Aigaio365 > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Ανοίγει ο δρόμος για τη θαλασσοθεραπεία στην Ελλάδα

Ανοίγει ο δρόμος για τη θαλασσοθεραπεία στην Ελλάδα

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη της θαλασσοθεραπείας στην Ελλάδα με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 356/Β/7-2-2018) της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Θαλασσοθεραπείας.

Με την Απόφαση, που συνυπογράφεται από τους υπουργούς, Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κα Όλγα Γεροβασίλη, καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές ανέγερσης, μετατροπής και επέκτασης των Κέντρων Θαλασσοθεραπείας, καθώς και η χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας.

Στην απόφαση προβλέπεται η ένταξη της διαδικασίας χορήγησης του Ειδικού Σήματος στο σύστημα διεκπεραίωσης, μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργούν ως Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ).

Τα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας είναι εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, κατά την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν.4276/2014, με ειδικό εξοπλισμό, στις οποίες γίνεται χρήση θερμαινόμενου θαλασσινού νερού, άμμου, λάσπης ή ηφαιστειακών λίθων, φυκιών και άλλων θαλάσσιων ουσιών για λόγους υγείας, προληπτικούς ή θεραπευτικούς, υπό ιατρική παρακολούθηση και σε συνδυασμό με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Τα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας ιδρύονται είτε αυτοτελώς είτε σε συνδυασμό με νέα ή λειτουργούντα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα κατηγορίας 4 και 5 αστέρων. Προϋποθέσεις για την ανέγερση Κέντρου Θαλασσοθεραπείας είναι το συμβατό με τον σκοπό και τη λειτουργία του θαλάσσιο περιβάλλον από την περιοχή του οποίου εξασφαλίζεται η χωρίς αλλοιώσεις μεταφορά του θαλασσινού νερού.

Τα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας δύνανται να συνοδεύονται από αθλητικές εγκαταστάσεις, τηρώντας τις εκάστοτε προβλεπόμενες προδιαγραφές.

Τι είναι η θαλασσοθεραπεία

Η θαλασσοθεραπεία είναι μια μορφή αγωγής υγείας κατά την οποία γίνεται χρήση θαλασσινού νερού ή και άλλων φυσικών πόρων για θεραπεία, πρόληψη αλλά και φυσική κατάσταση.

Βασική αρχή της θαλασσοθεραπείας είναι η θέρμανση του θαλασσινού νερού γύρω στους 35 – 37ο C. Αναγκαία προϋπόθεση ενός κέντρου θαλασσοθεραπείας είναι η εγκατάσταση να βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και το νερό να αντλείται σε απόσταση τουλάχιστον 400 μέτρων από την ακτή και από βάθος 2,5 μέτρων.


Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη θαλασσοθεραπεία

Από την αρχαιότητα η θάλασσα και το νερό της χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς. Πριν 2.500 χρόνια οι αρχαίοι Έλληνες και ο Ιπποκράτης διατύπωναν τον όρο «θαλασσοθεραπεία» που χρησιμοποιείται διεθνώς σήμερα και από τότε η χρήση της θάλασσας και οι δυνατότητές της προβάλλονται συνεχώς.

H θαλασσοθεραπεία ενδείκνυται για:

Παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος
Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος
Δερματολογικές παθήσεις
Μυοσκελετικές παθήσεις
Ρευματικές παθήσεις κ.ά.

Εκτός από τα οφέλη στη σωματική υγεία, το θαλασσινό νερό επιδρά στην ψυχολογία και στην ευημερία μας

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα λειτουργούν αρκετά θαλασσοθεραπευτικά κέντρα , ενσωματωμένα σε πολυτελή ξενοδοχεία.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien