Aigaio365 > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου – Ποιοι και πόσα δικαιούνται

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου – Ποιοι και πόσα δικαιούνται

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Διαβάστε αναλυτικά τα κριτήρια ένταξης στο επίδομα, τα ποσά που δικαιούται κάθε νοικοκυριό και τα επόμενα μέτρα ελάφρυνσης που αναμένεται να πάρει το υπουργείο Εργασίας.

Από την Κυριακάτικη Kontranews

Περίπου 300 χιλιάδες νοικοκυριά θα ωφεληθούν από το επίδομα ενοικίου, το οποίο αναμένεται να θεσμοθετηθεί άμεσα. Το ποσό που θα διατεθεί φτάνει τα 410 εκατ. ευρώ, καθώς θα δοθούν από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα (840 – 2.500 ευρώ τον χρόνο) σε οικογένειες με εισόδημα ως 21.000 ευρώ.

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθοριστούν ακριβώς τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι. Στους δικαιούχους συγκαταλέγονται σίγουρα οικογένειες που βρίσκονται στο ενοίκιο ή επιβαρύνονται με στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το επίδομα ενοικίου να το λάβουν και όσοι έχουν καταναλωτικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Τα κριτήρια που φαίνεται να έχουν καθοριστεί λαμβάνουν υπόψη το ετήσιο εισόδημα, την ακίνητη περιουσία και το ύψος των καταθέσεων ενός νοικοκυριού. Πιο αναλυτικά:

Το όριο του ετήσιου εισοδήματος θα βρίσκεται στα 7.000 ευρώ για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, με ανώτατο πλαφόν εισοδήματος τα 21.000 ευρώ ετησίως.

Το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας αναμένεται να είναι ανάλογο με εκείνο του κοινωνικού μερίσματος. Θα κυμαίνεται από τα 125.000 έως τα 185.000 ευρώ.

Το ύψος των καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων μετοχών και ομολόγων) θα πρέπει να είναι ως 7.000 ευρώ για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με προσαύξηση 3.500 για κάθε επόμενο μέλος, με πλαφόν τα 21.000 ευρώ.

ΥΨΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

Με βάση τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα λαμβάνει επιδότηση 70 ευρώ/μήνα, ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη θα μπορεί να λαμβάνει 105 ευρώ και ένα νοικοκυριό με τρία μέλη θα δικαιούται 140 ευρώ. 175 ευρώ θα δικαιούται ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη και 210 ευρώ, ένα νοικοκυριό με πέντε ή περισσότερα μέλη.

Αντίστοιχα, από το πρόγραμμα θα ωφελούνται και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Αν περιλαμβάνει ένα ανήλικο μέλος, το ύψος του επιδόματος θα καθορίζεται στα 140 ευρώ. Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη θα λαμβάνει 175 ευρώ και με τρία ανήλικα μέλη (ή περισσότερα), 210 ευρώ.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Οι αιτήσεις θα γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα είναι παρόμοια με αυτή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του Κοινωνικού Μερίσματος. Εκεί θα διεξάγονται και οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τα μισθωτήρια συμβόλαια, με χρήση του Taxisnet.

Για όσους πληρώνουν ενοίκιο, το επίδομα θα καταβάλλεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Στην περίπτωση δικαιούχου που επιβαρύνεται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, το επίδομα θα πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου.

Η διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος θα ισχύει για 12 μήνες από την ημερομηνία της αρχικής καταβολής. Με την πάροδο του έτους, ο δικαιούχος θα πρέπει να κάνει νέα αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Φυσικά, κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να λαμβάνει ένα επίδομα. Η έγκριση του επιδόματος ανακαλείται στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένα ή περισσότερα μέλη του νοικοκυριού συμμετέχουν σε παραπάνω από μία αιτήσεις.

Η καταβολή του επιδόματος θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2019.

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ»

Η Θεανώ Φωτίου μιλώντας την προηγούμενη βδομάδα στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra με τον Γιώργο Μελιγγώνη, αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες εκτός από το επίδομα ενοικίου περιλαμβάνουν την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, 43.000 νέες θέσεις εργασίας από τον ΟΑΕΔ, την έναρξη του προγράμματος «Δεύτερη Επιχειρηματική Ευκαιρία» με 12.000 ευρώ ως 36.000 ευρώ σε κάθε επιχειρηματία που έβαλε λουκέτο λόγω κρίσης, τις 120 δόσεις και τη λειτουργία πλατφόρμας για την αναδοχή και υιοθεσία. «Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της. Έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για όλες τις τομές που χρειάζεται η χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien