Aigaio365 > MAIN SLIDER > Τσίπρας: Η Ελλάδα αφήνει πίσω της τη λιτότητα, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα (βίντεο)

Τσίπρας: Η Ελλάδα αφήνει πίσω της τη λιτότητα, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα (βίντεο)

«Η Ελλάδα πέρασε και από αγώνα και από συμβιβασμό για να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα, να αφήνει πίσω της τη λιτότητα, με αρχή τον απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα και τα κοινωνικά δικαιώματα», είναι το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα», στο πλαίσιο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Ο Νέλσον Μαντέλα μας διδάσκει ότι η επίτευξη της κοινωνικής προόδου είναι μια διαρκής διαδικασία συγκρούσεων, αλλά και συμβιβασμών. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τον ιστορικό ηγέτη της Νότιας Αφρικής και το πολιτικό παράδειγμα του, για να σημειώσει πως η Ελλάδα πέρασε και από αγώνα και από συμβιβασμό για να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα, να αφήνει πίσω της τη λιτότητα, με αρχή τον απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα και τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως περιέγραψε.

«Προέρχομαι από μια χώρα μακριά από εκείνη του Νέλσον Μαντέλα. Από έναν πολιτισμό, ωστόσο, που ενέπνευσε τα δημοκρατικά ιδεώδη για τα οποία πάλεψε και για τα οποία ήταν έτοιμος να διακινδυνεύσει τη ζωή του», είπε ειδικότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα», στο πλαίσιο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε ότι όμως «στον αιώνα που πέρασε, ήταν ο Νέλσον Μαντέλα που ενέπνευσε αυτά τα δημοκρατικά ιδεώδη και τα κράτησε ζωντανά κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες», για να σημειώσει ότι «σήμερα, το όραμα και οι πράξεις του είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, καθώς ο κόσμος μας βιώνει υπαρξιακές προκλήσεις: αύξηση των πολέμων και των συγκρούσεων, διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, ενδυνάμωση του ρατσισμού, και την ανάδυση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η σημερινή διεθνής πραγματικότητα απαιτεί μια ηγεσία στο πρότυπο του Μαντέλα, ενός άοκνου αγωνιστή για την ανεξαρτησία, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και -την ίδια στιγμή- ενός υπεύθυνου ηγέτη και αξιοθαύμαστου διπλωμάτη, που ήταν έτοιμος να κάνει τους συμβιβασμούς που απαιτούνταν για να διασφαλίσει αυτούς τους στόχους». «Πιστεύω ότι αυτή ήταν η δύναμη του», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για έναν «αγωνιστή που είχε αποδείξει την προσήλωση του στα δικαιώματα του λαού του, καθώς αναδύθηκε από την ριζοσπαστική αριστερά, τον αντιαποικιακό αγώνα και 27 χρόνια φυλάκισης». «Και παρόλα αυτά έγινε ένας ηγέτης που μετέτρεψε αυτή την οργή και τις ισχυρές πεποιθήσεις του σε μια απαράμιλλη ενέργεια στοχευμένη στη συμφιλίωση, την ενότητα και την ειρήνη», συνέχισε, παραπέμποντας στη ρήση του Νέλσον Μαντέλα: «Αν μπορούμε να μάθουμε πώς να μισούμε, μπορούμε να μάθουμε και πως να αγαπάμε».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε μια περίοδο όπου το πολιτικό μομέντουμ μας οδηγεί με γρήγορο ρυθμό προς τα πίσω, «πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πραγμάτων».

Σημείωσε ότι «η κοινωνική πρόοδος και η ειρήνη δεν είναι δεδομένες» και πως «κερδίζονται μέσα από αγώνα και συμβιβασμό». «Η χώρα μου πέρασε και από τα δύο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει: «Και τώρα η Ελλάδα:

-Βγαίνει από τα προγράμματα της λιτότητας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους.

-Εδραιώνει τα δικαιώματα της ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, ενδυναμώνει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, προστατεύει τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας.

-Διαχειρίζεται πρωτοφανείς προσφυγικές ροές, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα.

-Επιλύει διεθνείς διαφορές, όπως είναι το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ακράδαντη πεποίθηση του, όπως είπε, ότι είτε μέσω της επίλυσης συγκρούσεων, όπως το συριακό ή το Παλαιστινιακό ζήτημα ή την επίτευξη των στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ ή την υποστήριξη της ανάπτυξης της Αφρικής, το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα πρέπει να μας εμπνέει σήμερα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, να τα πάμε πολύ καλύτερα.

Κυπριακό, προσφυγικό, συμφωνία των Πρεσπών, στη συνάντηση με Γκουτέρες

Για τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, το προσφυγικό και τη συμφωνία των Πρεσπών, θα συνομιλήσει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Διμερείς σχέσεις, Αιγαίο, Κυπριακό, συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ευρωτουρκικές σχέσεις, στη συνάντηση με Ερντογάν

Την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο, κυρίως, για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σειρά επαφών με κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ

Έντονο ενδιαφέρον αναφορικά και με τα ζητήματα της οικονομίας έχει η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη. Δεδομένου, όπως υπογραμμίζουν οι πηγές της κυβέρνησης, ότι πραγματοποιείται «σε μια περίοδο που η Ελλάδα σταθεροποιεί την οικονομία της, βρίσκει το βηματισμό της εκτός των μνημονίων, έχοντας μάλιστα και μία ουσιαστική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και βιώσιμα δημόσια οικονομικά και συνεχίζει την ατζέντα των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων σε πολλούς σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με τα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ, «κατά τις οποίες θα παρουσιαστούν τα δεδομένα και η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, καθώς και οι δυνατότητες που υπάρχουν πλέον για σταθερή και απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος».

Σημειώνουν επίσης πως στις επαφές του πρωθυπουργού είναι δεδομένο ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και στον τομέα των επενδύσεων. Επισημαίνουν ότι οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά τη ΔΕΘ, στην οποία η τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της 83ης έκθεσης, με πολυπληθή παρουσία αμερικανικών εταιριών αλλά και κρατικών αξιωματούχων. Επισημαίνουν ακόμη το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνουν οι ΗΠΑ και έμπρακτα όσον αφορά τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που αναδείχθηκε και από την παρουσία του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού αναμένεται να εμπλουτιστεί τις επόμενες μέρες, πέραν των όσων ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού (σε παρένθεση η ώρα Ελλάδας):

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου
– Μεταξύ 15:00 και 18:00 (22:00 – 01:00): Ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα»

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου
– 08:00 (15:00) Υποδοχή του ΓΓΗΕ κ. Guterres στους Αρχηγούς Κρατών & Κυβερνήσεων
– 09:00 (16:00) Έναρξη Γενικής Συζήτησης 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με θέμα: «Making the UN relevant to all people: Global Leadership and shared responsibilities for peaceful, equitable and sustainable societies».
– 11:30 (18:30) Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Recep Tayip Erdogan
– 13:15 (20:15) Γεύμα του ΓΓΗΕ κ. Guterres προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών
– 17:00 (00:00) Ομιλία στο Concordia

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου
– 8:30 (15:30) Συνάντηση Εργασίας με στελέχη της Bank of America Merrill Lynch
– 10:30 (17:30) Συνάντηση Εργασίας με στελέχη της Morgan Stanley

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου
– 17:50 (00:50) Συνάντηση με τον ΓΓΗΕ κ. Antonio Guterres
– 19:30 (02:30) Παρουσία στο Ετήσιο Δείπνο της Global Hope Coalition, όπου θα γίνει βράβευση του Έλληνα Πρωθυπουργού για τη στάση της χώρας στην προσφυγική κρίση

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου
– 12:30 (19:30) Ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Left.gr



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien