Aigaio365 > VIRAL > Κυκλαδούπολη: Ένα παιχνίδι για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων

Κυκλαδούπολη: Ένα παιχνίδι για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων

Ένα παιχνίδι για το περιβάλλον και την ομορφιά της κυκλαδικής φύσης είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του WWF. Τίτλος του, «Κυκλαδούπουλη».

Μία δυναμική συνεργασία με στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος στις Κυκλάδες, ξεκίνησαν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το WWF Ελλάς όπου οι δύο οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σειράς από καινοτόμες δράσεις που με όχημα τον πολιτισμό και την ιστορία, τοποθετούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το περιβάλλον, τις σύγχρονες απειλές που δέχεται και την ανάγκη για την προστασία του, μέσα από την κινητοποίηση των πολιτών.

Οι δράσεις ξεκινούν με τη δημιουργία ενός παιχνιδιού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την «Κυκλαδούπολη», ενώ το 2019-2020 οι δύο φορείς θα συνδιοργανώσουν τον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής του Μουσείου.

Η «Κυκλαδούπολη» είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που σχεδιάστηκε από τους δύο οργανισμούς. Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών και θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα σε σχολεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού μέσω των Μουσειοσκευών του Μουσείου για τον κυκλαδικό πολιτισμό.

Κεντρικός στόχος της «Κυκλαδούπολης» είναι οι μαθητές να αντιληφθούν την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη και να ενημερωθούν για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από διασκεδαστικές δοκιμασίες και γρίφους.

Πώς παίζεται η Κυκλαδούπολη

Το παιχνίδι παίζεται από 2-4 παίκτες με δύο ζάρια και πιόνια εμπνευσμένα από αντικείμενα του κυκλαδικού πολιτισμού. Το ταμπλό του παιχνιδιού αναπαριστά το φυσικό περιβάλλον και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των Κυκλάδων. 120 χαρτονομίσματα του ενός «κυκλαδόνιου» μοιράζονται στην αρχή από τον τραπεζίτη στους παίκτες. Ανάλογα με τη ζαριά ο παίκτης μπορεί να πέσει πάνω στις 16 κάρτες «μπουνάτσα» όπου κερδίζει κυκλαδόνια ή στις 16 κάρτες «φουρτούνα» όπου πληρώνει κυκλαδόνια ενώ με τις 22 «κάρτες τίτλων προστασίας» μπορεί να αγοράσει «προστασία» στις κατηγορίες: Θαλάσσια θηλαστικά, Ψαρικά, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Μεσογειακή βλάστηση, Τοποθεσίες-αρχαιολογικοί χώροι, Οικοτουριστικές διαδρομές κ.ά

Στόχος του παιχνιδιού είναι η προστασία της φύσης των Κυκλάδων. Τα «κυκλαδόνια» αντιπροσωπεύουν τη συμβολική αξία του περιβάλλοντος των Κυκλάδων και οι «τίτλοι» που αγοράζει ο παίκτης αναφέρονται στην προστασία της φύσης και του πολιτισμού. Οι παίκτες αγοράζοντας έναν τίτλο αποκτούν το δικαίωμα προστασίας του. Νικητής είναι ο παίκτης που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα κυκλαδόνια και τίτλους προστασίας.

Ο νικητής λαμβάνει το κύπελλο του προστάτη της φύσης-ήρωα των Κυκλάδων.

Στόχος της «Κυκλαδούπολης» είναι να φέρει την έννοια της οικονομίας στην αρχική της σημασία: Τα παιδιά μαθαίνουν να τακτοποιούν τα του οίκου τους, δηλαδή του πλανήτη στον οποίο ζουν. Προστατεύουν το περιβάλλον για να έχουν πόρους τώρα και στο μέλλον.

Το νόμισμα της «Κυκλαδούπολης» αντιπροσωπεύει όχι την χρηματική αλλά την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη. Μέσα από το παιχνίδι ενημερώνονται για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν όχι την ιδιοκτησία αλλά την προστασία της φύσης και των βιώσιμων δραστηριοτήτων στις Κυκλάδες. Γιατί τελικά ποιος βγαίνει νικητής; Αυτός που έχει πολλά χρήματα αλλά δεν έχει καθαρό αέρα να αναπνεύσει ή αυτός που έχει μια καλή ποιότητα ζωής;

Οι δύο οργανισμοί δημιούργησαν το παιχνίδι με στόχο να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και να εμπνεύσουν γονείς και παιδιά να υιοθετήσουν μια νέα στάση ζωής, με όχημα μία από τις κοιτίδες του πολιτισμού, τις Κυκλάδες.

Η δημιουργία της «Κυκλαδούπολης» υποστηρίχθηκε από το Cyclades Preservation Fund και το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη.

Όπως αναφέρει η κα Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης:

«Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανταποκρινόμαστε στα ζητήματα της εποχής μας. Η ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον πλανήτη και σε μικρότερη κλίμακα στις Κυκλάδες, είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. Γι’ αυτό σήμερα θεωρούμε πως είναι υποχρέωση και καθήκον μας, εκτός από τη διάδοση του κυκλαδικού πολιτισμού, να προστατεύσουμε το περιβάλλον που τον γέννησε. Άλλωστε, φυσικό περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά δεν διαχωρίζονται. Η προστασία και η αγάπη μας για το περιβάλλον aρχίζει μέσα από το μουσείο φροντίζοντας το οικολογικό μας αποτύπωμα: 80% των χώρων μας φωτίζονται με φωτισμό led, στο Shop μας χρησιμοποιούμε μόνο χάρτινες σακούλες, στο Cycladic Café θα βρείτε μόνο βιοδιασπώμενα καλαμάκια και ανακυκλώνουμε τα απορρίματά μας. Παράλληλα, ξεκινάμε ένα πρόγραμμα με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Συνοδοιπόρος μας στην προσπάθεια αυτή δεν θα μπορούσε παρά να είναι το WWF Ελλάς. Η Κυκλαδούπολη είναι μόνο η αρχή των δράσεων και της συνεργασίας μας».

Όπως δηλώνει ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς:

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό που ένας τόσο μεγάλος πολιτιστικός φορέας της χώρας μας, όπως είναι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δίνει πλέον και περιβαλλοντική διάσταση στις δράσεις του. Το περιβάλλον και ο πολιτισμός είναι δύο έννοιες ταυτόσημες και απόλυτα συνυφασμένες με τη ζωή και το μέλλον μας. Με αυτό ως κεντρικό άξονα, η συνεργασία που ξεκινά σήμερα με το Μουσείο αποσκοπεί να ενημερώσει, να εμπνεύσει, να κάνει το κοινό να αναρωτηθεί και εν τέλει, να κινητοποιήσει τους πολίτες να υιοθετήσουν μια πιο υπεύθυνη στάση ζωής, με απώτερο στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης».

Τι είναι οι μουσειοσκευές;

Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες με εκπαιδευτικό υλικό που ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο. Σχεδιάστηκαν για να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς και απευθύνονται κυρίως στα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Κάθε χρόνο 120 περίπου σχολεία σε όλη την Ελλάδα δανείζονται τις Μουσειοσκευές δίνοντας τη δυνατότητα σε 10.000 περίπου μαθητές να γνωρίσουν διαφορετικές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει δημιουργήσει 7 συνολικά μουσειοσκευές. Κάθε μουσειοσκευή έχει διαφορετικό θέμα και περιέχει αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό, εικόνες σε ηλεκτρονική μορφή, βιβλία και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Οι επτά μουσειοσκευές του Μουσείου είναι οι εξής:

Κυκλαδικός Πολιτισμός

Το θέμα της μουσειοσκευής είναι ο Κυκλαδικός Πολιτισμός και πιο συγκεκριμένα τα κυκλαδικά ειδώλια, τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης της εποχής αυτής.

Τα παιδιά μαθαίνουν πώς ήταν η ζωή στις Κυκλάδες 5000 χρόνια πριν, για την καθημερινή ζωή των κατοίκων και τις ασχολίες τους και για τα κυκλαδικά ειδώλια, αντίγραφα των οποίων περιλαμβάνονται στη μουσειοσκευή.

Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα

Η Μουσειοσκευή αυτή έχει στόχο να μάθουν τα παιδιά τις ρίζες και την εξέλιξη των διαφόρων παιχνιδιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η Μουσειοσκευή περιέχει αντίγραφα παιχνιδιών, όπως αστραγάλους, σβούρα, κούκλα, γιο-γιο κ.ά., έντυπο υλικό και υλικό σε ηλεκτρονική μορφή, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν παίζοντας.

Αρχαία ελληνική κεραμική

Η Μουσειοσκευή με θέμα την κεραμική περιέχει αντίγραφα αγγείων από τα γεωμετρικά έως και τα ελληνιστικά χρόνια. Παρέχει πληροφορίες για τα βασικά στάδια κατασκευής ενός πήλινου αγγείου, τον τρόπο διακόσμησης των αγγείων, τα σχήματα, τις ονομασίες και τη χρήση τους.

Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα

Το θέμα αυτής της μουσειοσκευής είναι οι διάφοροι τύποι αρχαίων ενδυμάτων, όπως απεικονίζονται κυρίως στις παραστάσεις των αγγείων του μουσείου. Στόχος της Μουσειοσκευής είναι να δοθούν πληροφορίες για τα ενδύματα των αρχαίων Ελλήνων, τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονταν, τα εξαρτήματα της
ενδυμασίας, όπως τα κοσμήματα και τα καλύμματα της κεφαλής, καθώς και τα υποδήματα που συμπλήρωναν την αμφίεση των αρχαίων Ελλήνων.

Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα

Στόχος της Μουσειοσκευής είναι να δοθούν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων, τα σκεύη που ήταν απαραίτητα στην κουζίνα και στο καθημερινό και γιορταστικό τραπέζι, τις πηγές της διατροφής (δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, μέλι, καρποί, ψάρι, κρέας), τα οφέλη της σωστής διατροφής και του ισορροπημένου πρωινού, τη διατροφή και το ρόλο της στην κοινωνική ζωή(συμπόσια, γιορτές, θρησκευτικές τελετές) καθώς και πληροφορίες για διάφορες συνταγές και αγαπημένες τροφές.

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα

Στόχος της μουσειοσκευής είναι να γνωρίσουν τα παιδιά ποιες ήταν οι καθημερινές ασχολίες των αντρών και των γυναικών στην αρχαία Ελλάδα, πως διασκέδαζαν, ποιες ήταν οι υποχρεώσεις τους ως στρατιώτες και ως πολίτες, πως γινόταν ένας γάμος, με ποια παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά και ποια αθλήματα συνηθίζονταν τότε. Η μουσειοσκευή περιέχει αντίγραφα αντικειμένων που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή και πολλές προτάσεις για δραστηριότητες μέσα και έξω από το σχολείο.

Πολυαισθητική Μουσειοσκευή

Η πολυαισθητκή μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό δημιουργήθηκε για τα άτομα με προβλήματα όρασης, απευθύνεται όμως σε όλες τις ομάδες που επιθυμούν να εξερευνήσουν θέματα όπως η γεωγραφία και η ιστορία των Κυκλάδων, τα ειδώλια και οι πρώτες ύλες, μέσα από μια βιωματική διαδικασία. Το περιεχόμενο αποτελείται από ένα βιβλίο, ένα κεντημένο χάρτη, έναν απτικό χάρτη νερού, πέτρες, κλωστές, θραύσματα από αντίγραφα ειδωλίων, κομμάτια αφρολέξ και ένα μαρμάρινο αντίγραφο ειδωλίου.

Πώς δανείζομαι μια Μουσειοσκευή…

Ο δανεισμός της Μουσειοσκευής είναι δωρεάν. Η μεταφορά αποτελεί ευθύνη του εκπαιδευτικού και στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μεταφορέας τα έξοδα επιβαρύνουν το σχολείο. Οι μουσειοσκευές μπορούν επίσης να «υιοθετηθούν» από έναν φορέα, εταιρεία ή ιδιώτη και να προσφερθούν σε σχολείο, Πανεπιστήμιο, Ίδρυμα ή άλλο φορέα.

iefimerida.gr



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien