Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΤΗΝΟΣ > Η Τηνιακή μαρμαροτεχνία ταξιδεύει στην Αθήνα

Η Τηνιακή μαρμαροτεχνία ταξιδεύει στην Αθήνα

Η εξαιρετική τεχνική των Τηνίων σχετικά με τα μάρμαρα «έρχεται» στην Αθήνα για να «μαγέψει» όσους την γνωρίζουν ήδη αλλά και φυσικά εκείνους οι οποίοι μόλις τώρα την ανακάλυψαν.

Διαβάστε αναλυτικά:

Tο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου υλοποιώντας δέσμευσή του, η τέχνη της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας να γίνει γνωστή παντού, «ταξιδεύει» με μαρμαρογλύπτες του νησιού στην Αθήνα και παρουσιάζεται στο Αθηναϊκό κοινό στον πολυχώρο του Books+plus/art and coffee, Παν/μίου 37, έξοδος metro, από τις 10 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2017.

Tα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, στις 19.00.

Λίγα λόγια για την Τηνιακή Μαρμαροτεχνία:

Η Τηνιακή μαρμαροτεχνία είναι η χρήση του μαρμάρου για δομικούς και διακοσμητικούς λόγους όπως αυτή αναπτύχθηκε και καλλιεργήθηκε σε ένα από τα κέντρα της μαρμαροτεχνίας στον ελλαδικό χώρο και ειδικότερα στις Κυκλάδες, στο νησί της Τήνου, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

Η Τηνιακή μαρμαροτεχνία είναι το τρίτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η Ελλάδα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO, κατά της 10η διάσκεψη στη Ναμίμπια.

Βάσει των αρχαιολογικών ευρημάτων η μαρμαροτεχνία γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη στους ρωμαϊκούς χρόνους.

Την περίοδο αυτή ο Σάτυρος Φιλείνος πλούτισε από το εμπόριο και του μαρμάρου του νησιού.

Ο γλύπτης Φειδίας, σύμφωνα με την παράδοση η οποία καλλιεργήθηκε στους νεώτερους χρόνους, είναι ο δάσκαλος της γλυπτικής στο νησί.

Σίγουρο είναι πως Τήνιοι μαρμαροτεχνίτες συνέβαλαν στην οικοδόμηση των ιερών της νήσου Δήλου.

Tο ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια της Τήνου (4ος-2ος αι.π.Χ) οικοδομήθηκε από ντόπιους τεχνίτες.

Θέσεις εξόρυξης μαρμάρου στην Τήνο έχουν εντοπιστεί στις θέσεις Λυχναφτιά, Αετοφωλιά και Καρδιανή.

Επίσης, στη θέση Βαθύ γινόταν εξόρυξη λευκού και γκρίζου μαρμάρου.

Μάρμαρο Τήνου χρησιμοποιήθηκε στο θέατρο της Δήλου, στα θεμέλια του ναού του Απόλλωνα στη Δήλο και στην κρήνη του ιερού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στην Τήνο.

Στους ελληνιστικούς χρόνους υπήρχε εξόρυξη πράσινου μαρμάρου, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί τα σχετικά λατομεία. Αυτό κυρίως οφείλεται στην υπερεκμετάλλευση των σχετικών κοιτασμάτων. Η πιθανότερη θέση ήταν το Λαγκάδι της Μαχαίρας.

Στη θέση Κόκκινα Πετράδια,πάνω από τον όρμο Μαλί, σώζεται λατομείο βαθυπράσινου μαρμάρου των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien