Aigaio365 > MAIN SLIDER > Ξεκινά η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ξεκινά η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές που μπορεί να ζήσει ένα Κοινοβούλιο, αυτήν της Αναθεώρησης του Συντάγματος, ετοιμάζεται να εισέλθει από την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή των Ελλήνων.

Αρχής γενομένης από την πρόταση 50 κατ’ ελάχιστον, βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, με τον πρόεδρο της Βουλής να ζητά αμέσως μετά από τους αρχηγούς των κομμάτων να υποδείξουν τους βουλευτές εκείνους που θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή που θα επιληφθεί της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ο αριθμός θα είναι ανάλογος της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, ενώ εκπροσώπηση θα έχουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές -όπως και σε όλες τις προηγούμενες διαδικασίες για Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει η Επιτροπή να αποτελείται από 38 ως 50 μέλη, και τη σχετική απόφαση θα πάρει ο Ν. Βούτσης. Το γεγονός όμως ότι η Βουλή τούτη τη στιγμή είναι 8κομματική, με 10 επίσης ανεξάρτητους βουλευτές, προϊδεάζει μάλλον για μια Επιτροπή με τον ανώτατο αριθμό βουλευτών (προκειμένου να έχουν εκπροσώπηση οι πάντες).

Αφού συγκροτηθεί η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, τότε θα συνεδριάσει για μία και μόνη φορά η Ολομέλεια, η οποία θα ορίσει το πέρας των εργασιών της Επιτροπής (πόσο καιρό θα συνεδριάσει η Επιτροπή με άλλα λόγια).

Ας διευκρινιστεί ότι για όσο θα συνεδριάζει η Επιτροπή, δίδεται η δυνατότητα για κατάθεση και άλλης πρότασης -πέραν της αρχικής, από τους 50 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Υπό τον όρο, ότι και αυτή η πρόταση θα έχει τις υπογραφές 50 βουλευτών (πρακτικά μιλώντας, μόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τη δυνατότητα για κατάθεση δεύτερης πρότασης).

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή θα προτείνει εν κατακλείδι, στην Ολομέλεια ποια άρθρα κρίνονται αναθεωρητέα και ποια μορφή πρέπει να πάρουν. Ακολουθούν δύο ψηφοφορίες των 300 βουλευτών, με ένα μήνα διαφορά, για το ποια άρθρα του Συντάγματος είναι αναθεωρητέα.

Όσα άρθρα προκριθεί από τα 3/5 του Σώματος (180 βουλευτές) ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, η επόμενη Βουλή αποφασίζει με 151 βουλευτές. Αντιθέτως, αν τώρα η Βουλή πάρει απόφαση με λιγότερο από τα 3/5 (αλλά πάντως με πλειοψηφία), τότε στην επόμενη Βουλή πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία των 3/5 για τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Χωρίς αμφιβολία, μια εξόχως συναρπαστική περίοδος για τη Βουλή και τα πολιτικά πράγματα της χώρας μόλις ξεκινά και, όπως είχε την ευκαιρία να επισημάνει ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, τόσο στην επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων -πλην Χρυσής Αυγής- όσο και προς τους βουλευτές του κόμματός του, «δεν πρέπει να αφήσουμε άλλη μία πενταετία να πάει χαμένη, χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος».

«Ολική κυβίστηση» από τη ΝΔ, υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής

Η αρχική άρνηση της ΝΔ να συμμετέχει στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, εάν δεν γίνονταν αποδεκτές και οι δικές της προτάσεις προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης.

«Έστω και στο παρά πέντε […] η ολική κυβίστηση της ΝΔ είναι καλοδεχούμενη», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του με την οποία καλωσορίζει τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Καλωσορίζουμε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που με συναίσθηση ευθύνης για το τόπο και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, εκκινεί με πρωτοβουλία του ο Πρωθυπουργός.

Έστω και στο παρά πέντε, έστω και υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για την εξόφθαλμη απόπειρα απόδρασης από την Αναθεώρηση, προκειμένου να διατηρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η ολική κυβίστηση της ΝΔ είναι καλοδεχούμενη».

Απαντώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε:

«Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον όρο κυβίστηση προφανώς γιατί ντρέπεται τη λέξη kolotoumba που καθιέρωσε διεθνώς. Θα του εξηγήσουμε, λοιπόν, τι σημαίνει και κυβίστηση.

Κυβίστηση σημαίνει να επιδιώκεις να καθιερώσεις και στο Σύνταγμα τα δημοψηφίσματα, όταν έχεις γίνει ο περίγελος της Οικουμένης με την κωλοτούμπα που έκανες στο δημοψήφισμα του 2015.

Κυβίστηση σημαίνει να θες να αποσυνδέσεις την προεδρική εκλογή από τις εθνικές εκλογές, όταν την έχεις χρησιμοποιήσει για να ρίξεις μια κυβέρνηση, τάζοντας δήθεν ότι θα σκίσεις τα μνημόνια.

Κυβίστηση σημαίνει να νοιάζεσαι τάχα για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και του ηλεκτρισμού, όταν έχει ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια.

Κυβίστηση, τέλος, σημαίνει να κόπτεσαι τάχα για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όταν σφύριζες αδιάφορα από το 2006 που πρότεινε την κατάργησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για να μην μακρηγορούμε, θα συστήναμε στον κ. Τσίπρα να αποφεύγει στο εξής τα συνώνυμα της λέξης κωλοτούμπα, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι εκδοχές της θυμίζουν το κυβερνητικό τσίρκο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους του. Περισσότερα στη Βουλή…».

«Το οργίλο ύφος της απάντησης της ΝΔ στο καλωσόρισμα της απόφασής της να συμμετάσχει τελικά στη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, αποδεικνύει πως η προσγείωση του κ. Μητσοτάκη μετά την κυβίστηση υπήρξε μάλλον ανώμαλη», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την απάντηση της ΝΔ στην κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία σε προηγούμενη ανακοίνωσή της απαντά στο Μαξίμου, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την επιβεβλημένη αλλαγή του Συντάγματος ως όχημα διχασμού και μικροπολιτικής ιδιοτέλειας, στην προσπάθειά του να αποκρύψει την αποσύνθεση της κυβέρνησης. Ανακοίνωσε ότι τις προτάσεις του κόμματος θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές καλούσαν τη ΝΔ να πάρει σαφή θέση για την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, επισημαίνοντας ότι:

«Μία ημέρα μετά τις προτάσεις του πρωθυπουργού, η αμηχανία της ΝΔ να πάρει σαφή θέση για την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι πασιφανής.

«Προχθές και χθες διαρροές από την Πειραιώς κατήγγειλαν το ΣΥΡΙΖΑ και απαξίωναν τη διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ θα απέχει. Σήμερα, μετά την κατακραυγή, η ΝΔ φαίνεται πως το ξανασκέφτεται.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή δημοκρατική διαδικασία και δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εσωκομματικές διαφωνίες της ΝΔ. Ας λύσουν λοιπόν τα προβλήματά τους και ας σοβαρευτούν, παίρνοντας μία ξεκάθαρη και υπεύθυνη θέση για το μείζον ζήτημα και όσα πρότεινε χθες ο Πρωθυπουργός.

Κανένα πρόσχημα πια δε μπορεί να κρύψει το φόβο της ΝΔ, ούτε για τις προοδευτικές τομές, ούτε για την αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών».

«Η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει από καιρό ότι οι συνθήκες είναι ώριμες στη χώρα μας για μια τολμηρή και ευρεία Συνταγματική Αναθεώρηση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς και υπενθυμίζει ότι για το λόγο αυτό ήδη από τις αρχές του 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να ενταχθούν με συναινετικό τρόπο προς αναθεώρηση όλες οι βασικές προτάσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και οι πολίτες να αποφανθούν, μέσω των εκλογών, για την κατεύθυνση των αλλαγών.

«Ο κ. Τσίπρας φοβάται να αποδεχθεί την αυτονόητη αυτή πρόταση, προφανώς γιατί γνωρίζει ότι θα ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές. Επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ακόμη και την επιβεβλημένη αλλαγή του Συντάγματος ως όχημα διχασμού και μικροπολιτικής ιδιοτέλειας μήπως και αποκρύψει την αποσύνθεση της κυβέρνησής του. Αδιαφορεί για το πώς το Σύνταγμα μπορεί και πρέπει να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της χώρας και βελτίωσης της ζωής των πολιτών, καθώς επιδιώκει να επιβάλλει τις παρωχημένες ιδεοληψίες του ακόμη και στον καταστατικό χάρτη της πατρίδας μας», συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει: «Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να ευτελίσει αυτή τη μείζονα θεσμική διαδικασία. Στη διάρκεια της επικείμενης κοινοβουλευτικής συζήτησης θα αναδείξει όλες τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές για την Ελλάδα που αξίζουμε και όλοι οι βουλευτές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Επιπλέον η ΝΔ συμπληρώνει ότι τις προτάσεις που εισηγείται για το νέο καταστατικό χάρτη, θα τις δημοσιοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προσεχή Τρίτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ενώ με απόφασή του, γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην αναθεωρητική διαδικασία θα είναι ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

Το Κίνημα Αλλαγής άσκησε αυστηρή κριτική στον πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη για τακτική «μικροκομματικών σκοπιμοτήτων» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος. «Το Σύνταγμα δεν είναι ο επικοινωνιακός φερετζές της αρένας λάσπης του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ της δίψας για εξουσία του κ. Μητσοτάκη», υπογραμμίζεται σε άτυπη ενημέρωση από το Κίνημα Αλλαγής. «Οι κ. κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης καλλιεργώντας την πόλωση και τον διχασμό, εντείνουν τα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στη χώρα, τώρα οδηγούν και σε θεσμικό αδιέξοδο χρησιμοποιώντας την διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Το αποτέλεσμα; Η Αναθεώρηση θα πάει στις καλένδες και το δούλεμα καλά κρατεί…», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αναφέρθηκε και στην πρόσκληση του κ. Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, λέγοντας πως δεν πρόκειται το κόμμα του να μπει σε ένα διάλογο αν ο τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι απλώς να συνυπογράψουν τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και υπογράμμισε τις 7 προτεραιότητες που θέτει Το Ποτάμι: «Να μην έχουν κομματική ασυλία οι υπουργοί και οι βουλευτές. Να μπουν εγγυήσεις αμεροληψίας στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Να μη συγκυβερνούν στην Παιδεία οι ιεράρχες. Να αποκτήσουμε επιτέλους και μη κρατικά πανεπιστήμια. Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού». «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν» τόνισε.

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να υπάρξουν γενναίες αλλαγές στο Σύνταγμα, οι οποίες θα αποτρέψουν εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα της Δημοκρατίας και θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών προς τους πολιτικούς», τονίζει ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης υπογραμμίζοντας ότι ο Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούν ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να αποτελέσει ένα νέο συμβόλαιο της πολιτικής με τους πολίτες, μέσα από μια συναινετική διαδικασία». Ο κ. Τοσουνίδης ασκεί δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι «αρνείται να συμβάλει και να στηρίξει τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης επικαλούμενος προσχηματικά επιχειρήματα. Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης τρέμει τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Θα έχει τους λόγους του να φοβάται. Κάτι θα ξέρει».

Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος

Υπενθυμίζουμε ότι, χθες, Τετάρτη, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε διεξοδικά τις προτάσεις που θα καταθέσει το κυβερνών κόμμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η πρόταση που θα καταθέσουν στον πρόεδρο της Βουλής τουλάχιστον 50 βουλευτές θα βασίζεται στους πέντε άξονες που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κ.Ο. έπειτα και από την απόφαση της Π.Γ.

Μέγιστη συναίνεση

Συγκεκριμένα, αποσυνδέεται η διάλυση της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, προτείνεται: Μία ψηφοφορία που απαιτεί πλειοψηφία 200 ψήφων και άλλες δύο που απαιτούν 180. Εάν δεν αποδώσουν, θα γίνονται άλλες έξι ψηφοφορίες, μία ανά μήνα, με στόχο τις 180 ψήφους. Σε περίπτωση που και αυτή η διαδικασία είναι άκαρπη, τότε οι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας θα εκλέγονται από τον λαό. Στο εξάμηνο αυτό παρατείνεται και η θητεία του Προέδρου. Πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπογραμμίζουν κατηγορηματικά, ότι η διαδικασία αυτή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάζει το πολίτευμα της χώρας από Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε Προεδρική Δημοκρατία.

Υποχρεωτικός πολιτικός όρκος

Όσον αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας – κράτους, το άρθρο 3 παραμένει αλλά αναδιαμορφώνεται με προσθήκη που θα ορίζει ρητώς την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους. Ταυτόχρονα όμως, θα υπάρχει ερμηνευτική δήλωση, σύμφωνα με την οποία η επικρατούσα θρησκεία είναι η Ορθοδοξία, ωστόσο αυτή η παραδοχή δεν επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ορίζεται ο υποχρεωτικός πολιτικός όρκος για τους αιρετούς και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Βουλευτική προστασία, όχι ασυλία

Σχετικά με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, συμφωνήθηκε -εν μέσω χειροκροτημάτων- η τροποποίηση της διάταξης που προβλέπει μειωμένη παραγραφή, καθώς εφεξής θα εξομοιώνεται με όσα προβλέπονται στο Ποινικό Δίκαιο. Δηλαδή, για την παραγραφή των τυχόν αδικημάτων θα ισχύει ό,τι και για τους απλούς πολίτες. Προτείνεται ακόμη η αλλαγή των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία, ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα ζητείται από τη Βουλή να κρίνει αν χρειάζεται να δοθεί προστασία και όχι να κρίνει αν χρειάζεται να αρθεί η δεδομένη και πάσης φύσεως προστασία.

Εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας

Προτείνεται ακόμη η κατοχύρωση της απλής αναλογικής σε συνδυασμό με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, πρόταση δυσπιστίας δεν θα μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, αυτό το μέτρο ισχυροποιεί την εκάστοτε κυβέρνηση και πρόσθεσε πως γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να νοηθεί και να λειτουργήσει παρά μόνο σε συνδυασμό με την υποχρέωση για εφαρμογή ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, ενός εσωτερικού, δηλαδή, στον κοινοβουλευτισμό εξισορροπητικού μηχανισμού.

Λογοδοσία μόνον στον λαό

Παράλληλα, εντάσσεται και η πρόταση για την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής. Αναφορικά με τις βουλευτικές θητείες, προτείνεται να είναι τρεις συνεχόμενες, ενώ ο περιορισμός δεν θα ισχύει για τους αρχηγούς κομμάτων και τους πρώην πρωθυπουργούς. «Αυτή είναι μια πρόταση που λαμβάνει υπόψη της την πολιτική εμπειρία που αντλήσαμε από την κρίση, ώστε να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις, με διορισμούς πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας πως «οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον λαό και να λογοδοτούν στον λαό και μόνον σε αυτόν». Άλλο ένα μέτρο που αφορά στην αρχιτεκτονική των θεσμών είναι όμως και η υποχρέωση νέες ανεξάρτητες Αρχές να ιδρύονται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

Θεσμικό αντίβαρο ο λαός

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται ακόμη να προτείνει τη θεσμοθέτηση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για μέτρα που φέρνουν τον λαό, αλλά και την πολιτική, τον διάλογο, τη διαφωνία, την αντιπαράθεση πολιτικών σχεδίων, στο προσκήνιο. «Διότι έτσι συγκροτούνται οι ισχυρές δημοκρατίες. Όταν εμπιστεύονται και όχι όταν φοβούνται τη λαϊκή κρίση» σημείωσε. «Ο λαός αποτελεί για μας το κύριο, το βασικό, το ισχυρότερο θεσμικό αντίβαρο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει: «Και σε αυτό βρισκόμαστε απέναντι σε όσους κάνουν λόγο για την αδαή πλειοψηφία, που μετατρέπεται, βέβαια, σε σοφή πλειοψηφία υπό μία και μόνη προϋπόθεση: Να ψηφίζει τους νόμιμους και αιώνιους ιδιοκτήτες της χώρας κάθε τέσσερα χρόνια».

Υποστηρίζουν αριστοκρατία

«Ακόμη και αν υποθέταμε ότι έχουν δίκιο, θα έπρεπε εντούτοις να τους ζητήσουμε να τολμήσουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους σε σχέση με το πολίτευμα που υπερασπίζονται: Διότι αυτό δεν είναι η δημοκρατία αλλά η αριστοκρατία» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει: «Θα επιμένουμε να την υπερασπιζόμαστε (τη δημοκρατία) ακόμη και όταν θεωρούμε ότι η πλειοψηφία δεν παίρνει τις αποφάσεις που εμείς επιθυμούμε».

Προστασία δημόσιων αγαθών εργασίας

Ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται τη συνταγματική προστασία των δημόσιων αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια, από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώ ταυτόχρονα το σύνταγμα θα κατοχυρώνει εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, θα αναγνωρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό και θα ενισχύει τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες.

Left.grΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien