Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΚΕΑ > Δήμος Κέας: Η απαγόρευση εισόδου των σκύλων σε παραλίες του νησιού και η αντίδραση των κατοίκων

Δήμος Κέας: Η απαγόρευση εισόδου των σκύλων σε παραλίες του νησιού και η αντίδραση των κατοίκων

Έτος…2017, μα, για πολλούς αρκετά χρόνια ακόμα πίσω!

Είναι λυπηρό, στις μέρες μας να παρατηρούμε συμπεριφορές και νοοτροπίες ανθρώπων από άλλη εποχή και να υποβαθμίζουμε τόπους και σημεία ενδιαφέροντος επειδή απλά δεν μπορούμε σαν λαός, να προσαρμοστούμε στα δεδομένα της Ευρώπης!

To θέμα των κατοικίδιων ζώων σε δημόσιους χώρους, έχει απασχολήσει κατά καιρούς και προκαλεί συνήθως ποικίλες αντιδράσεις. Είναι γεγονός, πως κατά την θερινή περίοδο, οπότε και ο περισσότερος κόσμος απολαμβάνει ένα μπάνιο στην παραλία (είτε στην πρωτεύουσα, είτε σε κάποιο νησί), δεν επιθυμεί φωνές και γαβγίσματα από σκύλους δίπλα του και πόσο μάλλον να κολυμπά στην ίδια θάλασσα. Αυτό είναι απόλυτα σεβαστό και κανείς δεν μπορεί να το κατακρίνει καθώς είναι στην διακριτική ευχέρεια ου εκάστοτε αφεντικού να επιλέγει παραλία ΜΗ οργανωμένη και απομονωμένη για να κολυμπήσει με το κατοικίδιό του και να απολαύσει μαζί του παιχνίδια, αν και επιτρέπεται να συμβαίνει αυτό όταν ο συνοδός του ζώου το έχει με λουρί και φέρει το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξει ότι είναι εμβολιασμένος, εάν του ζητηθεί.

Ωστόσο, αυτό που διαφέρει κατά πολύ από αυτή την περίπτωση είναι η απαγόρευση των σκύλων σε πάρκα και παραλίες όταν αυτά πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.

Πρόσφατα και σύμφωνα με πληροφορίες από το mileikanea.gr, ο Δήμαρχος Κέας, Γιάννης Ευαγγέλου, τοποθέτησε παντού στο νησί πινακίδες που «απαγορεύουν την είσοδο σκύλων»!

Αυτό, όχι μόνο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο μεγαλύτερο μέρος των τουριστών μα και της ίδιας της τοπικής κοινωνίας, καθώς θα είναι δύσκολο κανείς να απολαύσει τα όμορφα μέρη του νησιού με το κατοικίδιό του, με αποτέλεσμα να τα αποφεύγει!

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες παραλίες και δημόσιους χώρους γενικότερα, ο Δήμαρχος οφείλει να τοποθετήσει ταμπέλες που να προτρέπουν τους συνοδούς να μαζεύουν τα περιττώματα των ζώων τους και να καθαρίζουν το μέρος από το οποίο πέρασαν όσο πιο πολύ μπορούν, παρά να απαγορεύει την είσοδο στα τετράποδα που όλοι αγαπούν!

Σύμφωνα με τον ν. 4039/2012 (καθώς και κατά τον προϊσχύοντα 3170/2003) επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, αρκεί να μην κυκλοφορεί ελεύθερος, αλλά με λουρί και να γίνεται ο περίπατος πάντα με συνοδό (άρθρο 5 παρ. 3).

Ο σκύλος μπορεί να ακολουθεί τον συνοδό του σε κάθε υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο, άρα και στις παραλίες, οργανωμένες και μη, αρκεί να είναι πάντα συνοδευόμενος, ενώ ο συνοδός του πρέπει να φέρει το βιβλιάριο υγείας του.

Πιο περίπλοκο είναι το λούσιμο, ή το κολύμπι του ζώου:

1.Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (4/6/2014), κανείς δεν μπορεί να απαγορέψει την πρόσβαση του ζώου στους χώρους λουομένων, αρκεί να τηρούνται οι υποχρεώσεις των συνοδών τους και το ζώο να είναι ελεγχόμενο.

2.Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ, η οποία επαναλαμβάνεται και στη νεότερη υπ΄ αριθμ. πρωτ. Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006: «…Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση.

Εάν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει, είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται αυτοί προκειμένου να μην διαπράττει την ανωτέρω παράβαση». Αυτή, όμως, δεν ισχύει κατά το μέρος που μιλάει για άμεση απομάκρυνση των σκύλων από την παραλία άμα τη εμφανίσει λουομένων, καθόσον ο νόμος υπερισχύει της εγκυκλίου.

Το ζήτημα επομένως δεν είναι η κυκλοφορία και παρουσία των σκύλων στις παραλίες, η οποία είναι πάντοτε ελεύθερη, αλλά οι προϋποθέσεις με τις οποίες μπορούν να μπαίνουν ανεμπόδιστα τα σκυλιά στη θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες κάτοικοι και παραθεριστές της Κέας, που ενημερώθηκαν για την αυθαιρεσία αυτή, έχουν ήδη συντονίσει τη δράση τους και ετοιμάζονται να προβούν σε ομαδικές καταγγελίες και αγωγές κατά της δημοτικής αρχής για την ανάρτηση των εν λόγω πινακίδων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν ήδη ενημερωθεί οι φιλοζωικές ενώσεις, που ετοιμάζονται και αυτές για δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του δημάρχου της ΚΕΑΣ.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien