Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Ξανθός: Πυλώνας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας τα νοσοκομεία Μυτιλήνης, Σύρου, Ρόδου

Ξανθός: Πυλώνας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας τα νοσοκομεία Μυτιλήνης, Σύρου, Ρόδου

Του Παναγιώτη Αντωνογιαννάκη

Τον σχεδιασμό του υπουργείου για την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών Υγείας ανέπτυξαν χθες κατά τις εργασίες του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Λέσβο για την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Σταμάτης Βαρδαρός.

Συγκεκριμένα ο κ. Ξανθός τόνισε ότι σχεδιάζεται για τα τρία νοσοκομεία του Αιγαίου, της Μυτιλήνης, της Σύρου και της Ρόδου να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο – πυλώνα, όπως ανέφερε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Εξήγησε ότι σε συνδυασμό με το αναβαθμισμένο επιχειρησιακά ΕΚΑΒ, τη νέα βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο και αυτή που θα δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη, θα διασφαλίζουν την παροχή ποιοτικής φροντίδας στους μόνιμους κατοίκους εκεί και στους επισκέπτες της.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες ενίσχυσης τόσο των υποδομών αλλά κυρίως του προσωπικού. Τόνισε ότι για το «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για 25 θέσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ και 22 ατόμων μόνιμου λοιπού προσωπικού. Επίσης ανέφερε έχει γίνει η πρόσληψη 37 εργαζόμενων μέσω του ΟΑΕΔ, 14 επικουρικών γιατρών, 17 λοιπού επικουρικού προσωπικού ενώ μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το προσφυγικό ενισχύθηκε το νοσοκομείο το Κέντρο Υγείας και το ΕΚΑΒ με 61 άτομα ιατρικό-νοσηλευτικο-παραϊατρικό προσωπικό και αυξήθηκε η χωρητικότητα της παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Με αυτές τις παρεμβάσεις τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός και με το δυναμικό όλων των δομών υγείας στα νησιά που υπερέβαλε εαυτόν για να ανταποκριθεί στις ανάγκες, δεν επιτρέψαμε να μετατραπεί το προσφυγικό ζήτημα σε πρόβλημα δημόσιας υγείας και πεδίο επιρροής ξενοφοβικών και ρατσιστικών απόψεων στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με τον Ανδρέας Ξανθό, βελτιώθηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα στα καμπς και η υγειονομική στήριξη που παρέχει το νοσοκομείο σε αυτούς τους πληθυσμούς, οι οποίοι λόγω συνθηκών διαβίωσης έχουν επιπλέον ανάγκες τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπευτική φροντίδα.

Επίσης σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι αξιοποιούνται με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο, αναφέροντας το πρόγραμμα Philos που έχει παραταθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Παράλληλα προανήγγειλε ότι έχει γίνει η προετοιμασία για τη συνέχιση της επαρκούς υγειονομικής κάλυψης του προσφυγικού μέσω μόνιμων προγραμμάτων από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων, μεγαλύτερης διάρκειας και ύψους χρηματοδότησης το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης και πιο ισχυρής υγειονομικής παρουσία στους χώρους προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα.

Ο υπουργός επίσης αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπογραμμίζοντας ότι οι ΤΟΜΥ είναι μια καινοτόμα προσέγγιση στην ΠΦΥ με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας. Αναφερόμενος στη δυσκολία κάλυψης των θέσεων των απαραίτητων οικογενειακών γιατρών σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας και στα νησιά υπογράμμισε ότι δεν γίνεται γιατί οι γιατροί «γυρνούν την πλάτη στην κυβέρνηση» όπως λέει η αντιπολίτευση αλλά γιατί έχει μειωθεί δραματικά η διαθέσιμη «δεξαμενή» γιατρών στη χώρα λόγω του brain drain.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι αυτή την ώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εγκαινιάζει τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου της Μυτιλήνης και παραβρίσκεται στη νέα διαδικασία που έχει εισάγει, αυτής του δημόσιου απολογισμού των πεπραγμένων της διοίκησης.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien