Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Η Ιδρυτική Διακήρυξη της Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου

Η Ιδρυτική Διακήρυξη της Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου

Ολόκληρη η Ιδρυτική Διακήρυξη της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» με επικεφαλής τον Μανώλη Γλυνό:

Μια νέα οπτική

Η τοπική αυτοδιοίκηση στα νησιά μας, λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωσή μας από τους κατακτητές, νοσεί ακόμη από παθογένειες που οφείλονται στη νοοτροπία παράδοσης – λήψης της εξουσίας. Αδιαφάνεια, γραφειοκρατία, ελλείψεις στην υγεία, ανεπαρκείς μεταφορές, χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, μετανάστευση των νέων, απαξίωση των άριστων είναι μερικά από τα προβλήματα που διογκώθηκαν στην περίοδο της κρίσης. Βήματα έχουν γίνει. Ο ρυθμός τους όμως αποδεικνύεται ανεπαρκής.

Η παραγωγή αλλάζει ρυθμούς και πρακτικές, η τεχνολογία κάνει άλματα, η εκπαίδευση λαμβάνει υπόψη ατομικά στοιχεία και οι γνώσεις εξειδικεύονται κατά άτομο. Η καθημερινότητα αυτοματοποιείται και το σύστημα εξανθρωπίζεται. Ήρθε η ώρα για την αλλαγή. Το πλήρωμα του χρόνου υποχρεώνει την τοπική αυτοδιοίκηση να εξασφαλίσει την αστική ανθεκτικότητα και να κρατήσει ζωντανές τις κοινωνίες. Είναι χρέος της Περιφέρειας να καταστεί όργανο και υπηρέτης των πολιτών και όχι το αντίστροφο. Ήρθε η στιγμή για πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Ο πολίτης στο επίκεντρο.

Σήμερα προσυπογράφουμε την ίδρυση της Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου. Μια ελπιδοφόρα κίνηση πολιτών με βαθιά δημοκρατική συνείδηση, ξεκινά το δίκαιο αγώνα της για την αναβάθμιση του τόπου μας, των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, δίχως θεσμικές αγκυλώσεις, μακριά από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.

Μια κίνηση νέων ανθρώπων στην πολιτική. Άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους, διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων, διαφόρων ειδικοτήτων, συνεργαζόμαστε για την πρόοδο του τόπου μας. Είμαστε εδώ για να δώσουμε μια ανανεωτική πνοή, να φουσκώσουμε τα πανιά και να εξασφαλίσουμε μια ομαλή πορεία ¨στα καράβια μας¨, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Μας ενώνει η ίδια αγάπη, το ίδιο όραμα, αλλά και η ίδια απειλή. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τον τόπο μας, να αποδείξει ότι μπορεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αποτυχίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να πολεμήσουμε.

Πόλεμος κατά των κατεστημένων αντιλήψεων, μάχη κατά της διαφθοράς, αγώνας κατά της οκνηρίας.

Πώς μιλάμε για τον άνθρωπο και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου χωρίς να έχουμε λύσει το θέμα της υγείας στα νησιά μας; Ήρθε η ώρα κάποιος να αναλάβει την ευθύνη.

Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, την ευθύνη και δεσμευόμαστε ότι την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει νησί χωρίς γιατρό.
Πώς μιλάμε για τον άνθρωπο όταν ο κόσμος μας είναι οικονομικά ταλαιπωρημένος, απογοητευμένος και αποστασιοποιημένος; Πιστεύουμε ότι ο πολίτης πρέπει να συμμετέχει, δικαιούται να γνωρίζει, να απαιτεί και να συνδιαμορφώνει την πολιτική ατζέντα.

Πιστεύουμε ότι ο πολίτης πρέπει να ελέγχει, να ψάχνει και να καταγγέλλει τις οικονομικές ατασθαλίες των αιρετών όταν υπάρχουν γιατί αυτός χρηματοδοτεί. Ούτε ένα ευρώ σε δράσεις που αφορούν πολιτικές φιέστες και προβάλουν πολιτικά πρόσωπα. Ο τόπος πρέπει να προβάλλεται και όχι οι υπηρέτες του. Πιστεύουμε βαθιά πως τα χρήματα των νησιωτών που καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι δουλεμένα με κόπο και ιδρώτα και γι’ αυτό τα σεβόμαστε. Είμαστε και εμείς εργαζόμενοι και γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει δουλειά. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Πιστεύουμε ότι ούτε ένα ευρώ δημοσίου χρήματος δεν πρέπει να σπαταληθεί σε δράσεις που δε βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των νησιωτών.

Πώς μιλάμε για τον άνθρωπο χωρίς να του δίνεται πρόσβαση στην πληροφορία; Για να είναι ενεργοί και συμμέτοχοι οι πολίτες πρέπει να μην υπάρχουν αποκλεισμοί. Να πάψουν να υπάρχουν αποφάσεις που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Πιστεύουμε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στο νοικοκύρεμα του κράτους. Οι πληροφορίες πρέπει να είναι διαθέσιμες και κατανοητές σε όλους. Δεν είναι ώρα για κρατικά μυστικά.

Πώς μιλάμε για τον άνθρωπο χωρίς ίσα δικαιώματα; Το 2019 εξακολουθούν να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Απέναντι στην κοινωνική αναλγησία, απαντάμε τα αυτονόητα. Διεκδικούμε την εξάλειψη των ανισοτήτων και καταπολεμάμε μια κοινωνία δυο ταχυτήτων. Τα Άτομα με Αναπηρίες και με Ειδικές Ικανότητες είναι αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού ιστού. Θέλουμε να εργάζονται, να μπορούν να έχουν πρόσβαση παντού και θεωρούμε υποχρέωσή μας να σταθούμε στο πλάι τους, υπηρετώντας τους με σεβασμό. Είναι χρέος μας να προστατεύσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες που νιώθουν παραγκωνισμένες, να διαφυλάξουμε την διαφορετικότητα που κάποιες ξεπερασμένες αντιλήψεις έχουν καταδικάσει στην εσωστρέφεια. Αντιμετωπίζουμε κάθε νησιώτη και κάθε νησιώτισσα ως ίσο προς ίσο.

Πώς μιλάμε για τον άνθρωπο χωρίς να φροντίζουμε για τον πολιτισμό; Οι πολιτιστικές δράσεις της απερχόμενης περιφερειακής αρχής αδικούν βάναυσα το μεγαλείο της ιστορίας μας. Ιστορία που δεν είναι μόνο δικιά μας, είναι κτήμα πανανθρώπινο γιατί το Αιγαίο είναι το λίκνο του πολιτισμού της Ανθρωπότητας. Οφείλουμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την πλούσια σε ποικιλία υλική και άυλη κληρονομιά μας, να αναδείξουμε τα στοιχεία που συναπαρτίζουν τον πολιτισμικό χαρακτήρα των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων. Να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με τον Απόδημο νησιωτικό Ελληνισμό και να προωθήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτουμε τόσο στο εξωτερικό όσο και ανάμεσα σε εμάς τους ίδιους.

Και στην τουριστική προβολή του τόπου, η Περιφερειακή αρχή δούλεψε την εύκολη λύση της ανακύκλωσης παρωχημένων ιδεών. Απαιτείται ένας εξορθολογισμός των δράσεων που προάγουν τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικούς προορισμούς. Θέλουμε ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που διαθέτουμε και αυτό θα το κάνουμε με την ανάδειξη των ιστορικών, πολιτισμικών, λαογραφικών, περιβαντολογικών, διεθνικών χαρακτηριστικών των νησιών μας. Έτσι θα αυξηθούν οι αφίξεις, θα επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και θα δρέψουν τους καρπούς της προκοπής οι νησιώτες.

Πώς μιλάμε για τον άνθρωπο χωρίς να διαφυλάττουμε το περιβάλλον; Πιστεύουμε ότι ο σεβασμός στην δημόσια υγεία και τον πολιτισμό επιβάλλει την άμεση επίλυση προβλημάτων που αφορούν την διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων. Πρώτα για εμάς τους κατοίκους αυτού του όμορφου τόπου, και ακολούθως για τους επισκέπτες μας, πρέπει να λάβουμε δράσεις για την καθαριότητα και την υγιεινή των νησιών. Πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα και να προάγουμε τον εθελοντισμό και την ανακύκλωση.

Πώς μιλάμε για τον άνθρωπο χωρίς να προλαμβάνουμε το μέλλον; Όταν καθημερινά νέοι δραπετεύουν από την σκληρή οικονομική και πολιτική καθημερινότητα της Ελλάδας, όταν κάθε οικογένεια έχει έναν συγγενή που δεν δραστηριοποιείται πλέον στην Ελλάδα, τότε το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο. Οι άριστα καταρτισμένοι Κυκλαδίτες και Δωδεκανήσιοι φεύγουν από τον τόπο που αγαπούν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες. Εκεί που η αυτοδιοίκηση εκτιμά τις γνώσεις τους. Εκεί που η αυτοδιοίκηση ακούει την γνώμη τους. Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα στους νέους, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους, να τους ενισχύσουμε στην προσπάθειά τους να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, να παρέμβουμε θετικά στις επαγγελματικές και εκπαιδευτικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν. Ό,τι πιο σημαντικό μπορούμε να κάνουμε, για να διασφαλίσουμε την κοινωνική ευημερία, συμπυκνώνεται στην πολιτική για τη νεολαία. Οφείλουμε να δώσουμε κίνητρα ώστε οι νέοι να παραμείνουν στα νησιά μας.

Σε μια χώρα που γερνάει, δεσμευόμαστε να μετατρέψουμε το Νότιο Αιγαίο σε περιφέρεια νεότητας, να δημιουργήσουμε νεανικά φιλικές κοινωνίες.

Το Διακύβευμα

Έφτασε η ώρα που πρέπει να επιλέξουμε πως θα πορευτούμε. Το διακύβευμα είναι απλό. Επιλέγουμε μια κοινωνία φοβική, κλειστή και εσωστρεφή ή μια κοινωνία παραδοσιακά νησιώτικη, με αλληλεγγύη, ανθρωπιά, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία; Επιθυμούμε τοπικούς άρχοντες με βάση την ικανότητα να ικανοποιούν ίδια συμφέροντα ή να λύνουν προβλήματα; Επιλέγουμε την ανεξέλεγκτη επιχειρηματική δραστηριότητα ή τον υγιή ανταγωνισμό; Επιλέγουμε την αντιπωσιοθηρική αντιμετώπιση των προβλημάτων ή την λύση των προβλημάτων; Μιλάμε για τα υλικά ή για τον άνθρωπο;

Εμείς ΤΟΛΜΑΜΕ και μιλάμε για τον άνθρωπο και για αυτό επιλέγουμε εκπροσώπους που δεν φοβούνται να συνεργαστούν για να λύσουν προβλήματα, που έχουν αποδείξει την προσήλωσή τους στο κοινό καλό και όχι στα ίδια συμφέροντα με επικεφαλής της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ και ΑΔΕΣΜΕΥΤΗΣ Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου τον άνθρωπο Μανόλη Γλυνό που υπηρέτησε με το λειτούργημά του ως οδοντίατρος αλλά και ως ενεργός πολίτης 20 χρόνια τον Δωδεκανησιακό λαό. Σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα κανείς δεν περισσεύει. Είμαστε χρήσιμοι όλοι. Ας αδράξουμε αυτήν την τελευταία ευκαιρία που δίνεται στον τόπο μας, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, με αγάπη και δικαιοσύνη.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien