Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > Απάντηση Άννας Μαυρουδή στην αήθη επιστολή Ζαννετίδη

Απάντηση Άννας Μαυρουδή στην αήθη επιστολή Ζαννετίδη

Απάντηση στην επιστολή της περιφερειακής συμβούλου Νοτίου Αιγαίου, έδωσε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Φιλήμονας Ζαννετίδης:

«Κύριε συνάδελφε

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας λόγω των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και της αλλαγής του τρόπου εκλογής σας γιατί τώρα χρειάζεστε σταυρό.

Χρειάζεστε λοιπόν θέματα και προβολή, όμως συνεχίζετε χωρίς ντροπή να περιφέρετε την αδυναμία σας να συμμετάσχετε στις συνεδριάσεις της Οικ. Επιτροπής στην οποία είστε τακτικό μέλος.

Ξέρετε ότι η λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής δεν εξαρτάται από τις ορέξεις των μελών της πότε θέλουν και πότε μπορούν να προσέλθουν. ∆εν μπορεί να επιβάλλει κανείς ούτε το χρόνο ούτε την ώρα της συνεδρίασης. Τον επιβάλλουν οι ανάγκες και οι συνθήκες των θεμάτων της Περιφέρειας. Ως πρόεδρος λαμβάνω υπόψη μου πάντα όλα αυτά που πρέπει να εξαρτούν και το χρόνο και την ώρα έτσι ώστε οι περισσότεροι συνάδελφοι να μπορούν να παρευρίσκονται (σχεδόν πάντα υπάρχουν οι 8 από τους 9). Το «πρόβλημα» της παρουσίας σας μπορείτε να το ξεπεράσετε στις τακτικές συνεδριάσεις ερχόμενη και από την προηγούμενη μέρα για να είστε ακριβώς στις 11. ∆εν σας μάλωσε κανείς που έρχεσθε λίγο μετά τις 11.

Το «πρόβλημα» της παρουσίας σας στις έκτακτες συνεδριάσεις πάλι μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να το ξεπεράσετε. Αν δεν μπορείτε τότε ειδοποιείτε τον αναπληρωματικό σας συνάδελφο από την Κω που μπορεί να έλθει το πρωί της ίδια μέρας και να φύγει την ίδια μέρα, όπως άλλωστε σας αναπλήρωνε το μεγάλο διάστημα της απουσίας σας όταν ήσασταν σε θέση ευθύνης του Υπουργείου Παιδείας.

Αφήστε λοιπόν το παραμύθι και την κλάψα της «συστηματικής» παρεμπόδισης της παρουσίας σας στην Οικ. Επιτροπή γιατί δεν σας εμποδίζει κανένας. Σας εμποδίζουν μόνο τα δικά σας θέματα.

Τώρα όσον αφορά αυτά που αναφέρετε ως καταχρηστική ενεργοποίηση της πρόβλεψης για έκτακτες συνεδριάσεις μόνο απορία μπορούν να προκαλέσουν για τον τρόπο που εκλαμβάνετε και ερμηνεύετε το έκτακτο. Την άποψη σας όμως δεν μπορείτε να μας την επιβάλλετε.

Σας έχω ξαναπεί η λειτουργία της Οικονομικής μας Επιτροπής είναι υποδειγματική. ∆εν σας αρέσει αυτό αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Σοβαρευτείτε λοιπόν».

Και η απάντηση της Άννας Μαυρουδή:

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ για την ΑΠΑΝΤΗΣΗ στον ΠΡΟΕΔΡΟ της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
19.01.2019

Την Παρασκευή 18-01-2019 έλαβα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο επίσημο έγγραφο υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κον Φιλήμονα Ζαννετίδη. Πρόκειται για απάντηση στο αίτημα μου για δικαιολόγηση της απουσίας μου από την Έκτακτη Συνεδρίαση της 15ηςΙανουαρίου καθώς και διαμαρτυρία μου για τον τρόπο σύγκλισης και προγραμματισμού των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής.

Τα στοιχεία που συνθέτουν την απαντητική επιστολή του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής αποτελούν μνημείο -αντιπαράδειγμα δημοσίου εγγράφου ενός νησιωτικού ιδιότυπου «τραμπισμού». Θα μπορούσε να προκαλεί γέλωτα, αν  δεν προκαλούσε θλίψη και απογοήτευση για το επίπεδο της εκφοράς του λόγου. Θα μπορούσε, δε να διδάσκεται στα σχολεία και στα πανεπιστήμια ως  το πρώτο δείγμα εσωτερικού μονολόγου ( streamofconsciousness) σε έγγραφο Προέδρου Αυτοδιοικητικού Συλλογικού Οργάνου.

Υπάρχουν όμως αλήθειες στα γραφόμενα του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής;

(Τα τονισμένα γράμματα από την επιστολή του)

 

 1. Είναι αλήθεια ότι ποτέ στο παρελθόν δεν με έχουν προσφωνήσει, και μάλιστα γραπτώς «κύριε συνάδελφε».Όσο σεξιστής να είναι κάποιος, συνήθως, όταν μου απευθύνεται, αναγνωρίζεται τουλάχιστον η ταυτότητα φύλου μου.
 2. Είναι αλήθεια ότι έχω μεγάλη «αγωνία»για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές, καθώς θεωρώ κρίσιμο για την αξιοπρέπεια, την διαφάνεια και την χρηστή διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να απομακρυνθεί η παράταξη του κου Χατζημάρκου από την διακυβέρνηση της.
 3. Είναι αλήθεια ότι όταν προσέρχομαι καθυστερημένη στις συνεδριάσεις κανείς δε με «μαλώνει»διότι, πέρα από την συστηματική άρνηση του Πρόεδρου αυτές να προγραμματιστούν 30 λεπτά αργότερα λόγω ακτοπλοϊκών δρομολογίων, η απουσία μου είναι εξαιρετικά βολική για τις ψηφοφορίες. Γι’ αυτό, καμιά φορά δεν ακολουθείται η διαδικασία όπως ορίζει ο νόμος, αλλά προτάσσονται –εν τη απουσία μου- προς ψήφιση τα θέματα-«αγκάθια»…
 4. Είναι αλήθεια ότι «χωρίς ντροπή»εκφέρω την άποψη μου και υποστηρίζω τις απόψεις με ορθολογισμό και συνέπεια, θέτοντας ερωτήματα και μιλώντας με επιχειρήματα, όπως οφείλω εκ του ρόλου μου και των ιδιοτήτων μου.

Υπάρχουν όμως και στρεβλώσεις και παραλείψεις:

 1. Είμαι η μόνη περιφερειακή σύμβουλος-τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής που μετακινούμαι. Εκτός, αν άτυπα, όλα τα μέλη όφειλαν να είναι από Σύρο & Ρόδο. Αυτό δε μου είχαν πει όταν έθετα υποψηφιότητα για την Οικονομική Επιτροπή. Επίσης, δεν μου είπα όταν έθετα υποψηφιότητα ότι πρέπει να είμαι άεργη ή εισοδηματίας.
 2. Προβάλλει ο κος Ζαννετίδης την ψηφοθηρία ως το κίνητρο μου για την επιστολή.Όσοι με έχουν συναναστραφεί αλλά και όσοι παρακολουθούν τη δημόσια παρουσία μου στις Κυκλάδες από το 2003, στον πολιτικό στίβο, στους Συλλόγους, στην Ομοσπονδία Γυναικών Κυκλάδων, στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο συνδικάτο, αντιλαμβάνονται ότι το τελευταίο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι η υφαρπαγή των ψήφων. Πρόκειται για μια κλασσική περίπτωση «προβολής» της επιθυμίας του ίδιου του κ. Ζαννετίδη στο πρόσωπο μου.
 3. Χρειάζομαι γράφει ο κος Ζαννετίδης «θέματα και προβολή»! Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην πολιτική σκηνή της περιφέρειας, δεν έχω πληρώσει ποτέ κανένα και καμία να με προβάλει και ούτε χρόνο έχω να ασχοληθώ με την προσωπική μου προβολή.
 4. «παραμύθι» «κλάψα» και «ορέξεις» οι διαπιστώσεις εκ μέρους μου που περιέχονταν στην επιστολή που απέστειλα. Φυσικά, για το πλήθος των Έκτακτων Συνεδριάσεων με τα δεκάδες εκατομμύρια έργων και τις εκατοντάδες σελίδες που πρέπει να διαβαστούν για να μπορέσει κανείς να γνωρίζει τι ψηφίζει, ούτε μια λέξη δεν αφιέρωσε. Άραγε, μπορεί κάποιο τακτικό μέλος να ισχυριστεί ότι τις διαβάζει ή ότι ξέρει τι ψηφίζεται; Και για τα πρωτόκολλα των θεμάτων της 2ηςσυνεδρίασης(βλέπε σημείο 1 στην από 15/01/2019 επιστολή μου), σιωπή και για αυτά, ώστε να περάσουν τα περίφημα LED;
 5. Ανακαλεί στη μνήμη το διάστημα που διετέλεσα Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και απουσίαζα από τις συνεδριάσεις. Και το αναπολεί… Όπως και στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, έτσι και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γνωρίζω ένα μόνο δρόμο διοίκησης: αυτόν της νομιμότητας, της εξυγίανσης και της ανάπτυξης προς όφελος όλων και όχι μιας «κλίκας», που μοιράζει ψίχουλα στους υπόλοιπους και επικοινωνιακές χάντρες στους πληγέντες από το facebookιθαγενείς.

 

Δυστυχώς ή ευτυχώς, με τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής προερχόμαστε από διαφορετικούς χώρους και προφανώς  απευθυνόμαστε σε διαφορετικά ακροατήρια. Μας χωρίζει άβυσσος ως προς τα κίνητρα, την αισθητική, τις επιδιώξεις και τις αξίες.

Ο επιθετικός δημόσιος λόγος με απαξίωση των επιχειρημάτων του αντιπάλου με όρους λαϊκής σαπουνόπερας, γηπεδικού τραμπουκισμού και μάγκικης φρασεολογίας σε ορισμένους –ελπίζω, λίγους και λίγες- μπορεί να φαίνεται ότι «τα λέει έξω από τα δόντια».

Για τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες μας όμως  που αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα του εθνόσημου που φέρει το έγγραφο της απάντησης του συνιστά κατάντια του πολιτικού και διοικητικού λόγουστην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το περιεχόμενο του συνιστά ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της διοίκησης της Περιφερειακής Αρχής με χαρακτηριστικά :

 • την απαξίωση της ευγένειας και του σεβασμού σε οποιονδήποτε έχει διαφορετική άποψη,
 • την αντιπαράθεση όχι με επιχειρήματα αλλά με χτυπήματα «κάτω από τη μέση»
 • την αντικατάσταση της πολιτικής άποψης με ηθικολογικές προσεγγίσεις, όταν η ηθική δεν είναι απλά σε διάσταση αλλά σε διαζύγιο με την Περιφερειακή Αρχή και τις πρακτικές της.
 • Την δημιουργία επικοινωνιακού θορύβου σε βάρος της ουσίας, της αξιοκρατίας, και της αλήθειας

Ο σεβασμός στο πρόσωπο, στη θεσμική ιδιότητα, είναι απαιτητός σε κάθε περίπτωση. Η εμπέδωση ενός δημοσίου λόγου με χαρακτηριστικά «ατάκας» και με επίκληση στο θυμικό και στα εξαρτημένα αντανακλαστικά  συνιστά απειλή για την δημόσια ζωή του τόπου.

Αλλά ποια είμαι εγώ που γράφω όλα τα παραπάνω; Εξάλλου, πρέπει να «σοβαρευτώ»,για να μοιάσω στον κον Ζαννετίδη ως σοβαρό Πρόεδρο της «υποδειγματικής» Οικονομικής Επιτροπής, κατά τα γραφόμενα του!

 

Άννα Μαυρουδή

Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Τακτικό Μέλος Οικονομικής Επιτροπής

Νησιωτική ΑνατροπήΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien