Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Φάμελλος από τη Ρόδο: Η κυβέρνηση σε λίγα μόνο χρόνια έχει κάνει μεγάλες τομές σε ζητήματα περιβάλλοντος

Φάμελλος από τη Ρόδο: Η κυβέρνηση σε λίγα μόνο χρόνια έχει κάνει μεγάλες τομές σε ζητήματα περιβάλλοντος

«Η έλλειψη έργων και υποδομών είναι ένα αναπτυξιακό και δημοκρατικό έλλειμμα, στο οποίο συνεισέφεραν συστηματικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και σήμερα, καλούμαστε να αφήσουμε πίσω τα μοντέλα στρεβλής ανάπτυξης, που εξασφάλιζαν σε λίγους οικονομική ευμάρεια, καταστρέφοντας το περιβάλλον και εξαντλώντας τους φυσικούς πόρους», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου.

«Σήμερα, καλούμαστε, όλοι μαζί συνεργατικά, να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα της αναπτυξιακής πολιτικής, με δράσεις που θα αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού και όχι αποσπάσματα απλών, σύντομων και γρήγορων αποφάσεων από τους τοπικούς φορείς και το πολιτικό σύστημα», είπε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε: «Απευθυνόμαστε σε όλους, με σύγχρονα εργαλεία για όλους τους πολίτες, και με μόνη ιδεοληψία, αυτή της οικονομίας του πραγματικού προϊόντος. Θα πρέπει η αποσπασματικότητα να μείνει στο παρελθόν. Πρέπει επίσης να συνεργαστούμε και να συμπλεύσουμε όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία, αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί φορείς και κοινωνία, για να λυθούν ζητήματα, να προκύψει νέα ισόρροπη ανάπτυξη (η οποία ταυτόχρονα σέβεται και το περιβάλλον) και νέος πλούτος για όλους. Για τα νησιά, όπου το περιβάλλον είναι ουσιαστικός αναπτυξιακός συντελεστής και ο παράγοντας που μεγεθύνει τον τουρισμό, ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να γίνει πραγματικότητα».

Πρόσθεσε πως η σημερινή κυβέρνηση, σε λίγα μόνο χρόνια έχει κάνει μεγάλες τομές σε ζητήματα περιβάλλοντος που για πολλά χρόνια έμεναν στάσιμα, όπως, φορείς προστατευόμενων περιοχών και θεσμοθέτηση των νέων περιοχών Natura 2000, δασικοί χάρτες και προστασία του δασικού κεφαλαίου, ανακύκλωση και κυκλική οικονομία, διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων. Απέδειξε με αυτόν τον τρόπο, ότι όχι μόνο δεν φοβάται να πάρει αποφάσεις, αλλά τις υλοποιεί κιόλας, σημείωσε ο αν. υπουργός.

Αναφερόμενος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,ο κ. Φάμελλος είπε ότι είναι συνδεδεμένη με την παγκόσμια εικόνα της Ελλάδας. Τα 79 νησιά και οι 178 βραχονησίδες της Περιφέρειας, με τα μοναδικά τοπία και φυσικό περιβάλλον, αποτελούν κεφάλαιο της χώρας. Κάθε νησί είναι και ένα μοναδικό οικοσύστημα, με δική του ταυτότητα, ιστορική και πολιτισμική, και μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει πρωτίστως η τοπική κοινωνία, με τη βοήθεια και της Πολιτείας να αξιοποιήσει προς ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας δεν είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη, είναι ευκαιρία για να δοκιμαστούν και να εφαρμοστούν νέες λύσεις, παρατήρησε.

«Και στην περίπτωση του περιβάλλοντος, και παρά τις πολλαπλές εξαγγελίες των προηγούμενων κυβερνήσεων για στήριξη των κατοίκων, του τουρισμού και των νησιών ως συνόρων της χώρας, οι υποδομές του Νοτίου Αιγαίου είναι χρόνια πίσω», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και σημείωσε: «Αρκεί να αναφέρω ότι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, στο Νότιο Αιγαίο λειτουργούν ακόμη και σήμερα 8 ανεξέλεγκτοι χώροι διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), οι μισοί από τους ενεργούς της χώρας, για τους οποίους πληρώνουμε πρόστιμο, και ότι το 2014 δεν είχε προβλεφθεί κανένα σχετικό κονδύλι στις εκχωρήσεις του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ούτε στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου».

ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien