Aigaio365 > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Η αστυνομία αντί για τους φασίστες συνέλαβε τους μετανάστες στη Λέσβο – «Πήγαν να κάψουν ζωντανά παιδάκια»

Η αστυνομία αντί για τους φασίστες συνέλαβε τους μετανάστες στη Λέσβο – «Πήγαν να κάψουν ζωντανά παιδάκια»

Συνελήφθησαν και οι 120 ενήλικες μετανάστες που σήμερα το πρωί βρισκόταν στην πλατεία Σαπφούς την οποία και είχαν καταλάβει από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Οι ίδιοι, στη πλειοψηφία τους Αφγανοί, αντιμετωπίζουν κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου.

Μαζί με τους 120 συνελήφθησαν και δυο Έλληνες κατά πληροφορίες αλληλέγγυοι σε αυτούς που βρισκόταν το πρωί στην πλατεία.

Οι συλληφθέντες κρατούνται σε χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου όπου κι οδηγήθηκαν αμέσως μετά την μετακίνηση τους από το κέντρο της πόλης.

Μαζί τους διαμένει και μεγάλος αριθμός ανηλίκων παιδιών τους με τα οποία βρισκόταν στην πλατεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, συλλέγονται στοιχεία κυρίως από το διαδίκτυο για να ταυτοποιηθούν όσοι πρωταγωνίστησαν και συμμετείχαν στα χθεσινά επεισόδια σε βάρος της Αστυνομίας και των αλλοδαπών.

Τέλος, σε 30 ανέρχονται οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν χθες το βράδυ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Στην πλειοψηφία τους με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι από πέτρες που πετούσαν οι ακροδεξιοί και οι υπόλοιποι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω ρίψης δακρυγόνων.

Τρεις από τους τραυματίες που τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν ανήκουν στην ομάδα των ακροδεξιών.

Πρωτοφανή επεισόδια όλη τη νύχτα – Η αστυνομία απομάκρυνε τους πρόσφυγες νωρίς το πρωί

 Υπό ιαχές όπως «κάψτε τους ζωντανούς», ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια της πλατείας, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εκσφενδονίζονταν εναντίον των αλλοδαπών οι οποίοι μαζί με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που κατέβηκαν στην πλατεία από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν. Ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στη κινητοποίηση, απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες.


 

«Πήγαν να κάψουν ζωντανά παιδάκια» δήλωσε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης

 «Είδαμε ανθρώπους που υπήρξαν ως και πρόσφατα στελέχη δημοκρατικών κομμάτων» στα πρωτοφανή επεισόδια κατά προσφύγων, όχι μόνο από την ΝΔ αλλά και από «δημοκρατικότερες δυνάμεις», αποκάλυψε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης Στο Κόκκινο και τον Κώστα Σαββόπουλο. Κάλεσε πολίτες και Αρχές να κινηθούν συντεταγμένα ώστε να συλληφθούν όσοι συμμετείχαν, «να αφουγκραστούν ότι αύριο θα κινδυνεύουν τα δικά τους παιδιά».

«Το εντυπωσιακό στα χθεσινά γεγονότα -πέρα από την ανοχή κάποιων συμπολιτών μας στα φασιστοειδή και τις προτροπές «να τους κάψουνε»- είναι η διάρκεια και η ένταση των γεγονότων, το μίσος με το οποίο χτυπούσαν και τις αστυνομικές δυνάμεις, που στο βασικό κομμάτι της δουλειάς τους, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα, προφυλάχθηκαν οι πρόσφυγες και οι αλληλέγγυοι, πέραν από μεμονωμένες περιπτώσεις», είπε ο κ. Πάλλης.

Τόνισε ότι «αυτή η ιστορία δεν έχει τελειώσει και δεν μπορεί να τελειώσει αν οι παρευρισκόμενοι εκεί, οι συμπολίτες μας, οι αστυνομικές δυνάμεις, οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ -ευτυχώς υπάρχει πολύ οπτικοακουστικό υλικό, δεν απευθυνθούν στις Αρχές, στον εισαγγελέα που επίσης βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια εκεί, ώστε συντονισμένα και συντεταγμένα το κράτος να προβεί σε συλλήψεις, αυτό που δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων χθες. Το αριθμητικό μέγεθος ήταν εντυπωσιακό για τα μεγέθη της Μυτιλήνης δεν επέτρεπε στην Αστυνομία να αποποιηθεί τον πρώτο και βασικό της ρόλο, τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, ακόμη και γυναικόπαιδων. Τις φωτοβολίδες χτες τις πέταξαν στις κουβέρτες που σκέπαζαν τα μωρά, για να προστατευτούν. Πήγαν να κάψουν ζωντανά παιδάκια».

Ο κ. Πάλλης υπογράμμισε επίσης ότι μπορεί «το κλίμα στην επαρχία να είναι «μωρέ ο γείτονας είναι, δεν ανακατευόμαστε». Να μην φοβηθούμε, οφείλουμε να προστατεύσουμε την κοινωνία μας από αυτούς. Οφείλουμε όλοι να τους εξαφανίσουμε κοινωνικά. Ο εισαγγελέας ήταν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Καλώ όλους, πολίτες και Αρχές, να κινηθούν στο μέτρο που τους αναλογεί, για μία οργανωμένη προσπάθεια απειλής της ζωής ανθρώπων, για όλους τους εμπλεκόμενους, ακόμη και αυτούς που τολμήσαν να πούνε «σκοτώστε τους, λυντσάρετέ τους, κάντε τους, δείξτε τους». Ακόμη κι αυτοί είναι συνένοχοι και ηθικοί συναυτουργοί σε αυτό που ευτυχώς δεν έγινε».

«Στελέχη δημοκρατικών κομμάτων» μεταξύ όσων έριχναν λάδι στη φωτιά

Αποκάλυψε παράλληλα ότι αυτοί που ρίχνουν λάδι στην φωτιά για να επωφεληθούν εγκληματικά στοιχεία «δυστυχώς είναι συμπολίτες μας, που κατά το παρελθόν τους έχουμε δει και ως στελέχη και σε δημοκρατικές δυνάμεις, και οι υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να πάρουν θέση για τα επεισόδια, αν συμφωνούν ή διαφωνούν, όχι να ψελίζουν στο δρόμο και τις πιάτσες «δεν πήγαινε άλλο με αυτούς, τι να κάνουμε». Οφείλουν να πάρουν θέση. Το ξαναλέω, είδαμε ανθρώπους που υπήρξαν ως και πρόσφατα στελέχη δημοκρατικών κομμάτων» στα επεισόδια κατά των προσφύγων. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η αναφορά του σε αυτά τα κόμματα αφορά «και δημοκρατικότερες δυνάμεις» πέραν της τοπικής παρουσίας της Νέας Δημοκρατίας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν ανήκουν στην τοπική κοινωνία, αποδεικνύεται ότι ήταν ντόπιοι. Θέλω τους γειτόνους τους να μην διστάσουν, αν θέλουν να αφουγκραστούν το ότι αύριο θα κινδυνεύουν τα δικά τους παιδιά», τόνισε ο κ. Πάλλης. Κατά τον ίδιο τρόπο, τα κόμματα πρέπει «να πάρουν θέση άμεσα και να μην καλύψουν ακόμη και δικά τους στελέχη», είπε σε άλλο σημείο.

Να καταλάβουν και οι πρόσφυγες ότι δεν μπορούν να παρακάμψουν άλλους σαν κι αυτούς

«Η σκληρή πραγματικότητα κάνει τον απλό πολίτη δικαίως να διαμαρτύρεται, καθώς έχει αναγκαστεί να προσαρμόσει τη ζωή του. Όταν έχουμε διπλάσιο αριθμό ανθρώπων στη Μόρια, όταν η κωλυσιεργία της διεκπεραίωσης εγγράφων είναι μεγάλη και ο εγκλωβισμός για πολλούς μήνες, όταν μία μάνα αναγκάζεται να έχει τέσσερις μήνες τα παιδάκια της μέσα σε χώρο που γίνονται διάφορα, λόγω του υπερπληθυσμού -μιλάμε για μία κοινωνία 6.500 αυτή τη στιγμή, υπάρχουν όλοι εκεί μέσα, εγώ θα τη δικαιολογήσω να κατέβει και να διεκδικήσει το δίκιο της, να φύγει από εκεί», συνέχισε ο κ. Πάλλης.

Τόνισε από την άλλη πλευρά ότι «έγινε σοβαρή προσπάθεια τις προηγούμενες ημέρες να πειστούν οι άνθρωποι, να μετακινηθούν από την πλατεία, γιατί ήταν «βούτυρο στο ψωμί» φασιστοειδών και ηλιθίων, βορά στα χέρια τους, να υπάρξουν προβλήματα. Πρέπει να καταλάβουν και οι πρόσφυγες ότι οποιαδήποτε παράκαμψη της σειράς, αυτής που αργεί και τους εγκλωβίζει, δεν μπορεί να γίνει επιλεκτικά λόγω του τρόπου της απαίτησής τους».

«Το συγκεκριμένο περιστατικό άσκησης βίας δεν έχει καμία σχέση με το κύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που επιδεικνύουν από το 2015 και μετά οι τοπικές κοινωνίες»

«Η επίθεση που εξαπέλυσε ομάδα ακροδεξιών κατά των προσφύγων, εκμεταλλευόμενη την παρουσία του πλήθους των παρευρισκόμενων, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, αποτελεί μια προσχεδιασμένη εγκληματική ενέργεια που μας βρίσκει όλους απέναντι» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πηγή: Αυγή, Στο ΚόκκινοΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien