Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΠΑΡΟΣ > Κέντρο Υγείας Πάρου: Ιατροί και νοσηλευτές δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους

Κέντρο Υγείας Πάρου: Ιατροί και νοσηλευτές δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους

«Υπάρχει σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια η εντύπωση ότι οι μονάδες υγείας των νησιών επιβαρύνονται κατά κύριο λόγο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ ο Χειμώνας αποτελεί μια «νεκρή» περίοδο όχι μόνο τουριστικά, αλλά και από άποψης φόρτου εργασίας. Όλοι οι υγειονομικοί των νησιών γνωρίζουν ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς τα ΚΥ των νησιών ως μοναδικές μονάδες υποδοχής όλων ανεξαιρέτως των περιστατικών συνεχίζουν να δίνουν το δικό τους αγώνα ακόμη και κατά τη διάρκεια των εορτών», επισημαίνεται σε δελτίο τύπου του Κ.Υ Πάρου.

«Αυτό συμβαίνει καθώς δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος ένα επείγον περιστατικό να διακομιστεί απευθείας με το ΕΚΑΒ σε Νοσοκομείο παρακάμπτοντας το τοπικό ΚΥ (όπως συμβαίνει συχνά σε ΚΥ της ηπειρωτικής χώρας)», προσθέτουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Για άλλη μια χρονιά, παραμονές μάλιστα Χριστουγέννων, διακομίστηκε στο ΚΥ Πάρου μια βαρέως πάσχουσα ασθενής σε κατάσταση πλήρους shock (με μη μετρούμενη πίεση). Περιφερική φλέβα ήταν αδύνατον να αναδειχθεί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του έμπειρου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Υπό αυτές τις συνθήκες (ασθενής υπό συνθήκες collapsus χωρίς καμία ενδοφλέβια αγωγή), όχι απλώς δε θα ήταν δυνατή η τυχόν διακομιδή σε νοσοκομείο (με οποιοδήποτε μέσο ακόμη και εάν γινόταν αυτό με αεροπλάνο, ελικόπτερο ή πλωτό κτλ), αλλά αντιθέτως, η ασθενής θα απεβίωνε αμέσως μετά την απομάκρυνσή της από τον χώρο των επειγόντων. Μετά από ανεπιτυχή προσπάθεια τοποθέτησης ενδοοστικής γραμμής (η οποία αποκτήθηκε πρόσφατα), τοποθετήθηκε με επιτυχία κεντρική γραμμή (σφαγίτιδα) υπό την καθοδήγηση υπερήχων και η ασθενής λαμβάνοντας ινότροπη και άλλη ενδοφλέβια αγωγή, σταθεροποιήθηκε. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της φροντίδας στην προηγούμενη ασθενή, διακομίστηκε έτερο περιστατικό ασθενούς πάλι με κυκλοφορική καταπληξία, ξανά με μη μετρούμενη πίεση και πλήρη αδυναμία ανεύρεσης φλεβικής γραμμής. Αποφασίστηκε να τοποθετηθεί με επιτυχία και δεύτερη κεντρική γραμμή με χρήση υπερήχων. Ο ιατρός κ. Τσαραμανίδης Σάββας όχι απλώς βοήθησε στην τοποθέτηση των κεντρικών γραμμών, αλλά επιπλέον (και επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ελικόπτερο), μετέτρεψε το πλωτό μέσο σε μια μικρή μονάδα εντατικής θεραπείας με δύο φιάλες οξυγόνου, δύο monitor κτλ και παρέδωσε με επιτυχία ζωντανούς τους δύο ασθενείς με shock υπό ινότροπα μέσω κεντρικών γραμμών στο Νοσοκομείο της Σύρου (υπό άλλες συνθήκες θα είχαν προ πολλού αποβιώσει). Η μία ασθενής δυστυχώς τελικώς απεβίωσε, ενώ η δεύτερη επέστρεψε υγιής πίσω στην Πάρο.

Παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται στο ΚΥ Πάρου κεντρική γραμμή υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση (ιατρική πράξη που δεν πραγματοποιείται σε άλλα ΚΥ της χώρας), το γεγονός ήταν πρωτοφανές για επίπεδο ΠΦΥ: τοποθετήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν διαδοχικά και σε χρονικό διάστημα μικρότερο της 1 ώρας με τοποθέτηση κεντρικών γραμμών δύο ασθενείς σε shock σε μια υποτιθέμενη νεκρή περίοδο (παραμονές Χριστουγέννων). Λίγες ημέρες αργότερα πάλι μέσα στις εορτές, ιατροί του ΚΥ με τη βοήθεια υπερήχων στο ΤΕΠ διέγνωσαν αμέσως αιμοθώρακα σε ηλικιωμένο ασθενή (διάγνωση που είχε διαφύγει από τους εξωτερικούς ιατρούς) και ο Χειρουργός κ. Μαλλιωτάκης, παρότι δεν εφημέρευε προσήλθε και τοποθέτησε σωλήνα παροχέτευσης. Προ ετών, παραμονή Πρωτοχρονιάς, δύο Ιατροί (κ. Φακάλου και Καρασαντέ), ξεγέννησαν εν πλω εγκυμονούσα, ενώ ανήμερα Χριστούγεννα, νέο παιδί 16 ετών, γλίτωσε από βέβαιο θάνατο από πνευμοθώρακα υπό τάση, όταν παρακεντήθηκε τυφλά (χωρίς ακτινογραφία λόγω του επείγοντος) από τον εφημερεύοντα ιατρό.

Νέα επιτυχής θρομβόλυση εμφράγματος στο ΚΥ Πάρου. Μέσα στον Ιανουάριο, νέος άνδρας 49 ετών προσήλθε με εικόνα οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου και θρομβολύθηκε στο ΚΥ Πάρου. Η επιτυχία της θρομβόλυσης επιβεβαιώθηκε πλήρως στο αιμοδυναμικό του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» όπου αυτός διακομίστηκε. Οι Καρδιολόγοι ενημέρωσαν πλήρως τους συνοδούς αλλά και τον ίδιο τον ασθενή για το σωτήριο χαρακτήρα της ενέργειας που πρόσφατα ξεκίνησε στο ΚΥ (μετά από πρωτοβουλία του Επιστημονικού Διευθυντή). Υπάρχουν όμως δυστυχώς ακόμη κάποια προβλήματα με την αντικατάσταση του φαρμάκου. Ο ΕΔ έχει έρθει σε επαφή με τον Καρδιολόγο του ΚΥ Μυκόνου, ο οποίος επίσης χρησιμοποιεί το ίδιο φάρμακο, ώστε από κοινού να συνταχθεί έγγραφο προς τον ΕΟΦ και την Διεύθυνση Φαρμάκων του Υπουργείου, με σκοπό να αποχαρακτηριστεί το φάρμακο από νοσοκομειακό και να μπορεί κανονικά να χορηγείται από τα φαρμακεία υπό προϋποθέσεις.

Συμπεράσματα: Το ΚΥ Πάρου παρά τα διοικητικά προβλήματα και τις έξωθεν παρεμβάσεις που το ταλανίζουν επί σειρά πολλών ετών, αποδίδει πολλές φορές πολύ πάνω από το μέσο όρο, ενώ ιατροί και νοσηλευτές δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους. Η ποιότητα των ιατρικών πράξεων που γίνονται στο ΚΥ, έχει χιλιαπλάσια σημασία από πολλά άλλα ζητούμενα, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του μέσου διακομιδής (ελικόπτερο, αεροπλάνο κτλ). Η διοίκηση του ΚΥ αλλά και η τοπική κοινωνία οφείλει να επενδύσει στην βελτίωση της ποιότητας των ιατρικών πράξεων και να σταματήσει να ασχολείται με άλλες, πολύ υποδεέστερες και «για το θεαθήναι» επενδύσεις στην δημόσια υγεία. Οι ευχές της Επιστημονικής Διεύθυνσης για το 2019 είναι ένα ΚΥ με περισσότερη αξιοκρατία, με άριστη συνεργασία μεταξύ των υγειονομικών και με όσο το δυνατόν περιορισμό των εξωτερικών παρεμβάσεων.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien