Aigaio365 > MAIN SLIDER > Χαρίτσης: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (βίντεο)

Χαρίτσης: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (βίντεο)

Tην πρώτη συνάντηση εργασίας με το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε το μεσημέρι ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

O Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε στους Δημάρχους ότι ο «Κλεισθένης Ι» αποτελεί πλέον νόμο του κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί, σημειώνοντας ότι η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση εκτός από τον εκλογικό νόμο, περιλαμβάνει και άλλα πολύ σημαντικά θέματα, όπως είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους, με παράλληλη μεταφορά πρόσθετων πόρων και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, που θα πρέπει να προχωρήσουν με κοινή προσπάθεια και συνεργασία.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τις θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 8.500 εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των Δήμων.

Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε προσλήψεις εξειδικευμένου, επιστημονικού προσωπικού (118 θέσεις) σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους και κάλεσε τους Δημάρχους να ενημερώσουν άμεσα για τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε το Υπουργείο να προχωρήσει και σε άλλες ανάλογες αποφάσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα του ελλείμματος που υπάρχει στις δομές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, για τη φιλοξενία περισσότερων παιδιών, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων, με σημαντική αύξηση των κονδυλίων και ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στο επενδυτικό πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» όλα τα ώριμα σχέδια που υπάρχουν στους Δήμους, για να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτηθεί μία μόνιμη ομάδα συνεργασίας με αντικείμενο την επεξεργασία όλων των θεμάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την άμεση εξεύρεση λύσεων.

Η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών μετά τη συνάντηση

«Έγινε μία πολύ αναλυτική συζήτηση με τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που κράτησε τρεις ώρες περίπου. Τέθηκαν όλα τα θέματα και από τη δική μας τη μεριά, τη μεριά του υπουργείου, αλλά και από την πλευρά των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης. Υπάρχει μία κοινή αντίληψη ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με συνεργασία και μάλιστα αυτή η συνεργασία δεν θέλουμε να μείνει στα λόγια, αλλά θέλουμε να έχει και πρακτικό αποτέλεσμα. Συμφωνήσαμε να υπάρξει μία κοινή ομάδα εργασίας η οποία με συστηματικό τρόπο θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει όλα τα ανοιχτά θέματα. Η αυτοδιοίκηση και ειδικά ο πρώτος βαθμός, ο οποίος έχει την πιο άμεση επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, είναι απαραίτητη στο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας. Η συνεργασία που θέλουμε να έχουμε σε όλα τα επίπεδα, θεσμικό και οικονομικό, δεν αφορά μόνο τη σχέση του Υπουργείου Εσωτερικών με τον φορέα της αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ, αλλά αποτελεί και στοίχημα για τη συνολική πορεία της χώρας από δω και εμπρός.

Πλέον έχουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, τον «Κλεισθένη Ι», ο οποίος είναι νόμος του κράτους και θα επιδιώξουμε να εφαρμοστεί με τον πιο λειτουργικό πιο αποτελεσματικό τρόπο για την ίδια την αυτοδιοίκηση, για το καλό της ίδιας της αυτοδιοίκησης. Από εκεί και ύστερα, όμως, υπάρχουν μία σειρά από ζητήματα τα οποία απαιτούν επιπλέον ρυθμίσεις κι εμείς όπως είπαμε και στους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ είμαστε στην διάθεσή τους, για να τα συζητήσουμε και κυρίως να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις, θεσμικές και νομοθετικές, για να τα επιλύσουμε. Ακόμα και τα ζητήματα που από πολλούς χαρακτηρίζονται ως δευτερεύοντα, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινή λειτουργία των δήμων.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στα οικονομικά των δήμων και στα ζητήματα της χρηματοδότησης. Είχε αναπτυχθεί μία πολύ καλή συνεργασία και το προηγούμενο διάστημα με το υπουργείο, η οποία αποκρυσταλλώθηκε και στα Επενδυτικά Προγράμματα «ΦιλόΔημος» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», τα οποία υλοποιούνται με πολύ γοργούς ρυθμούς. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε αυτά τα προγράμματα με στοχευμένο τρόπο για να ικανοποιήσουμε ανάγκες, οι οποίες δεν καλύπτονται από άλλους χρηματοδοτικούς πόρους. Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις επόμενες ημέρες στην έκδοση νέας Πρόσκλησης από τον «ΦιλόΔημο» για τη χρηματοδότηση μελετών νέων δομών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Αυτό ήταν και ένα αίτημα των δήμων, το οποίο είναι δίκαιο, ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για ενίσχυση των δομών και θα το κάνουμε πράξη μέσα από τον «ΦιλόΔημο».

Ενημερώσαμε επίσης τους δημάρχους ότι δρομολογείται τις επόμενες ημέρες η έκδοση της προκήρυξης για νέες θέσεις εργασίας επιστημονικού προσωπικού σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, 118 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, που θα καλύψουν τις ανάγκες αυτών των δήμων, που αντιμετωπίζουν πολύ ιδιαίτερες δυσκολίες. Δήμοι από το Αγαθονήσι μέχρι την Ιθάκη και νομίζουμε ότι είναι μία πρωτοβουλία πάρα πολλή σημαντική, την οποία φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα. Ήδη έχουμε ζητήσει από τους Δήμους να μας καταθέσουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό, για να δούμε πώς σταδιακά -τώρα που η χώρα έχει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας, καθόσον βγήκαμε από τα μνημόνια- θα αποκαταστήσουμε σταδιακά την εύρυθμη λειτουργία τους, με σταθερό, μόνιμο, εξειδικευμένο, επιστημονικό προσωπικό εκεί που χρειάζεται. Αυτή είναι μία από τις βασικές μας προτεραιότητες το επόμενο διάστημα. Γνωρίζετε άλλωστε ότι τρέχει και ο διαγωνισμός για τις 8.500 μόνιμες θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαριότητας. Μία πάρα πολύ σημαντική και κρίσιμη λειτουργία την οποία καλούνται να επιτελέσουν οι δήμοι.

Με αφορμή τη συζήτηση για τη λειτουργία των Δήμων, είναι πάρα πολύ κρίσιμο να αναφέρουμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι δήμοι επιβαρύνθηκαν με επιπλέον αρμοδιότητες, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται πάντα με αντίστοιχες προσλήψεις σε προσωπικό και χρηματοδοτικούς πόρους. Αυτό επίσης είναι κάτι το οποίο αποτελεί βασική προτεραιότητα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσαναλογία μεταξύ αρμοδιοτήτων και διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών πόρων.
Τέλος, πολύ σημαντικό είναι και το ζήτημα της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, αλλά και της επικάλυψης των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων της διοίκησης, Δήμοι, Περιφέρειες, Κεντρικό Κράτος. Από τον «Κλεισθένη Ι» προβλέπονται ειδικές Επιτροπές επιφορτισμένες με αυτήν ακριβώς τη λειτουργία. Να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και να ανατεθούν σε εκείνο το επίπεδο της διοίκησης, ώστε να επιτευχθεί η πιο αποτελεσματική λειτουργία. Αυτές οι Επιτροπές έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, 4 μήνες, δεν τις παραπέμπουμε στο διηνεκές και συμμετέχουν σε αυτές και οι φορείς της αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ. Στόχος μας είναι να έχουμε καταλήξει μέχρι το τέλος του χρόνου σε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο στο βαθμό του εφικτού θα ξεμπλέκει όσο γίνεται το κουβάρι των αρμοδιοτήτων που τόσο πολύ απασχολεί και προβληματίζει και τους φορείς αυτοδιοίκησης.

Συνοψίζοντας, έγινε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Είπαμε και στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης ότι έχουμε επίγνωση των χρονικών περιορισμών μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Μπορούμε μέχρι τον Μάιο του 2019 να κάνουμε πολλά για την αυτοδιοίκηση και αυτό θα γίνει εφόσον έχουμε μία καλή και παραγωγική συνεργασία. Σήμερα κάναμε ένα καλό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή τη στιγμή η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει πάρα πολύ μεγάλες αντιξοότητες. Από τα υπουργεία μέχρι τον τελευταίο δήμο της χώρας. Το συζητήσαμε χθες με τους εκπροσώπους των Περιφερειών, το συζητήσαμε σήμερα με τους εκπροσώπους των Δήμων. Αυτά τα προβλήματα στη δημόσια διοίκηση είναι πιο έντονα από οπουδήποτε αλλού. Όσοι λένε ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί αυτό το οποίο πέτυχε κυβέρνηση στην τελευταία διαπραγμάτευση, στην τέταρτη αξιολόγηση με τους θεσμούς, δηλαδή την επαναφορά του κανόνα 1 προς 1, αλλά πρέπει να επιστρέψουμε στο ένα προς πέντε, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις είτε δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα του τι υφίσταται αυτή τη στιγμή στη δημόσια διοίκηση είτε έχουν άλλη σκοπιμότητα μυαλό τους, δηλαδή την εκχώρηση βασικών λειτουργιών του Κράτους της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες. Νομίζω ότι πρέπει όλοι σε αυτά τα ζητήματα να τοποθετούμαστε με σοβαρότητα, είναι ζητήματα που αφορούν όχι την πολιτική μιας κυβέρνησης και μόνο, αλλά συνολικά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, η χώρα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια και οι πολιτική μας είναι να άρουμε αδικίες και να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εύρυθμη λειτουργία σε όλη τη δημόσια διοίκηση. Για αυτό συνεργαζόμαστε με τους φορείς της αυτοδιοίκησης. Βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε σε προσλήψεις εκεί που απαιτείται, για να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν. Όσοι έχουν άλλα σχέδια στο μυαλό τους καλό θα ήταν να τα καταθέσουν στον ελληνικό λαό και στους φορείς της αυτοδιοίκησης. Να γίνει μία ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση. Αν μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση χώρας, αν μιλάμε για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τις αναγκαίες, στοχευμένες προσλήψεις επιστημονικού, εξειδικευμένου προσωπικού, εκεί που υπάρχει πράγματι πολύ μεγάλη ανάγκη».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien