Στο Πεκίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους Ν. Κοτζιά και Ν. Παππά, προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση κορυφής Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Για έργα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ενεργειακή διασύνδεση Αθήνας-Κρήτης, στο πλαίσιο του EuroΑsia Interconnector, με υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο, συζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Πεκίνο, με στελέχη της Κινεζικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού, σύμφωνα με ανάρτηση του πρωθυπουργού στο twitter.
«Συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, σήμερα στο Πεκίνο. Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε με στελέχη της Κινεζικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού για έργα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ενεργειακή διασύνδεση Αθήνας-Κρήτης στο πλαίσιο του EuroΑsia Interconnector», αναφέρει, στην ανάρτησή του, ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στελέχη της κινεζικής εταιρείας- που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας στον κόσμο- συζήτησαν κατά τη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό μια σειρά από πιθανά επενδυτικά σχέδια για τα οποία η κινεζική εταιρεία εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον, ειδικά στους τομείς, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,, των δικτύων αλλά έδειξαν ενδιαφέρον και για τον τομέα διασύνδεσης των νησιών.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο project EuroAsia Interconnector που αφορά στο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει ενεργειακά την Κρήτη, την Κύπρο και το Ισραήλ.
Λόγω της συμμετοχής της State Grid στον ΑΔΜΗΕ ο οποίος έχει σημαντικό ρόλο στο έργο , ο κινεζικός κολοσσός εξετάζει τρόπους ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ένα σπουδαίο έργο, όπως το χαρακτηρίζει η κινεζική πλευρά , που θα αφορά σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιαανατολικής Μεσογείου.
Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το νέο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου
Υπό τους ήχους του «Ζορμπά» έγινε δεκτός ο Αλέξης Τσίπρας στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών Πεκίνου, όπου εγκαινίασε το νέο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. «Γεια σας, καλώς ορίσατε», είπαν στην ελληνική φοιτητές και φοιτήτριες που κρατούσαν σημαίες των δύο χωρών. Ενώ η πανεπιστημιακή χορωδία τραγούδησε, επίσης στην ελληνική, το «Ένα το χελιδόνι», του Μίκη Θεοδωράκη.
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, με αφορμή την τελετή θεμελίωσης του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, εισαγωγικά ευχαρίστησε τις αρχές του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών, που είναι, όπως τόνισε, ένα φημισμένο και ιστορικό κινεζικό πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Όπως σημείωσε, η Ελλάδα και η Κίνα είναι δύο χώρες που βρίσκονται μεν γεωγραφικά μακριά, συνδέονται όμως με δεσμούς φιλίας και αλληλοεκτίμησης. Οι δύο χώρες είναι κοιτίδες αρχαίων πολιτιμών και την ίδια στιγμή ενισχύουν τη μεταξύ τους συνεργασία, με το βλέμμα στο μέλλον. Αντλούν όμως από τις πολιτιστικές παρακαταθήκες, ειδικότερα πώς αυτές μπορούν να ενώνουν και να καταστούν, Έλληνες και Κινέζους, προνομιακούς συνομιλητές.
Ο πολιτισμός, η παιδεία και οι επιστήμες, από κοινού με τις επαφές και ανταλλαγές μεταξύ λαών και πολιτών, αποτελούσαν τη βάση του παραδοσιακού Δρόμου του Μεταξιού, που συνέδεε Κίνα και Ευρώπη, με τον ελληνικό χώρο να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις σχέσεις αυτές, είπε ο πρωθυπουργός.
Χαιρετισμός στα εγκαίνια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.
Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017
Πηγή: Left.gr