Τη σημασία της ίδρυσης του νέου διεθνούς οργανισμού Αθλητισμού και Τουρισμού για την Ειρήνη και την Ευημερία, (ISTO for P&P -International Sports and Tourism Organization for Peace and Prosperity) στην Αθήνα, τονίζουν σε συνέντευξή τους στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τέως γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, Δρ. Τάλεμπ Ριφάι, και η πρέσβειρα Γιούνγκ-Σιμ Ντο, τέως πρόεδρος του Ιδρύματος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Εξάλειψη της Φτώχειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπλέον και οι δύο εξαίρουν το έργο και τις δράσεις της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά κατά τη διάρκεια της θητείας της, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δρ. Τάλεμπ Ριφάι, «πριν 3 χρόνια όλοι στοιχημάτιζαν ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει και η Ελλάδα δεν κατέρρευσε. Ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν κατέρρευσε».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η πρέσβειρα Γιουνγκ-Σιμ Ντο σημειώνει ότι «η πρωτοβουλία αυτή της Ελλάδας για την ίδρυση του διεθνούς οργανισμού Αθλητισμού και Τουρισμού για την Ειρήνη και την Ευημερία θα φέρει μία σειρά από σημαντικά γεγονότα, συνέδρια και συναντήσεις που θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο να επισκεφθούν την Ελλάδα».
Αμφότεροι επισημαίνουν τη σημαντική συμβολή του νέου διεθνούς οργανισμού στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τέλος ο Δρ. Τάλεμπ Ριφάι αναφερόμενος στο έργο που είχε να διαχειριστεί η κ. Κουντουρά μεσούσης της οικονομικής κρίσης τονίζει ότι «η κ. Κουντουρά αποτελεί παράδειγμα ανθρώπου που βοήθησε το λαό της και τη χώρα της σε δύσκολες στιγμές, τις οποίες όχι μόνο δεν έκανε να φαίνονται δύσκολες αλλά τις έκανε να φαίνονται φυσιολογικές».
Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησαν η πρέσβειρα Γιούνγκ Σιμ Ντο και ο Δρ. Τάλεμπ Ριφάι για το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Ιωάννα Καρδάρα.
Ερ.: Ποιος είναι ο σκοπός του διεθνούς οργανισμού Αθλητισμού και Τουρισμού για την Ειρήνη και την Ευημερία;
Γιούνγκ-Σιμ Ντο: Η πρωτοβουλία αυτή από την υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας, κα Έλενα Κουντουρά είναι αρκετά σημαντική καθώς προσπαθεί να επιτύχει τη συνεργασία και τη συνέργεια μεταξύ της βιομηχανίας του τουρισμού και της βιομηχανίας του Αθλητισμού με σκοπό την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους ανθρώπους στη γη. Έπειτα από τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια παρουσίας στο κομμάτι του τουρισμού, μιας και ήμουν πρόεδρος του Ιδρύματος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Εξάλειψη της Φτώχειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (ST-EP UNWTO), όταν με προσέγγισαν γι αυτή την πρωτοβουλία σκέφτηκα ότι η Ελλάδα είναι το καταλληλότερο μέρος για να ιδρυθεί αυτός ο οργανισμός. Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για πολλούς τουρίστες.
Τάλεμπ Ριφάι: Αυτός ο οργανισμός συνδυάζει για πρώτη φορά δύο πολύ σημαντικούς τομείς, τον αθλητισμό από τη μία πλευρά και τον τουρισμό από την άλλη. Ο καθένας απ’ αυτούς είναι κάτι ξεχωριστό. Πρόκειται για τομείς πολύ ισχυρούς οικονομικά μέσω των οποίων αποκομίζονται κέρδη, δημιουργούνται πολλές θέσεις εργασίας και ενισχύεται η ανάπτυξη. Επιπλέον οι δύο αυτοί τομείς έχουν πολύ μεγάλη επιρροή όσον αφορά την οικοδόμηση της ειρήνης και της κατανόησης μεταξύ των λαών. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από τον αθλητισμό και τον τουρισμό.΅
Ερ.: Θεωρείτε ότι ο καινούριος οργανισμός θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;
Γιούνγκ-Σιμ Ντο: Για εμάς ο νέος οργανισμός που ιδρύθηκε αποτελεί ένα δημιουργικό όχημα για την εύρεση απασχόλησης, ζήτημα το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό. Στις μέρες μας η αναζήτηση ποιοτικής εργασίας για την νεολαία είναι ένα σημαντικό ζήτημα σε όλο τον κόσμο. Με αυτό τον οργανισμό δημιουργείται η δυνατότητα για καλές ευκαιρίες στην εργασία και για επαγγελματική εκπαίδευση για τη νεολαία.
Τάλεμπ Ριφάι: Θα ήθελα να προσθέσω ότι παρότι υπάρχουν εξειδικευμένα πρακτορεία για να ασχολούνται με το ζήτημα της απασχόλησης, εμείς έχουμε συλλογική εμπειρία στο πώς να δημιουργούμε θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία μέσω του τουρισμού. Ο καλύτερος τρόπος να εξαλείψεις τη φτώχεια είναι να υπάρχουν θέσεις εργασίας.
Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η σχέση ανάμεσα στον τουρισμό και τον αθλητισμό και στην τοπική κοινωνία είναι ζωτικής σημασίας. Έτσι, η ευθύνη για τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες είναι να μοιράζονται τις επιχειρήσεις τους με την κοινωνία. Πρέπει να βοηθήσουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην κοινωνία.
Ερ.: Θεωρείτε ότι ο οργανισμός αυτός θα ωφελήσει και θα ενισχύσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα;
Γιουνγκ-Σιμ Ντο: Η πρωτοβουλία αυτή της Ελλάδας για την ίδρυση του διεθνούς οργανισμού Αθλητισμού και Τουρισμού για την Ειρήνη και την Ευημερία θα φέρει μία σειρά από σημαντικά γεγονότα, συνέδρια και συναντήσεις που θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο να επισκεφθούν την Ελλάδα. Αυτοί θα δουν ότι η Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό μέρος για επενδύσεις ειδικά τώρα που έχει ανατραπεί η εικόνα που υπήρχε παλιά για τη χώρα σας. Με αυτή την εξέλιξη, θεωρώ ότι ο οργανισμός αυτός είναι μία πολύ καλή διαφήμιση και προώθηση για την Ελλάδα.
Τάλεμπ Ριφάι: Ναι θεωρώ ότι ο νέος διεθνής οργανισμός θα βοηθήσει αρκετά σε αυτό το κομμάτι μιας και συνδέει τις επενδύσεις με την ανάπτυξη.
Ερ.: Θεωρείτε πως η βιομηχανία του τουρισμού στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια;
Τάλεμπ Ριφάι: Γνωρίζω την Ελλάδα πριν την κρίση, κατά τη διάρκεια της κρίσης και τώρα. Πριν την κρίση η Ελλάδα έκανε μία καλή δουλειά, όχι περισσότερα ούτε λιγότερα, ήταν ένα ευρωπαϊκός προορισμός αλλά δεν συμπλήρωνε την κορυφή της λίστας ώστε να τα πάει καλύτερα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν αρκετά δύσκολα τα πράγματα. Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι αρκετά τυχερή να έχει ανθρώπους όπως η Έλενα Κουντουρά. Η κα Κουντουρά αποτελεί παράδειγμα ανθρώπου που βοήθησε τον λαό της και τη χώρα της σε δύσκολες στιγμές, τις οποίες όχι μόνο δεν έκανε να φαίνονται δύσκολες αλλά τις έκανε να φαίνονται φυσιολογικές.
Η κ. Κουντουρά ήταν ικανή να το κάνει, να στείλει ένα διαφορετικό μήνυμα στον κόσμο, καλωσορίζοντάς τους στην Ελλάδα. Και αυτό χρειάζονται να ακούσουν οι άνθρωποι που επισκέπτονται μία χώρα. Χρειάζονται ένα ειλικρινές γνήσιο καλωσόρισμα, ανεξαρτήτως τα προβλήματα που διαθέτει η χώρα που επισκέπτονται. Συναντήθηκα στο παρελθόν με τον πρωθυπουργό σας και κάθε φορά που ερχόμουν μου τόνιζε πόσο σημαντικός είναι για αυτόν ο τουρισμός. Αυτό είναι κάτι που δεν το συναντάς εύκολα σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Θυμάμαι ήρθα πριν τρία χρόνια εδώ και είπα ότι όλοι στοιχημάτιζαν ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει, και η Ελλάδα δεν κατέρρευσε. Ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν κατέρρευσε. Κάνετε εξαιρετική δουλειά και πρέπει να είστε περήφανοι γι αυτό.
Ερ.: Ποιο θεωρείτε ότι αποτελεί το συστατικό ώστε μια χώρα να είναι ελκυστική για να έχει τουρισμό;
Τάλεμπ Ριφάι: Οι άνθρωποι. Μόνο οι άνθρωποι. Η Ελλάδα είναι ένα καταπληκτικό μέρος. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προώθηση απλώς να πεις το όνομα Ελλάδα σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ. Όλοι ξέρουν τι σημαίνει Ελλάδα, όλοι θέλουν να πάνε εκεί. Αλλά αυτό που έχει η Ελλάδα και δεν έχουν οι υπόλοιποι είναι οι Έλληνες, σαν ιδιοσυγκρασία, σαν λαός, η ελληνική ιστορία και ο πολιτισμός.
Αυτός είναι ένας θησαυρός που δεν έχουν άλλοι. Είναι σημαντικό να νιώθετε περήφανοι, να προωθείτε τη χώρα σας και να την πιστεύετε, ειδάλλως θα παγιδεύεστε και θα αναλώνεστε σε πράγματα που δεν λειτουργούν.
Γιουνγκ-Σιμ Ντο: Έχετε πολλά να προσφέρετε, από ιστορία και πολιτισμό. Είμαι από τη Νότια Κορέα και από μικροί μαθαίνουμε για την Ελλάδα. Μαθαίνουμε από το νηπιαγωγείο για την ιστορία σας και θέλουμε να επισκεφτούμε τη χώρα σας.
Ερ.: Τι ρόλο παίζει η βιομηχανία του τουρισμού σε μία οικονομία;
Τάλεμπ Ριφάι: Ο τουρισμός είναι το πετρέλαιο που δεν τελειώνει ποτέ για μία χώρα. Όσο τον φροντίζεις τόσο περισσότερο εξελίσσεται. Το πετρέλαιο είναι σημαντικό για κάθε οικονομία, αλλά τελειώνει. Ο τουρισμός ποτέ δεν τελειώνει. Δεν είναι απλά πολύς σημαντικός. Είναι ζωτικής σημασίας.
Γιουνγκ-Σιμ Ντο: Ο τουρισμός αποτελεί έναν ανεξάντλητο πόρο. Όσο περισσότερο τον φροντίζεις τόσο περισσότερο ανθίζει. Ωστόσο η κάτω γραμμή είναι οι άνθρωποι.