Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Χαρίτσης: Διαρκής αγώνας ενάντια στη διαφθορά και την αθέμιτη συναλλαγή στη δημόσια διοίκηση

Χαρίτσης: Διαρκής αγώνας ενάντια στη διαφθορά και την αθέμιτη συναλλαγή στη δημόσια διοίκηση

Διαρκή και επίμονο χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, τον αγώνα κατά της διαφθοράς και της αθέμιτης συναλλαγής στη δημόσια διοίκηση, μιλώντας το πρωί, στην εκδήλωση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, με θέμα «Η Δημόσια Διοίκηση μέσα από το Ελεγκτικό Έργο του ΣΕΕΔΔ – Διαπιστώσεις, Προτάσεις, Προοπτικές».

Ο κ. Χαρίτσης εξήρε το έργο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που έχει καταξιωθεί, όπως υπογράμμισε, στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και των κρατικών λειτουργών, που συμμερίζονται, μαζί με την Κυβέρνηση, την αγωνία για διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα στη δημόσια διοίκηση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το Υπουργείο δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην τήρηση της νομιμότητας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και γι αυτό, με τον «Κλεισθένη Ι» συστάθηκαν 7 Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας ΟΤΑ, με επικεφαλής πτυχιούχους αυξημένων προσόντων, οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά να έχουν επαφή με κάποιο κλάδο του δικαίου και οι οποίοι περιβάλλονται από νομικούς αυξημένων προσόντων.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου για το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, με τον οποίο σπάνε νοοτροπίες και μηχανισμοί δεκαετιών και εξασφαλίζεται η αποπoκομματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ενώ αναφέρθηκε και στη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων «ΙΡΙΔΑ», με το οποίο γίνεται εξοικονόμηση πόρων και χρόνου, που μπορούν όπως τόνισε, να αξιοποιηθούν πολύ πιο δημιουργικά.

Αναλυτικά η ομιλία του υπουργού Εσωτερικών:

Η μάχη κατά της κακοδιαχείρισης, της αδιαφάνειας, της σπατάλης ανθρώπινων και υλικών πόρων και πρωτίστως ο αγώνας κατά της διαφθοράς και της αθέμιτης συναλλαγής στη δημόσια διοίκηση είναι ένας αγώνας διαρκής, επίμονος, επίπονος και ασφαλώς ένας αγώνας που δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Όπως ακριβώς η εμβάθυνση και η ενίσχυση της δημοκρατίας είναι μια διαδικασία που θα εκτείνεται στο διηνεκές, χωρίς ποτέ να μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώθηκε το έργο μας, τον σκοπό μας, ότι ολοκληρώθηκε το έργο μας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το αποτέλεσμα της προσπάθεια για μια καλύτερη δημόσια διοίκηση, που θα παρέχει στους πολίτες τις υπηρεσίες που οφείλει βάσει του Συντάγματος και τους νόμους, πρέπει να μας αφήνει διαρκώς ανικανοποίητους, να επιδιώκουμε πάντα κάτι καλύτερο.

Η διαφθορά και η κακοδιοίκηση έχουν μακρά παράδοση στη χώρα μας, για λόγους που λίγο πολύ είναι γνωστοί σε όλους. Η ανοχή ή εν πάση περιπτώσει η ελλειμματική αντιμετώπισή τους ευνοούσαν σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες αναπαραγωγής ενός συστήματος που μόνο στα χαρτιά φαινόταν αξιοκρατικό, ενώ στη βαθύτερη ουσία του ήταν πελατειακό, αδιαφανές, συναλλασσόμενο με διάφορα κέντρα και παράκεντρα εξουσίας. Η πάταξη όμως των φαινομένων αυτών, σε συνδυασμό ασφαλώς με τη βελτίωση της ποιότητας του διοικητικού έργου, είναι προϋποθέσεις ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αφορούν εν τέλει τη ζωή και την καθημερινότητα του κάθε πολίτη, που έχει την αξίωση από το δημόσιο τομέα, σε οποιαδήποτε έκφανσή του, είτε μιλάμε για το Κράτος, είτε για τους ΟΤΑ, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εν γένει για οποιοδήποτε δημόσιο φορέα, να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αποστολή του.
Στο σκοπό αυτό συμβάλλουν όλα τα όργανα ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης, στα οποία ανήκει και το Σώμα

Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με πλούσιο έργο και με καταξίωση – δικαίως – στη συνείδηση τόσο των πολιτών όσο και των κρατικών λειτουργών που συμμερίζονται, μαζί με εμάς και εσάς, την αγωνία για διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα στη δημόσια διοίκηση. Γνωρίζουμε πολύ καλά, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, τις δυσχέρειες και τα προσκόμματα που πολλές φορές τίθενται πολύ συχνά στο έργο σας. Από τις δυσκολίες στη συλλογή του αποδεικτικού υλικού για την εις βάθος διερεύνηση μιας υπόθεσης μέχρι απειλές και μηνύσεις ενίοτε από τους ελεγχόμενους, η αποστολή των Επιθεωρητών είναι εξαιρετικά απαιτητική, σίγουρα καθόλου αρεστή σε κάποιους, προϋποθέτει σθένος και υψηλό φρόνημα. Οποιοσδήποτε πολίτης, όμως, διαβάσει έστω και διαγωνίως μια από τις εκθέσεις πεπραγμένων που συντάσσονται για τη δραστηριότητα του Σώματος κατ’ έτος, αντιλαμβάνεται ότι επιτελείται πολύ σημαντικό έργο που καλύπτει το σύνολο σχεδόν της διοικητικής δράσης. Με το έργο του ΣΕΕΔΔ αναδεικνύονται υπαρκτές παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες χωρίς ακριβώς το έργο ενός εξειδικευμένου ελεγκτικού σώματος θα διαιωνίζονταν. Κάποιες υποθέσεις φτάνουν ασφαλώς και στις δικαστικές αρχές ή στις δικαστικές αίθουσες, σε άλλες καθίσταται επιτακτική η παρέμβαση του νομοθέτη για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Σε κάθε περίπτωση το έναυσμα για δράση δίνεται πολύ συχνά από τα όργανα ελέγχου της δημόσιας διοίκησης.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην τήρηση της νομιμότητας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης της εποπτείας του Κράτους πάνω στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Με τον Κλεισθένη Ι συστάθηκαν 7 Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας ΟΤΑ με επικεφαλής πτυχιούχους αυξημένων προσόντων, οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά να έχουν επαφή με κάποιο κλάδο του δικαίου και οι οποίοι περιβάλλονται από νομικούς αυξημένων προσόντων. Επιδιώκουμε δηλαδή ο έλεγχος νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ να μη συνεχίσει να γίνεται από μια διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία ασχολείται και με ποικίλα άλλα θέματα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αλλά από ένα εξειδικευμένο σώμα, που θα ασχολείται μόνο με τον έλεγχο νομιμότητας, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται σημαντικά το παρεχόμενο έργο.
Δεδομένου, μάλιστα, ότι το ΣΕΕΔΔ δίδει βαρύτητα και σε θέματα αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας ενημερώνω ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών εδώ και μήνες λειτουργεί σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, το «ΙΡΙΔΑ» εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό πόρους και χρόνο, που μπορεί να αξιοποιηθεί πολύ πιο δημιουργικά. Το έργο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Στην προσπάθεια αυτή συμπεριλαμβάνω ασφαλώς και την αποπολιτικοποίηση του κρατικού μηχανισμού με την ρηξικέλευθη ψήφιση και εφαρμογή του νόμου για το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, με τον οποίο σπάμε τις νοοτροπίες και τους μηχανισμούς δεκαετιών.

Πρέπει να θεωρείτε δεδομένο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών περιβάλλει με την απόλυτη εμπιστοσύνη του το ΣΕΕΔΔ, τον Ειδικό Γραμματέα του κ. Κασσαβέτη, όλους τους ανθρώπους του και το παραγόμενο από αυτούς έργο, και πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι έχουμε ανοιχτές τις πόρτες μας για κάθε είδους συνεργασία με το Σώμα.

 Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien