Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΝΑΞΟΣ > Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέπτεται τη Νάξο στο πλαίσιο του Συνεδρίου

Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέπτεται τη Νάξο στο πλαίσιο του Συνεδρίου

Προαναγγγελία επίσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή του κ. Βαγγέλη Αποστόλου και του κ. Τσιρώνη, στη Νάξο, είτε πριν, είτε κατά την διάρκεια, είτε αμέσως μετά το αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει στη Σύρο, έβγαλε η χθεσινή συνέντευξη τύπου του εκπροσώπου του κυβερνητικού κλιμακίου που προετοιμάζει το εν λόγω συνέδριο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Βέβαια η επίσκεψη έχει άμεση συνάρτηση με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Νάξου στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, δια μέσου των συνεδρίων που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα την οποία ουκ ολίγες φορές υπογράμμισε ο επικεφαλής του κυβερνητικού Κλιμακίου κ. Γιάννης Βουλγαράκης, που έχει αποστολή να συζητήσει και να διαβουλευτεί με τυους τοπικούς φορείς του νησιού εν όψει της διοργάνωσης του δευτέρου κύκλου του 13ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα έχει σαν αντικείμενο τις Κυκλάδες και θα γίνει τέλη Μαΐου στη Σύρο, με ισχυρή πιθανότητα να «στηθεί» και ένα θεματικό τραπέζι στη Νάξο, με θέμα, τί άλλο, τον πρωτογενή τομέα.

Μετά από την Άνδρο, την Τήνο, τη Μύκονο και την Σύρο ήρθε η σειρά της Νάξου να συμμετάσχει στον προσυνεδριακό διάλογο εν όψει της δεύτερης φάσης του 13ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου που θα διεξαχθεί στα τέλη Μαΐου στη Σύρο.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία των συναντήσεων με πάνω από 70 εκπροσώπους φορέων, συλλόγων, αυτοδιοίκησης και συλλογικοτήτων ο κ. Βουλγαράκης έδωσε συνέντευξη τύπου.

Kατ αρχήν το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλαδων ΣΥΡΙΖΑ κ Μιχάλης Φραγκισκος καλωσόρισε τον κ. Βουλγαράκη ο οποίος όπως τόνισε θα είναι επικεφαλής του Κλιμακίου από το Υπουργείο Οικονομίας που προετοιμάζει το δεύτερο κύκλο του 13ου Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου. Μάλιστα υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία η οποία θα εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις. Ο κ. Γιάννης Βουλγαράκης ο οποίος είναι εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού για την προετοιμασία των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, το οποίο συντονίζει ο υπουργός επικρατείας κ. Βερναρδάκης, μιλώντας για το επικείμενο συνέδριο της Σύρου, τόνισε: «Βρίσκομαι εδώ για να ανοίξουμε και στη Νάξο το νέο κύκλο των συναντήσεων εν όψει του δευτέρου μέρους του αναπτυξιακού συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου το οποίο στο πρώτο μέρος του έκλεισε πριν λίγες μέρες στη Ρόδο. Ο δεύτερος κύκλος θα γίνει στην έδρα της περιφέρειας, τη Σύρο. Ο λόγος που επιλέγει να γίνει το 13ο αναπτυξιακό συνέδριο σε δύο κύκλους, δεν είναι άλλος παρά να μην υπάρξει η οποιαδήποτε ταλαιπωρία στους συντοπίτες μας νησιώτες και να μπορέσουν χωρίς καμία δυσκολία να προσεγγίσουν και να παρακολουθήσουν καθ όλη την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου.

Το αναπτυξιακό συνέδριο εντάσσεται στην λογική που θέλει να αναδιαμορφώνουμε από τα κάτω την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 12 αναπτυξιακά συνέδρια. Οι συνάδελφοι μου και εγώ, έχουν έρθει σε επαφή με πάνω από 3000 εκπροσώπους από όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας. Από παραγωγικούς, κοινωνικούς, ακαδημαϊκούς, φορείς, με αυτοδιοικητικούς παράγοντες γιατί όπως γνωρίζετε, αυτά τα αναπτυξιακά συνέδρια συνδιοργανώνονται με την αυτοδιοίκηση και δη με την αιρετή Περιφέρεια.

Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να μπούμε όλοι σε μία λογική, βγαίνοντας από την αυστηρή επιτροπεία τον Αύγουστο του 18, να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την επόμενη μέρα. Μια προσπάθεια που πρέπει να είναι συλλογική. Υπερβαίνει κόμματα και πολιτικά πρόσωπα. Είναι μια διαδικασία η οποία ολοκληρώνοντας την πορεία των αναπτυξιακών συνεδρίων, θα εκπονηθεί ένα Εθνικό Αναπτυξιακό Στρατηγικό Σχέδιο, μέρος του οποίου θα παρουσιάσει ο υπουργός οικονομικών κ. Τσακαλώτος στις 27 του μηνός στο Eurogroup που θα διεξαχθεί στη Σόφια της Βουλγαρίας. Άρα μετά τα Συνέδρια, μπαίνουμε στην διαδικασία της εκπόνησης, αναλυτικά για να έρθει προς ψήφιση στη βουλή και να γίνει νόμος του κράτους. Θέλουμε να βάλουμε τις βάσεις, μέσω αυτής της διαδικασίας για να έχει ορίζοντα, τουλάχιστον δεκαετίας. Να συνδέεται άρρηκτα και άριστα ο πρωτογενής με τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα, και με αυτή την διαδικασία θέλουμε να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι παραγωγικοί φορείς και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους τους οποίους και εμπιστευόμαστε και επενδύουμε σε αυτούς. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έχουν ξεκινήσει κάποια προγράμματα που θέλουν τη συμμετοχή των νέων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα αλλά και τον τριτογενή όσον αφορά τις υπηρεσίες του τουρισμού.

Η πορεία του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα διεξαχθεί προς το τέλος του Μάιου, στη Σύρο και που θα δώσει την δυνατότητα στη νησιωτική Ελλάδα όχι μόνο να πρωταγωνιστεί σε αυτή την διαδικασία αλλά και να περάσουμε και σε μια λογική άμβλυνσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και κάθε νησί να δει την δική του εικόνα, να βρει την δική του ταυτότητα στο μεγάλο αυτό κάδρο θα έχει ως εξής.

Την πρώτη μέρα και την μισή της δεύτερης πρόκειται να πραγματοποιηθούν τραπέζια με θεματικές ενότητες και θα απαρτίζονται από υπουργούς που σχετίζονται με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με θέματα υποδομών αλλά και θέματα που σχετίζονται με την υγεία και την Παιδεία.

Και ο κύκλος θα κλείσει την δεύτερη μέρα το απόγευμα όπου θα προηγηθεί μία σύσκεψη των υπουργών με τους αυτοδικοικητικούς φορείς υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού για να βγουν τα όποια συμπεράσματα και στη συνέχεια θα κάνουν ομιλίες κλείνοντας τις εργασίες, ο δήμαρχος της Ερμούπολης, ο Περιφερειάρχης και θα κλείσει τις εργασίες ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τη Νάξο, είναι ένα νησί με μεγάλες δυνατότητες. Αυτό το γνωρίζουμε τόσο και δια των κοινοβουλευτικών σας εκπροσώπων, των τριών βουλευτών του νομού, ώστε να υπάρχει και από μας η καθημερινή επαφή με τα ζητήματα της κοινωνίας. Αλλά και δια ζώσης, αυτές τις τρεις μέρες θα έρθουμε σε επαφή με όλο το φάσμα της κοινωνίας, το οποίο έχει κληθεί και θα συμμετάσχει σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία και με μια ουσιαστική συζήτηση και με τα υπομνήματα που θα μας κατατεθούν να ξεκινήσει η διακόσια διαβούλευσης για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θέλουμε για τη Νάξο.

Η Νάξος έχει μια μεγάλη δυναμική η οποία σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα, μπορεί να περάσει μέσα από τον δευτερογενή, στη μεταποίηση και να καταλήξει στον τριτογενή. Με ένα Brand Name ισχυρό, ώστε να δώσει την δυνατότητα και νέων θέσεων εργασίας αλλά και να γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.»

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι δεν έρχεται σε ένα πλαίσιο άγνοιας, αφού έχει ενημέρωση από τους βουλευτές για τα ζητήματα της Νάξου, αλλά η αποστολή του ίδιου και του κλιμακίου είναι να καταγράψει τις θέσεις, τις προτάσεις και τις απόψεις και φυσικά να καταγραφούν οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που έχει η Νάξος.

Μάλιστα επεσήμανε ότι ανάλογες προσπάθειες έγιναν και στο παρελθόν αλλά αν γίνει ένας σχεδιασμός μόνο με τεχνοκράτες, απόντων των εκπροσώπων της κοινωνίας, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, όσο φιλόδοξες και να είναι. «Αν δεν γίνει κτήμα σου κάτι, να το ενστερνιστείς, δεν μπορείς και να το υλοποιήσεις. Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά η δύναμή της είναι στο ανθρώπινο κεφάλαιο και επενδύουμε σε αυτό. Εμείς δεν είμαστε της φιλοσοφίας «η οικονομία για την οικονομία» αλλά θέλουμε η οικονομία να υπηρετεί τον άνθρωπο και δεν έχουμε κανένα άλλο λόγο αλλά να διαβουλευτούμε γι αυτό με την ίδια την κοινωνία.

Σε ερώτηση της Κυκλαδικής σχετικά με ποιους φορείς θα διαβουλευτούν οι του κλιμακίου του αναπτυξιακού συνεδρίου αλλά και το αν ισχύει η πληροφόρηση της «Κ» ότι ένα από τα τραπέζια του συνεδρίου θα γίνει στη Νάξο, ο κ. Βουλγαράκης απάντησε:

«Θα δούμε εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, θα δούμε ανθρώπους από τον χώρο του πολιτισμού. Να το διευκρινίσουμε, δεν βλέπουμε μόνο εκπροσώπους φορέων αλλά και συλλογικότητες και κινήματα, θα μιλήσουμε με εκπροσώπους από τον χώρο του συνδικαλισμού, από τον αγροτικό χώρο, αλλά και από την αυτοδιοίκηση θα δούμε και από τον πρώτο και από τον δεύτερο βαθμό, θα φτάσουμε ακόμη και μέχρι τους τοπικούς προέδρους, μέχρι και τις τοπικές κοινότητες και φυσικά θα δούμε και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο επιχειρείν γιατί εμάς μας ενδιαφέρει η υγιής επιχειρηματικότητα και έχουμε επενδύσει πολλά σε αυτήν και όχι στην παρασιτική και για τον λόγο αυτόν μας ενδιαφέρει που η Νάξος έχει μια πλούσια παράδοση τι μπορεί να γίνει. Και συνδέω τον πρωτογενή τομέα με αυτό που έχετε σαν πληροφόρηση γιατί έχει απασχολήσει σοβαρά την οργανωτική επιτροπή και μάλιστα έχει κατατεθεί σαν πρόταση, μια θεματική ενότητα, αυτή της πρωτοβάθμιας παραγωγής να γινόταν στη Νάξο. Δεν έχουμε καταλήξει αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή.

Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα που μας δίνουν τα σύγχρονα μέσα. Επομένως η Νάξος, είτε γίνει εδώ μία εκ των θεματικών ενοτήτων, είτε δεν γίνει, σίγουρα, στο κομμάτι του πρωτογενούς τομέα, χωρίς να λέω ότι και στα άλλα δύο δεν μπορεί να παίξει ένα ρόλο, θα συνεχίζει να διαδραματίζει τον ρόλο που πρέπει. Και να μην γίνει στην παρούσα φάση μια θεματική ενότητα, Σίγουρα όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προσυνεδριακά ή μετασυνεδριακά θα επισκεφτεί το νησί σε μια διαδικασία άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αναπτυξιακό συνέδριο.

πηγή: mesogiosstokokkino.grΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien