Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες της 2ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 12-14 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο της Χώρας, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Πεζοπορίας στην Άνδρο.
Αναλυτικά ο Δήμος Άνδρου με ανακοίνωσή του αναφέρει:
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018, οι εργασίες της 2ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 12-14 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο της Χώρας, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Πεζοπορίας στην Άνδρο. Το μεσημέρι του Σαββάτου, παρουσία του Δημάρχου Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη, έγινε η τελετή για την επαναπιστοποίηση των πεζοπορικών διαδρομών της Άνδρου με το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας «Leading Quality Trails – Best of Europe».
Η 2η Συνάντηση για τα μονοπάτια διοργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό φορέα «Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου», που διαχειρίζεται τις δράσεις του «Andros Routes», σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, συν-χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, ενώ συνδιοργανωτές και υποστηρικτές της ήταν ο Δήμος Άνδρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού κα Ελένη Πολίτου, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς, η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Αθηνά Τσατσομοίρου και ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου κ. Δημήτρης Λάσκαρης. Επίσης, το «παρών» έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού κ. Γιάννης Μαργαρίτης και ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.
Να σημειωθεί ότι συμμετείχαν 80 εκπρόσωποι ομάδων και οργανώσεων που ασχολούνται με τον πεζοπορικό τουρισμό, από όλη την Ελλάδα, και συγκεκριμένα εκπρόσωποι σωματείων από την Αττική, τη Θεσπρωτία, τη Χαλκιδική, το Πήλιο, την Καρδίτσα, τη Θεσσαλονίκη, την Καστοριά, το Νυμφαίο, την Αρκαδία, την Κρήτη, την Ικαρία, την Κεφαλλονιά, τα Κύθηρα, την Λήμνο, την Αίγινα, την Ύδρα, τη Χίο, την Τήνο, την Πάρο, τη Σίφνο, την Ιθάκη, αλλά και από την Κύπρο.
Στη Συνάντηση συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν τα μονοπάτια της Άνδρου, της υπόλοιπης Ελλάδας και της Ευρώπης, με σύντομες παρουσιάσεις, ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και προτάσεις και κατάθεση προβληματισμών από τους συμμετέχοντες. Την Παρασκευή το απόγευμα έγινε η γνωριμία των συμμετεχόντων και η έναρξη της πρώτης ενότητας των εργασιών και το Σάββατο το πρωί, συνεχίστηκαν οι εργασίες με τη δεύτερη ενότητα της Συνάντησης.
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Άνδρου εξέφρασε τη θερμή υποστήριξή του στη σημαντική διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Πεζοπορίας στην Άνδρο, καθώς και τη χαρά και ικανοποίησή του για την εκ νέου Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών. «Αναγνωρίζουμε την πολύτιμη συμβολή του δικτύου μονοπατιών στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας. Ο πεζοπορικός τουρισμός είναι µία δυναμική μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και στην Άνδρο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σουσούδης και πρόσθεσε: «Ο Δήμος είναι αρωγός, έχοντας κοινή και βασική επιδίωξη τη διατήρηση και προβολή των μονοπατιών ως μοναδικό μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ως μέσο τουριστικής προβολής της Άνδρου».
Από την πλευρά της, η κα Ελένη Πολίτου, αφού συνεχάρη για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου, με εκλεκτούς εισηγητές και θεματολογία σχετική με την επίλυση προβλημάτων με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και διαχείριση δικτύων μονοπατιών στην Ελλάδα, ανέφερε: «Με την πρώην ιδιότητά μου, ως υπεύθυνη του ΕΟΤ για τη δημιουργία και προβολή των πρώτων μονοπατιών Ε4 και Ε6 και τοπικών δικτύων στην Ελλάδα, χαίρομαι και συγχαίρω το Andros Routes, αλλά και όλους τους φορείς και εθελοντές των άλλων περιοχών της Ελλάδας που φροντίζουν και υλοποιούν δράσεις ανάδειξης της πολιτιστικής αυτής κληρονομιάς, στοιχείου βιώσιμης ανάπτυξης που συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και στην αειφόρο ανάπτυξη». Επίσης, η κα Πολίτου πρόσθεσε ότι «στηριζόμενοι στο πιστοποιημένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, με στοχευμένες δράσεις εμπλουτίζουμε το τουριστικό προϊόν της Άνδρου με κεντρικό άξονα τη φύση και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με έμφαση στην ποιότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό».
Μεταξύ των θεμάτων που παρουσιάστηκαν τη δεύτερη ημέρα ήταν η συντήρηση και πιστοποίηση των μονοπατιών, με εκπρόσωπο του Υπουργείο Περιβάλλοντος να αναφέρεται στην εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης για τα μονοπάτια και εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπορίας στη συντήρηση των μονοπατιών στην Ευρώπη. Παράλληλα, έγινε συζήτηση σχετικά με τον εργασιακό ρόλο του οδηγού/ξεναγού, με τις δράσεις για την ανάδειξη του αγροτικού χώρου ως πολιτιστική κληρονομιά και τις προοπτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και με τη διασύνδεση πρωτογενούς τομέα και πεζοπορικού τουρισμού.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων και την καταγραφή συμπερασμάτων, έγινε η τελετή για την παράδοση της νέας πιστοποίησης του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών της Άνδρου «Leading Quality Trails – Best of Europe». Την απονομή έκανε ο πρόεδρος του European Ramblers Association κ. Borris Micic. Κατά τη διάρκεια της τρίτης ενότητας της Συνάντησης, στο προσκήνιο βρέθηκαν τα θέματα της προστασίας πεζοπορικών δικτύων και της εύρεσης πόρων για τη συντήρηση μονοπατιών, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα πολιτικής προστασίας και ασφάλειας των εμπλεκομένων στον πεζοπορικό τουρισμό.