Το πλύσιμο των λαχανικών είναι ένα βασικό βήμα πριν φτιάξουμε μια σαλάτα, ειδικά όταν μιλάμε για το μαρούλι, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε μικρόβια, είναι απόλυτα απαραίτητο.
Όταν όμως πλένουμε το μαρούλι (πάντα σε λεκάνη με άφθονο νερό και ξύδι, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν μικρόβια, ζωύφια και χώμα) δεν μπορούμε να κόψουμε αμέσως σαλάτα, γιατί θα γεμίσει το πιάτο νερό.
Υπάρχουν 3 τρόποι, για να στεγνώσουμε γρήγορα το μαρούλι:
1: Ξεπλένουμε τα μαρούλια, τα απλώνουμε σε μια απορροφητική πετσέτα πάνω στον πάγκο, τα τυλίγουμε (όχι σφιχτά) σε ρολό και πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά ώστε να απορροφήσει η πετσέτα το περιττό νερό και είναι έτοιμα.
2: Βάζουμε τα μαρούλια όρθια στο σουρωτήρι, μόλις στραγγίξει το περισσότερο νερό, τα σκεπάζουμε με μια απορροφητική πετσέτα και κουνάμε καλά το σουρωτήρι ώστε να τιναχτεί το νερό που έχει μείνει.
3: Απλώνουμε στον πάγκο μια μεγάλη απορροφητική πετσέτα και τοποθετούμε στο κέντρο τα μαρούλια. Πιάνουμε τις 4 γωνίες σφιχτά και στρίβουμε την πετσέτα. Κουνάμε πάνω- κάτω την πετσέτα για λίγα λεπτά μέχρι να στραγγίξουν καλά τα φύλλα μαρουλιού.