Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι εργασίες της Ημερίδας για το Έτος Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας 2017-18, η οποία διεξήχθη στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, με πρωτοβουλία της Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κυρίας Χαράς Καφαντάρη.
Οι εργασίες της Ημερίδας άνοιξαν με σύντομους χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση, τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Μπόλαρη, τον Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο ως εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας κ. Αναστάσιο Κουράκη, τη Γενική Γραμματέα Τουρισμού κυρία Ευρυδίκη Κουρνέτα ως εκπρόσωπο της Υπουργού Τουρισμού και τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Eλλάδα κ. Αndrey Maslov.
Η Ημερίδα εκτυλίχθηκε με εισηγήσεις και συζήτηση γύρω από τις τρεις θεματικές ενότητες, που ακολουθούν:
· 365 ημέρες – τουρισμός πολλαπλών επιλογών
· Θεματικός τουρισμός: Το παράδειγμα του θρησκευτικού- προσκυνηματικού τουρισμού
· Βιώσιμος τουρισμός: Ο ρόλος των Περιφερειών στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής διάστασης.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας εξετάστηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της ελληνορωσικής συνεργασίας στον τουριστικό τομέα και αναδείχθηκαν συμπερασματικά:
· Η ενίσχυση της δυναμικής ανταλλαγών για το επόμενο διάστημα
· Η εμβάθυνση και επέκταση σε νέα τουριστικά προϊόντα, που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη των πεδίων περιπατητικού, αθλητικού, ιαματικού, συνεδριακού, γαστρονομικού, αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμικού τουρισμού, καθώς και τουρισμού περιπέτειας, πόλεων κ.ά.
· Η συνδρομή της Εκκλησίας στην υποστήριξη του προσκυνηματικού τουρισμού υπό ένα πιο διευρυμένο πρίσμα, που θα συνδυάζει περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή και ανάδειξη του πολιτισμικού πλαισίου
· Η αποδοτικότερη συνεργασία με σκοπό το «άνοιγμα» των αγορών των χωρών μας
· Η ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών επί τη βάσει φιλικής περιβαλλοντικής διαχείρισης
· Το ισχυρό υπόβαθρο που μπορεί να παρέχει η ναυτιλιακή συνεργασία
· Η ενίσχυση της προσπάθειας για γνωριμία με τη φυσιογνωμία των διαφορετικών χρονικά πολιτισμικών περιόδων της χώρας
· Η ανάδειξη βιοτόπων με σπάνια χλωρίδα και πανίδα στο πλαίσιο του αγροτουρισμού
· Η υποστήριξη της πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όσο το δυνατόν περισσότερες τουριστικές περιοχές
· Η εντατική ανταλλαγή στο εκπαιδευτικό και επιστημονικό πεδίο προς ευαισθητοποίηση των πολιτών των δύο χωρών επί θεμάτων ανάδειξης και διάχυσης της πολιτισμικής κληρονομιάς.
· Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στη σταθερή αύξηση του ποσοστού Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια, που επιβεβαιώνεται από αριθμητικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και καταδεικνύει την ανοδική πορεία στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εντός του ασφαλούς περιβάλλοντος που παρέχεται στον ελλαδικό χώρο.
Στην ημερίδα συμμετείχαν βουλευτές των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών των δύο χωρών, υπουργοί, περιφερειάρχες, διπλωμάτες και εκπρόσωποι θεσμικά εμπλεκόμενων φορέων.