κατεύθυνση.

Η αύξηση επιβλήθηκε από τους δανειστές, διότι είχαν πληθώρα παραδειγμάτων όπου μεγάλες επιχειρήσεις έβαζαν ως έδρα κάποιο νησί των Κυκλάδων για να έχουν μικρότερο ΦΠΑ

 Θα υπάρξει πρόβλεψη για τον ΦΠΑ στις Κυκλάδες;

Το ΦΠΑ είναι ένα μέτρο το οποίο επιβλήθηκε με το 3ο μνημόνιο. Υπάρχει πρόβλεψη για το ΦΠΑ σταδιακής μείωσης πανελλαδικά. Να πω κάτι το οποίο πολλοί δεν το ξέρουν. Η αύξηση επιβλήθηκε από τους δανειστές, διότι είχαν πληθώρα παραδειγμάτων όπου μεγάλες επιχειρήσεις έβαζαν ως έδρα κάποιο νησί των Κυκλάδων για να έχουν μικρότερο ΦΠΑ και πωλούσαν με όρους που δεν ήταν νόμιμοι, με την έννοια του ανταγωνισμού. Αυτά οι δανειστές τα είχαν καταγράψει και γι αυτό ήρθαν και είπαν «κάντε ίδιο το ΦΠΑ ανεξαρτήτως γεωγραφικής παραγωγής», το οποίο βέβαια δεν είναι δίκαιο. Επειδή κάποιοι κλέβουν, να επιβάλλεται ένας νόμος επί της κεφαλής όλων…

Βέβαια επειδή η αντιμετώπισή του δεν ήταν εύκολη η κυβέρνηση, είδε με ευρύτερο πρίσμα την έννοια της νησιωτικότητας. Και γι αυτό πήρε μέτρα τα οποία ενισχύουν την νησιωτικότητα σε διάφορους τομείς που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνονται. Πχ στην Υγεία. Στον νομό Κυκλάδων λειτουργούν τώρα 3 νοσοκομεία. Πριν την αύξηση του ΦΠΑ λειτουργούσε ένα νοσοκομείο, της Σύρου με ελλείψεις και ένα μεγάλο κέντρο υγείας στη Νάξο. Η κυβέρνηση έφτιαξε το Νοσοκομείο της Σαντορίνης και ανέπτυξε τα Νοσοκομείο Σύρου και Νάξου. Υπερδιπλασιάστηκαν οι θέσεις. Αυτό δεν αντισταθμίζει τον ΦΠΑ αλλά δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους κατοίκους των νησιών. Έκανε τον σταθμό ΕΚΑΒ στη Σύρο, ένα αίτημα που υπήρχε πολλές δεκαετίες πριν την οικονομική κρίση. Όλα αυτά δεν σβήνουν το πρόβλημα του ΦΠΑ, αλλά δείχνουν ότι τα λεφτά που πληρώνει ο νησιώτης επιστρέφουν στον τόπο του.

Άλλο ένα μέτρο που έχει ξεκινήσει από 1.1.19 είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Για πολυμελείς οικογένειες στα νησιά, που είναι υποχρεωμένες για διάφορους λόγους να κάνουν ταξίδια στην Αθήνα, είναι ένα πολύ μεγάλο χρηματικό όφελος.

Η κυβέρνηση μέχρι να μπορέσει να μειώσει τον ΦΠΑ στα νησιά  και στην υπόλοιπη Ελλάδα -γιατί και αλλού πρέπει να μειωθεί- δίνει απαντήσεις που δείχνει ότι οι πόροι από τον ΦΠΑ επιστρέφουν στους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει σε μεγάλο ποσοστό την τουριστική κίνηση της Ελλάδας και κυρίως των Κυκλάδων.

Γιατί οι Κυκλαδίτες να ξανά ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ;

Πρώτον για όλους τους προηγούμενους λόγους που σας είπα. Δεύτερον η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει σε μεγάλο ποσοστό την τουριστική κίνηση της Ελλάδας και κυρίως των Κυκλάδων. Βοήθησε με αρκετούς πόρους την Τοπική αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει προβλήματα υποδομών που δεκαετίες τώρα δεν τα είχαν λύσει οι τοπικοί άρχοντες. Δίνει την δυνατότητα να πουλάνε οι κάτοικοι των Κυκλάδων τα προϊόντα στον τόπο τους και να μην τα δίνουν στους μεσάζοντες.  Ενισχύει τους μικρούς και τους νέους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς με προγράμματα.  Δίνει την δυνατότητα να κάνουν ομάδες οι παραγωγοί, οι οποίες χρηματοδοτούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τα διάφορα προγράμματα. Δίνει την δυνατότητα να κάνουν ομάδες παραγωγών ενέργειας. Δηλαδή μπορέι στη Νάξο, που χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια για να βγάλουν τα νερά από τις γεωτρήσεις και να ποτίζουν τα χωράφια τους και τις αγελάδες τους, 3- 4 παραγωγοί, ή και καθένας μόνος του, να δημιουργήσουν την ομάδα και να χρηματοδοτούνται αυτές οι δαπάνες σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Να παράγουν και το ηλεκτρικό ρεύμα που χρειάζονται για να μην πληρώνουν το ρεύμα στην δημόσια επιχείρηση. Το ίδιο ισχύει και για τους κτηνοτρόφους. Να χρηματοδοτούνται για να φτιάξουν καινούριους στάβλους , να κάνουν τις υποδομές που χρειάζονται για να κάνουν την δουλειά τους, αυξάνοντας παράλληλα και την ποσότητα της παραγωγής τους.

Με βάση τις πραγματικές ανάγκες, θα υπάρξουν ήπιες μορφές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσα στις οποίες είναι και οι ανεμογεννήτριες.

Ποια είναι η θέση σας για τις ανεμογεννήτριες; 

Οι ανεμογεννήτριες είναι πράγματι ένα σημαντικό πρόβλημα, το κληρονομήσαμε και αυτό από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με άδειες που είχαν δοθεί χωρίς κριτήρια ούτε περιβαλλοντικά, ούτε σκοπιμότητας των έργων. Ο κ. Σταθάκης έχει δηλώσει κατ επανάληψη στα νησιά των Κυκλάδων που έχει παρευρεθεί στα εγκαίνια των έργων διασύνδεσης ηλεκτρικής, ότι θα γίνει χωροταξική καταγραφή όλων των περιοχών. Και με βάση τις πραγματικές ανάγκες, θα υπάρξουν ήπιες μορφές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσα στις οποίες είναι και οι ανεμογεννήτριες. Πρέπει να ξέρουμε όλοι όμως ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που δεν μπορεί να τις αποφύγει η χώρα μας, για να μειώσουμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα επόμενα χρόνια την παραγόμενη ενέργεια από τις παραδοσιακές πηγές πχ λιγνίτη και πετρέλαιο.

Επομένως πρέπει να δείξουμε όλοι κατανόηση σε αυτό το ζήτημα, να μην οδηγηθούμε σε φαραωνικά έργα που δεν χρειάζονται. Ο χωροταξικός σχεδιασμός θα δώσει απαντήσεις σε αυτά τα προβλήματα και βέβαια πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση οι κάτοικοι των νησιών  ούτως ώστε να μην μπορεί καμία κυβέρνηση να ξεφύγει από την λογική και τις ανάγκες της εποχής.

Αυτή τη στιγμή είναι πιθανή η δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα περιλαμβάνει στελέχη από το κέντρο; Πιο πολλά σας χωρίζουν ή σας ενώνουν με το ΚΙΝΑΛ;

Καταρχάς να μην μπερδεύουμε το ΚΙΝΑΛ με το κέντρο, γιατί το ΚΙΝΑΛ ενώ γεννιέται ως διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ με στόχο να ενώσει τις δημοκρατικές δυνάμεις που είναι στο κέντρο και στην κεντροαριστερά, η τακτική και η πολιτική της ηγεσίας του είναι προσδεδεμένη με την πολιτική και την κομματική δράση της Νέας Δημοκρατίας. Βάζει σαν όρο την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και μιλάει αφ’ υψηλού σαν να ήταν το ΠΑΣΟΚ του 1985.

Αλλά οι καιροί πέρασαν. Επομένως μπορεί να γίνει μία σύμπραξη δυνάμεων δημοκρατικών, κεντρώων και αριστερών με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο το οποίο έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι ανοιχτό και δείχνει έναν δρόμο φιλοεργατικής πολιτικής, που θα διευρύνει το κοινωνικό κράτος και θα ενισχύσει τα κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν περισσότερο κατά την διάρκεια της κρίσης.

 

 

 

 Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien