Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΑΝΔΡΟΣ > Η Άνδρος της Ζωής μας: Η θλιβερή εικόνα των συνεδριάσεων του Δ.Σ. Άνδρου

Η Άνδρος της Ζωής μας: Η θλιβερή εικόνα των συνεδριάσεων του Δ.Σ. Άνδρου

Για «θλιβερή αλλά ταυτόχρονα ενδεικτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον Δήμο Άνδρου», κάνει λόγο η δημοτική παράταξη «Η Άνδρος της Ζωής μας» σε ανακοίνωση της, με αφορμή την χθεσινή συνεδρίαση (2/10/18) του Δημοτικού Συμβουλίου.

 Αναλυτικά:

Η χθεσινή συνεδρίαση (2/10/18) του Δημοτικού μας Συμβουλίου αποτέλεσε ακόμα μια θλιβερή αλλά ταυτόχρονα ενδεικτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Δήμο Άνδρου.

Στις συνήθεις «κορώνες», ειρωνείες και επιθέσεις από την πλευρά της διοίκησης Σουσούδη προς μέλη της αντιπολίτευσης, προστίθενται πλέον κι άλλες απαράδεκτες συμπεριφορές με αποκορύφωμα την επιεικώς αχαρακτήριστη γραπτή απάντηση του Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών στο αίτημα του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννη Καπάκη για τη χορήγηση στοιχείων σχετικά με το θέμα της παραλαβής της υδρογεωλογικής μελέτης για τον ΧΥΤΥ.

Η αλλοτρίωση της εξουσίας είναι τέτοια στο Δήμο Άνδρου, που έχουν εμπλακεί και απλοί δημόσιοι υπάλληλοι στις πολιτικές αψιμαχίες, παίρνοντας εξωθεσμικά, εις βάρος εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, θέση σε ύφος και τόνο που δεν συνάδουν με τη δημοσιοϋπαλληλία, αγνοώντας κάθε στοιχειώδη πειθαρχική νομοθεσία. Πάντα βέβαια με την ανοχή (αν όχι και την παρότρυνση) της δημοτικής αρχής.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος ευθύνεται για όλη αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά, πέραν του Δημάρχου και του Προέδρου του Δ.Σ. Στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε δημοσιοποιώντας τις επιστολές του Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου για να θαυμάσετε πως εννοεί η διοίκηση Σουσούδη και ορισμένοι υπάλληλοι του Δήμου, την άσκηση της δημόσιας διοίκησης.

Το αποτέλεσμα αυτής της θλιβερής εικόνας των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου είναι να μην τις παρακολουθεί σχεδόν κανένας συμπολίτης μας, κανένας εκπρόσωπος του τοπικού Τύπου και βεβαίως συνεχίζει να μην υφίσταται βιντεοσκόπηση παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής Σουσούδη.

Η ευθύνη βαραίνει τόσο τον Δήμαρχο όσο και τον Πρόεδρο του Δ.Σ., ο οποίος διευθύνει τη συζήτηση και μαζί με τον Δήμαρχο έχουν τον πρώτο και κύριο λόγο, αντιμετωπίζοντας με δύο μέτρα και δύο σταθμά τους δημοτικούς συμβούλους (αλλιώς της παράταξης του – αλλιώς της αντιπολίτευσης), άλλοτε διακόπτουν χωρίς λόγο και άλλοτε επιτρέπουν να συνεχίζονται οι ανταλλαγές απαράδεκτων αναφορών και οι ανεπίτρεπτες εντάσεις.

Ειδικά, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. επιλέγει κατά το δοκούν πότε και πως θα κλείσει ένα θέμα και μας δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί περισσότερο να προστατέψει τη διοίκηση και το Δήμαρχο, παρά να διευθύνει τη συνεδρίαση ισορροπημένα και δημοκρατικά, διευκολύνοντας την ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων.

Την ίδια στιγμή που επιτρέπει σε συγκεκριμένους ομιλητές να μιλούν όσο θέλουν χωρίς διακοπή, δεν έχει αφήσει καμία κρίσιμη τοποθέτησή μας να περάσει χωρίς να διακόψει ή να κάνει εμβόλιμες «παρατηρήσεις». Κάθε συνεδρίαση μας διαψεύδει όλο και περισσότερο.

Η άσκηση ελέγχου από την αντιπολίτευση είναι δημοκρατικό δικαίωμα όσο και αν ενοχλεί τον κ. Σουσούδη. Η διατύπωση γνώμης και το δικαίωμα λόγου είναι σεβαστά δικαιώματα. Δεν έχουν όμως καμιά σχέση με τις κραυγές και τις ύβρεις.

Η προστασία του κύρους του δημοτικού συμβουλίου, είναι μια υπόθεση που αφορά όλους. Με σεβασμό στους κανόνες της δημοκρατίας, αλλά και σε όσα προβλέπει η νομοθεσία .

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου πρέπει να αποτελεί μια καθημερινή άσκηση δημοκρατίας και διαλόγου. Πρέπει να αποτελέσει το πεδίο της συνεννόησης και της σύγκλισης στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί. Πρωτίστως, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου βρισκόμαστε από επιλογή των πολιτών που μας ανέδειξαν να τους εκπροσωπήσουμε και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τους απογοητεύουμε.

Και αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό με τις νέες ρυθμίσεις που εισάγει ο Κλεισθένης, όπου καθιερώνεται η απλή αναλογική, η οποία απαιτεί ένα τουλάχιστον επίπεδο συμφωνίας και την υιοθέτηση μιας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών, διαβούλευσης και συνθέσεων για τη διαμόρφωση πλατιών πλειοψηφιών εντός των δημοτικών συμβουλίων.

Οι συγκεκριμένοι αρνητικοί πρωταγωνιστές αλλά και όσοι διακατέχονται από την ίδια λογική δεν έχουν καμία σχέση στη νέα πραγματικότητα και εκ των πραγμάτων καθίσταται επιβεβλημένη η απομόνωσή τους.

Και η εικόνα αυτή επιβάλλεται να αλλάξει και θα αλλάξει στις επόμενες εκλογές.

Η Άνδρος της Ζωής μας θα είναι πάντα παρούσα θα αγωνίζεται γι αυτό, καθώς πιστεύει ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι ο τόπος αξίζει μια καλύτερη διοίκηση και κατ’ επέκταση ένα καλύτερο μέλλον.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien