Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > Γεροβασίλη από τη Σύρο: Καταβάλουμε προσπάθειες να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο με προσωπικό τα νησιά

Γεροβασίλη από τη Σύρο: Καταβάλουμε προσπάθειες να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο με προσωπικό τα νησιά

Ολόκληρη η ομιλία της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Νότιο Αιγαίο που διεξάγεται στην Ερμούπολη της Σύρου:

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα στις Κυκλάδες και την όμορφη Σύρο. Συμμετέχοντας στο δεύτερο κύκλο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το Νότιο Αιγαίο.

Κύκλος, ο οποίος –κατά τη γνώμη μου– ολοκληρώνεται στην πιο κατάλληλη στιγμή. Τη στιγμή που η Ελλάδα ανακάμπτει οριστικά και αμετάκλητα. Και μετρούμε αντίστροφα για την καθαρή έξοδο από την επιτροπεία. Εμείς είμαστε εδώ για να συνθέσουμε, με όλες τις τοπικές δυνάμεις, ένα συνεκτικό πρότυπο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Με το κράτος να αποτελεί τον βασικό βραχίονα και εγγυητή της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ώστε να κατοχυρωθούν οι Κυκλάδες ως βιώσιμες και αυτόνομες κοινωνίες. Με μια σταθερή, διαλεκτική σχέση των κατά τόπους παραγωγικών δυνάμεων με τις κυβερνητικές πολιτικές.

Κυρίες και κύριοι,
Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Γνωρίζουμε πλήρως την έκταση της υποστελέχωσης νευραλγικών υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους. Γνωρίζετε, όμως, και εσείς τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα.
Γιατί, τα μνημόνια από την πρώτη εφαρμογή τους είχαν σκληρές, νεοφιλελεύθερες «προδιαγραφές».

Σας θυμίζω μόνο ότι από τα πρώτα μέτρα που επιβλήθηκαν ήταν το πάγωμα μέχρι το 2015 και κατόπιν ο δραματικός περιορισμός των προσλήψεων. Περιορισμός μέσω της εφαρμογής του κανόνα 1 προς 5, δηλαδή «1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις». Αν εξαιρέσει κανείς τις ανελαστικές προσλήψεις, στην πραγματικότητα οι προσλήψεις ήταν μηδενικές…
Αυτή η άδικη και αναιτιολόγητη –όπως αποδείχτηκε τελικά– επιλογή, επέβαλε οριζόντια την υποστελέχωση των δομών.
Και ο νησιωτικός χώρος τη βίωσε ακόμη πιο έντονα, εξαιτίας της του ελλείμματος προσβασιμότητας στα νησιά.
Εσείς μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει έστω ο ένας παραπάνω γιατρός, δάσκαλος, καθηγητής στα νησιά μας…

Για όλο αυτό το δυναμικό του κοινωνικού κράτους υπήρχε και μια ακόμη ανασταλτική παράμετρος. Η οποία συνέβαλε στην υποστελέχωση των δημόσιων νησιωτικών δομών. Ήταν έλλειψη οικονομικών κινήτρων, δεδομένου του υψηλού κόστους διαβίωσης σε τουριστικές περιοχές.

Το αντιμετωπίσαμε και αυτό το πρόβλημα, καθώς με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών παρέχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση εφάπαξ χρηματικό ποσό ως επίδομα για τις ανάγκες σίτισης και διαμονής.

Δικαιούχοι είναι:
⦁ γιατροί και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων,
⦁ το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και του Ε.Κ.Α.Β.
⦁ και φυσικά οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα νησιά μας.
⦁ Την αρχή της καταβολής έκανε ο Δήμος Μυκόνου και ελπίζω να βρει σύντομα και άλλους μιμητές.
Γιατί, το ζητούμενο δεν είναι ένα Δημόσιο «μικρό» ή «μεγάλο».
Για εμάς το Δημόσιο θα είναι όσο χρειάζεται, για να εξυπηρετεί τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.
Και παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, διαπραγματευτήκαμε σκληρά.
Και πετύχαμε στη διάρκεια της τέταρτης αξιολόγησης τη διαμόρφωση του κανόνα «1:1 πρόσληψη για κάθε αποχώρηση» από τη φετινή χρονιά.

Ανασυγκροτούμε, λοιπόν, υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους που βρέθηκαν στο στόχαστρο των μνημονίων.
Καθώς η ίδια νεοφιλελεύθερη «συνταγή» περιείχε, βέβαια, και μαζικές, οριζόντιες απολύσεις και διαθεσιμότητες.
Όλα αυτά, δηλαδή, που ο Πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί επιμελώς να ξεχάσουμε όλοι…
Δυστυχώς για εκείνον «το έργο των απολύσεών του» είναι ανεξίτηλο…

Από πλευράς μας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ενισχύσουμε άμεσα με προσωπικό τις νησιωτικές περιοχές.
Παρά τις αντιξοότητες, όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθήσαμε και κρατήσαμε όρθιες κάποιες κρίσιμες υπηρεσίες, εγκρίνοντας 82 θέσεις για 28 μικρούς, νησιωτικούς δήμους.

Ενισχύσαμε με στελεχιακό δυναμικό το Νοσοκομείο της Σαντορίνης. Ενδυναμώσαμε με προσωπικό το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, στην νέα φάση λειτουργίας του, σε αρμονία με την τοπική κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι,
Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση με σχέδιο και χρονοδιαγράμματα.
Πολλαπλές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αναβαθμίζουν την εσωτερική λειτουργία του Δημοσίου, με τελικό στόχο την αποκατάσταση της σχέσης κράτους-πολίτη.

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, πάνω στην οποία συνεχώς προστίθενται:

⦁ τα ψηφιακά οργανογράμματα όλων των φορέων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Καθώς ζητήσαμε από όλους τους φορείς να αποτυπώσουν τις πραγματικές ανάγκες τους, πέρα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
⦁ μαζί με τα περιγράμματα θέσης εργασίας
⦁ και την αξιολόγηση των δομών.

Στην ίδια πλατφόρμα στηρίζεται το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας και το σύστημα της ηλεκτρονικής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω δημόσια όλους τους φορείς της περιοχής για την υψηλή ανταπόκριση σε όλες αυτές τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Γνωρίζω ότι οι η Περιφέρεια, οι περισσότεροι Δήμοι και πολλοί φορείς της περιοχής συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αξιολόγησης.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που μας ενθάρρυνε σημαντικά να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Ολοκληρώθηκε, λοιπόν, η πρώτη φάση της ηλεκτρονικής αξιολόγησης, που αφορούσε την καταγραφή των στοιχείων αξιολογούμενων και αξιολογητών στο ηλεκτρονικό σύστημα, με μαζική συμμετοχή.

Βλέπουμε, άλλωστε, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιταχύνει τους ρυθμούς της συμμετοχής της στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Αναφέρω ενδεικτικά μόνο τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, που μας φιλοξενεί σήμερα, ως ένα καλό παράδειγμα πλήρους αφομοίωσης των αλλαγών.

Καθώς έχει ήδη καταρτίσει ψηφιακό οργανόγραμμα, περιγράμματα θέσης εργασίας και συμμετέχει στην ηλεκτρονική αξιολόγηση.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το ίδιο αυτό σύστημα οδηγεί στην ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού.
Όπως και σε έναν μακροπρόθεσμο, προγραμματισμό προσλήψεων, με μόνιμες θέσεις εργασίας. Προκειμένου η Δημόσια Διοίκηση, ισχυρή και αξιοκρατική να απασχολεί όσους χρειάζεται, εκεί που πραγματικά τους χρειάζεται.

Παράλληλα, εργαζόμαστε για το νέο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS).
Τις επόμενες ημέρες δημοπρατούμε ένα έργο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο στα αλήθεια θα δημιουργήσει σε μία ψηφιακή πλατφόρμα τον υπηρεσιακό φάκελο κάθε υπαλλήλου.

Όσοι είστε υπάλληλοι αντιλαμβάνεστε πλήρως πόσα χαρτιά χρειάζεται ο κάθε υπάλληλος στην πορεία του.Από την ημέρα πρόσληψης μέχρι την τελευταία ημέρα πριν τη συνταξιοδότησή του. Απαλλάσσουμε, λοιπόν, τη διοικητική λειτουργία από περιττή γραφειοκρατία. Και, βέβαια, κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για ένα Δημόσιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό.
Μακριά από απευθείας αναθέσεις προϊσταμένων, φίλων, συγγενών και κομματικών εκλεκτών. Αντίθετα από όσα κατά καιρούς η αξιωματική αντιπολίτευση θυμάται να μας καταλογίσει, αυτήν την περίοδο εξελίσσονται κρίσεις Προϊσταμένων με ανοιχτές διαδικασίες και ειδικά όργανα. Στα οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Συνηγόρου του Πολίτη και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Μετά την επιλογή των Γενικών Διευθυντών, έχει εκκινήσει η διαδικασία και για την ανάδειξη των Διευθυντών στο Δημόσιο και έπονται και οι Προϊστάμενοι Τμημάτων. Ώστε μέσα στο 2018 οι διαδικασίες των κρίσεων στο Δημόσιο να έχουν ολοκληρωθεί, μετά από 10 χρόνια… Για να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις.Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά τολμήσαμε οι θέσεις όλων των Γραμματέων των Υπουργείων να μην είναι πολιτικά πρόσωπα, αλλά να επιλέγονται από ανεξάρτητο όργανο κατόπιν ανοιχτών και αντικειμενικών διαδικασιών.

Δίνοντας ένα δυνατό σήμα αποκομματικοποίησης της Διοίκησης και συνέχειας του Κράτους. Γίνεται μεγάλος θόρυβος αυτές τις μέρες από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μας κατηγορεί για προσπάθεια άλωσης του κράτους μέσω αυτής της μεταρρύθμισης.

Αν η πρόθεσή μας ήταν αυτή, θα διατηρούσαμε το προηγούμενο καθεστώς της απευθείας τοποθέτησης. Μάλιστα, προβάλλουν συνεχώς το επιχείρημα ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα δεσμευτεί η επόμενη κυβέρνηση. Λοιπόν, σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αυτοδεσμευτούμε. Ταυτόχρονα, υλοποιούνται πολλά παράλληλα έργα απλούστευσης διαδικασιών και κωδικοποίησης της νομοθεσίας σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση. Με γνώμονα πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Κυρίες και κύριοι,
Η Διοικητική Ανασυγκρότηση, την οποία υλοποιούμε, απαντά στον ανορθολογισμό, τις πελατειακές σχέσεις και τις λειτουργικές ελλείψεις στο Δημόσιο. Μας αρκεί αυτό; Θα είμαι σαφής. Όχι. Ούτε σε μένα δεν αρκεί, ούτε στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά. Και δεν μας αρκεί για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί η «4η Βιομηχανική Επανάσταση», η σύνδεση δηλαδή ψηφιακών υποδομών, λειτουργιών και υπηρεσιών είναι μπροστά μας. Δεύτερον, γιατί αξιώνουμε για τις νησιωτικές περιοχές έναν νέο τρόπο οργάνωσης, που θα αίρει κάθε μορφής αποκλεισμό. Είτε κοινωνικό αποκλεισμό, είτε γεωγραφικούς περιορισμούς. Υπάρχει, λοιπόν, τρόπος να γεφυρώσουμε χάσματα και αποστάσεις; Υπάρχει και βρίσκεται στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ενιαία ψηφιακή αγορά και τα ανοιχτά δεδομένα. Ώστε με σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, που συνδέονται μεταξύ τους, να μηδενίσουμε τις αποστάσεις. Με ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες που υλοποιούμε μαζί με τον Νίκο Παππά. Μιλάμε όμως για ψηφιακά συστήματα που επικοινωνούν μεταξύ τους.
Όχι για αποσπασματικά, πανάκριβα, ψηφιακά έργα, που δεν λειτούργησαν ποτέ σε αλληλεπίδραση. Δεν χρειάζεται, νομίζω, να αναφέρω παραδείγματα… Στο σχεδιασμό μας αυτό, κεντρικό ρόλο επιτελούν τα ΚΕΠ, τα οποία στοχεύουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο με την ψηφιακή διεκπεραίωση διαδικασιών υψηλής ζήτησης από τους πολίτες.

Γνωρίζετε ότι ήδη περίπου 60 online διαδικασίες διεκπεραιώνονται μέσω ΚΕΠ. Εργαζόμαστε ήδη για την ένταξη στις διαδικασίες που διεκπεραιώνονται μέσω ΚΕΠ και των διαδικασιών έκδοσης πιστοποιητικών α) δημοσίευσης ή μη διαθήκης, β) αποποίησης ή μη κληρονομιάς, γ) μη αμφισβήτησης ή προσβολής κληρονομικού δικαιώματος και δ) μη ανάκλησης/ τροποποίησης/ αφαίρεσης κληρονομητηρίου. Επίσης, στοχεύουμε σε δράσεις απλούστευσης των διαδικασιών μέσω του συστήματος της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών. Αλλά και της ένταξης στην διοικητική λειτουργία της αρχής «Μόνον Άπαξ». Χωρίς, δηλαδή, διαδικασίες, οι οποίες να απαιτούν τη φυσική παρουσία των πολιτών. Αντίθετα, κάθε πολίτης να αποκτά πρόσβαση από το ΚΕΠ ή το σπίτι του.

Εργαζόμαστε, λοιπόν, ώστε αυτό να αλλάξει δραστικά, απαλλάσσοντάς σας από την ταλαιπωρία. Για το λόγο αυτό, εγκρίναμε και θα καλύψουμε και τις κενές θέσεις που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα 33 ΚΕΠ των Κυκλάδων. Είναι ένα, πρώτο βήμα, για να πετύχουμε το ψηφιακό άλμα σε μια νέα εποχή. Δείγματα γραφής σε αυτήν την κατεύθυνση δώσαμε και με την επανεκκίνηση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Δηλαδή, την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Δημόσιου Τομέα σε σχεδόν 40.000 κτίρια του Δημοσίου πανελλαδικά. Μειώνοντας εντυπωσιακά με τον τρόπο αυτό το κόστος των τηλεπικοινωνιών για το Δημόσιο.

Κυρίες και κύριοι,
Η μεταμνημονιακή Ελλάδα οικοδομείται μέρα με τη μέρα, με τρόπο δίκαιο, βιώσιμο και συλλογικό. Και είμαι βέβαιη ότι δουλεύοντας το ίδιο σκληρά και με το ίδιο όραμα, θα εξασφαλίσουμε ένα μεγάλο μέλλον. Όπου το «μεγάλο» δεν θα είναι ζήτημα ποσότητας, αλλά ποιότητας. Δεν θα είναι ζήτημα μικρού ή μεγάλου κράτους. Αλλά ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους, που θα υπηρετεί τους πολλούς. Ενός κράτους που θα είναι παρόν για να υποστηρίζει και όχι για να καταπιέζει.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien