Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΤΗΝΟΣ > Δήμαρχος Τήνου: «Υπέρτατο καθήκον να τιμήσουμε τη διαθήκη των κτητόρων του Π.Ι.Ι.Ε.Τήνου»

Δήμαρχος Τήνου: «Υπέρτατο καθήκον να τιμήσουμε τη διαθήκη των κτητόρων του Π.Ι.Ι.Ε.Τήνου»

Αναλυτικά η εισήγηση του Δημάρχου Τήνου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα θέματα του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.

Βρισκόμαστε σήμερα, εδώ ως κληρονόμοι μιας παράδοσης και ως εντολοδόχοι της διαφύλαξης της κανονικότητας του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (η Παναγιά μας δηλ. συντοπίτες μου).

Υπέρτατο καθήκον μας είναι να τιμήσουμε την από 02.01.1825 διαθήκη των κτητόρων και προγόνων μας που προνόησαν για την συνετή και σώφρονα διοίκηση του να αφήσουν στις μετέπειτα γενεές των Τηνίων (σ’ όλους εμάς δηλ.) ένα κανονισμό, επί του οποίου να στηριχθούμεμε σκοπό να προάγουμε το συντελεσθέν τους κολοσσιαίο έργο για ένα Πανελλήνιο Ίδρυμα που λειτουργεί από το 1824.

Αποτελεί ευλογία και τύχη να έχουμε στον τόπο όπου όλοι μας γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε ένα από τα αρχαιότερα ιδρύματα του ελληνικού κράτους. Ένα υπόδειγμα αδιατάρακτης επί δυο αιώνες λειτουργίας, χάρη στη βούληση των κτητόρων, οι οποίοι με τη διαθήκη τους το κληροδότησαν στον λαό της Τήνου και όρισαν με σαφήνεια τον λαϊκό του χαρακτήρα και τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του. Η διαθήκη αυτή κυρίες και κύριοι, την οποία κρατώ στα χέρια μου αποτελεί ένα από τα παλαιότερα έγγραφα του κράτους και της οποίας τα σπουδαιότερα σημεία διαβάζω όχι μόνο για να τα μάθουν όσοι τα αγνοούν αλλά κυρίως για να τα θυμίσω σ’ όσους ηθελημένα τα παραβλέπουν.

Όλοι εμείς, λοιπόν, ως Τήνιοι και κυρίως όσοι βρισκόμαστε σ’ αυτό το τραπέζι χάρη στην ψήφο του Τηνιακού λαού έχουμε –ΕΧΕΤΕ-την υποχρέωση να σεβαστούμε την παράδοση. Έχουμε – ΕΧΕΤΕ- την ιστορική ευθύνη να είμαστε εγγυητές της ιερής παρακαταθήκης των προγόνων μας. Και επειδή κάποιοι, μπορεί ηθελημένα ή και αθέλητα να παρανοήσουν ή και να διαστρεβλώσουν τις προθέσεις μας, σπεύδω να διευκρινίσω:

Δεν διεκδικούμε να γίνει το Ιερό μας Ίδρυμα Δημοτικό Ίδρυμα. Και , φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίδικοι με την Εκκλησίας της Ελλάδος την οποία περιβάλουμε με τον προσήκοντα σεβασμό για το ιερό έργο που επιτελεί. Ωστόσο, σήμερα, μας καλεί το ιστορικό χρέος να διαφυλάξουμε την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Ιερού μας Ιδρύματος. Και αυτό οφείλουμε να πράξουμε αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς στη βαριά κληρονομιά μας.

Κυρίες και κύριοι,

Επί 4 χρόνια αγωνιστήκαμε σθεναρά και εν τελεί δικαιωθήκαμε για το αυτονόητο. Καταφέραμε, δηλαδή, την επαναφορά του Ιδρύματος στην επί δύο αιώνες λειτουργία του, σύμφωνα με την παράδοση των κτητόρων και προπατόρων μας. Μια παράδοση, που κανένας νομοθέτης, κανένας βασιλεύς, κανένα κοινοβούλιο, ούτε προ της κηρύξεως του αυτοκέφαλου της Ελληνικής Εκκλησίας το 1833, ούτε το 1850 με την έκδοση του συνοδικού τόμου, ούτε το 1851 με τα βασιλικά διατάγματα που ρύθμιζαν τα της Εκκλησίας της Ελλάδος, ούτε με τα βασιλικά διατάγματα του 1887, ούτε όλη η νομολογία του 1925, του 1929, του 1938, ούτε καν του 1940, δεν τόλμησε να διαταράξει πλήν της Χούντας και της επαίσχυντης νομοθετικής ρύθμισης του 2014. Ανταποκριθήκαμε σε μια μεγάλη πρόκληση να φέρουμε σε πέρας ένα ζήτημα που αποτελούσε ανοιχτή πληγή για το σύνολο του Τηνιακού λαού. Ολοκληρώσαμε αυτό που ξεκίνησε και για το οποίο αγωνίστηκε ο αείμνηστος Δήμαρχός μας Σίμος Ορφανός. Σήμερα λοιπόν η επαναφορά του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. στην κανονικότητα είναι επιτέλους γεγονός.

Σε αυτόν τον αγώνα δεν υπάρχουν αντιπαλότητες, ούτε χωράνε έχθρες. Η Παναγιά μας ενώνει δεν μας χωρίζει, δεν μας διχάζει.

Στόχος και επιδίωξη όλων μας είναι η απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία του ιστορικού αυτού ιδρύματος με την τεράστια θρησκευτική, εθνική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά του.Γιαυτό και θέλω να πιστεύω ότι η όποια αντιπαράθεση έχει αποκλειστικά δημιουργικά και όχι ιδιοτελή κίνητρα.

Άλλωστε, σε αυτήν την βαριά κληρονομιά που έχουμε αναλάβει όλοι μας να φέρουμε σε πέρας και να υπερασπίσουμε, είμαστε- οφείλουμε να είμαστε – συνοδοιπόροι.

Σκοπός μας είναι – και πρέπει να είναι -να συνεχίσουμε να τιμούμε την μεγάλη ιδέα των κτητόρων και τους ευγενικούς σκοπούς του Π.Ι.Ι.Ε.Τ και μόνο αυτούς.

Ο αγώνας είναι κοινός, η επαγρύπνηση υποχρέωσή μας και βασική προτεραιότητα για κάθε Τηνιακό πολίτη. Για αυτό το λόγο και με αυτή την πίστη, θεωρώ οτι αυτή η επιτυχής κατάληξη θα πρέπει να βρίσκει όλους μας ενωμένους και ευτυχείς.

Ωστόσο, οφείλω να επισημάνω με λύπη μου ότι για κάποιους που κάθονται σ’ αυτό το τραπέζι η διαθήκη των κτητόρων, η οποία αποκλείει ρητά τους κληρικούς από τη διοίκηση αποτελεί κουρελόχαρτο. Υποκύπτοντας σε βυζαντινισμούς, τάσσονται στο πλευρό του ιερατείου, προσβάλλοντας τη μνήμη των κτητόρων, προσβάλλοντας τη μνήμη των γενεών των Τηνίων που σεβάστηκαν την παράδοση αυτή, προσβάλλοντας τη μνήμη και τους αγώνες του Σίμου Ορφανού, προσβάλλοντας τη μνήμη και τους αγώνες όλωνμας να λύσουμε ένα τηνιακό εθνικό ζήτημα, την επαναφορά της Παναγιάς μας στην κανονικότητα.

Το κυριότερο όμως όλων είναι ότι αυτή η προσβολή έχει ως αποδέκτη τον τηνιακό λαό ο οποίος κύριοι συνάδελφοι, σας επέλεξε να κάθεστε σ’ αυτές τις καρέκλες για να υπερασπίζετε την βαριά αυτή κληρονομία, για να συνεχίσετε να τιμάτε τη μεγάλη ιδέα των κτητόρων και τους ευγενικούς σκοπούς του ΠΙΙΕΤ και μόνο αυτούς. Δεν σας επέλεξε για κάνετε ανίερες συμμαχίες με ξένα προς τον τηνιακό λαό κέντρα με προφανή στόχο την εξυπηρέτηση ατομικών σας συμφερόντων.

Σ’ αυτή την ιστορική συνεδρία δεν χωράνε μισόλογα αλλά καθαρές κουβέντες. Εδώ θα πάρουμε σήμερα ξεκάθαρες θέσεις. Εμείς θέλουμε -και γιαυτό αγωνιζόμαστε- την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Ιερού μας ιδρύματος, σύμφωνα με την διαθήκη των κτητόρων και την αποκατάσταση της επί δυο αιώνων παράδοσης.

Εσείς θέλετε να ανοίξετε το δρόμο για να γίνει το ΠΙΙΕΤ εκκλησιαστικό ίδρυμα αντίθετα με τη βούληση των κτητόρων και του τηνιακού λαού?. Αν αυτή είναι η επιδίωξή σας, παραδεχτείτε το ανοιχτά και πάρτε το θάρρος να κριθείτε από την ιστορία και το λαό που σας εμπιστεύτηκε με την ψήφο του. Να είστε έτοιμοι όμως να εξηγήσετε στον κόσμο που σας βλέπει και σας ακούει τους λόγους που δεν αντέξατε στις πιέσεις του ιερατείου. Που προτιμήσατε να προσκυνήσετε ξένες βουλήσεις, αγνοώντας και προδίδοντας τη βούληση των κτητόρων.

Δυστυχώς για όλους όσους μέχρι χτές κρύβονταν στις ποδιές κέντρων και παράκεντρων ψελλίζοντας έωλα επιχειρήματα των υποβολέων τους, η σημερινή, πέρα από ημέρα νίκης των αγωνιστών της παράδοσης, είναι και ημέρα αποκαλυπτηρίων προθέσεων. Η τακτική της σιωπής, της παραφιλολογίας και της υπόγειας διάδοσης φημών σήμερα παίρνει τίτλους τέλους. Όλοι, από σήμερα και στο εξής, θα κριθούμε από τη στάση μας. Κριτής μας είναι ο τηνιακός λαός. Ένας λαός που , με τη στάση του, έχει αποδείξει το σεβασμό σε αξίες και παραδόσεις. Ένας λαός που θα είναι αδέκαστος στην κρίση του απέναντι σε όσους, υφαρπάζοντας την εμπιστοσύνη του, τόλμησαν ή θα τολμήσουν να την τσαλαπατήσουν.

Κυρίες και κύριοι βρισκόμαστε μπροστά σε μια εκλογική διαδικασία η οποία αποτελεί μονόδρομο: όλοι μαζί να επικυρώσουμε την μια και μοναδική θέληση του Τηνιακού λαού τον οποίο υπενθυμίζω ότι υπηρετούμε αποκλειστικά. Και επειδή τα αυτονόητα φαίνεται ότι δεν έχουν γίνει αντιληπτά από μερικούς θα είμαι σαφής.

Πρώτον το δημόσιο αξίωμα μας το χρησιμοποιούμε αποκλειστικά προς χάρη του δημοσίου συμφέροντος και όχι προς χάριν των ατομικών μας υποχρεώσεων και δοσοληψιών με εξωθερμικά κέντρα εξουσίας . Με το δημόσιο αξίωμα μας υπηρετούμε το λαό και όχι τις ατομικές μας υποθέσεις. Αυτό να γίνει σαφές από όλους. Όλοι γνωρίζουμε πράγματα και καταστάσεις και ταυτόχρονα γνωριζόμαστε σε αυτή την αίθουσα. Όποιος αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο βάρος του αξιώματος του ας παραιτηθεί. Από δω και πέρα δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προτάσσει το προσωπικό συμφέρον σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Δεύτερο στις υποθέσεις του Ιδρύματος οφείλουμε όλοι να ενεργούμε υπερκομματικά. Είναι απαράδεκτη συνθήκη η κομματικοποίηση ενός ιστορικού ιδρύματος.

Τρίτο και τελευταίο οι περιστάσεις απαιτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να ξεκαθαρίσουν με παρρησία την θέση τους ενώπιων του τηνιακού λαού και να μας απαντήσουν ευθαρσώς δίχως ναι με αλλά. Ξεκάθαρα λοιπόν και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα λειτουργίας του Ιδρύματος ή υπέρ του εκκλησιαστικού του χαρακτήρα. Θέλουμε το Ίδρυμα να λειτούργει σύμφωνα με τις αρχές που επιτάσσει η διαθήκη των κτητόρων ή να ανήκει στην αποκλειστική εξουσία του εκάστοτε δεσπότη

Για αυτό σας καλώ να ξεκαθαρίσετε εδώ και τώρα την θέση σας λαμβάνοντας θέση. Γιατί αυτή η στάση μερικών εκλαμβάνεται πλέον από την τοπική κοινωνία ως αήθης παρωδία.

Αναλογιστείτε ότι η απόφασή σας θα είναι ιστορικής σημασίας και βαρύτητας για την Τήνο και η ψήφος σας θα φέρει το όνομα σας στο μέλλον.

TinosToday


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien