Aigaio365 > LIFESTYLE > Η συνταγή για το περίφημο ανδριώτικο παστέλι

Η συνταγή για το περίφημο ανδριώτικο παστέλι

Το ανδριώτικο παστέλι, γεμάτο αρώματα, θα συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι σας, θα γεμίσει τις πιατέλες σας στις γιορτές και θα σας λύσει το πρόβλημα του σπιτικού κεράσματος τις μέρες της νηστείας. Θα χαρίσει πολύτιμη ενέργεια στα παιδιά σας και θα τα φέρει σε επαφή με τις παραδοσιακές γεύσεις των Κυκλάδων.

Για το ανδριώτικο παστέλι θα χρειαστούμε:

· 4 κούπες χονδροκομμένο καρύδι
· ½ κούπα παξιμάδι λευκό τριμμένο
· 2 κούπες μέλι θυμαρίσσιο
· 1 κούπα νερό
· ξύσμα 2 λεμονιών
· λίγο γαρύφαλλο
· ανθόνερο
· 200 gr καβουρδισμένο σουσάμι
· φύλλα νεραντζιάς ή λεμονιάς (προαιρετικά για το σερβίρισμα, αν και προσθέτουν ένα ιδιαίτερο άρωμα στο γλυκό)

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα καρύδια, το ξύσμα και το τριμμένο παξιμάδι.
2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το σουσάμι και το καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά. Προσοχή, αν καεί το σουσάμι, θα πικρίζει το γλυκό μας.
3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με το νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να έχουμε ένα σιρόπι πολύ καλά δεμένο (αν ρίξουμε μια κουταλιά από το σιρόπι σε κρύο νερό, θα πρέπει να μπορούμε να σχηματίσουμε με τα δάχτυλά μας ένα μπαλάκι σφιχτό σαν λάστιχο). Μόλις ετοιμαστεί το σιρόπι, προσθέτουμε το μείγμα με τα καρύδια που ετοιμάσαμε πριν και ανακατεύουμε γρήγορα, αποσύροντας την κατσαρόλα από την φωτιά και μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
4. Για το «άνοιγμα» του παστελιού χρησιμοποιούμε μια μαρμάρινη επιφάνεια ή εναλλακτικά ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. Ραντίζουμε την επιφάνειά μας με ανθόνερο, πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και απλώνουμε επάνω το μείγμα της κατσαρόλας. Είτε βρέχοντας τις παλάμες μας με ανθόνερο, είτε χρησιμοποιώντας μια λαδόκολλα και ένα ξύλο ανοίγματος φύλλου, είτε με μια σπάτουλα με ανθόνερο, «ανοίγουμε» το παστέλι σε πάχος περίπου ενός εκατοστού και ισιώνουμε την επιφάνειά του. Πασπαλίζουμε και πάλι με μπόλικο σουσάμι, το οποίο «πατάμε» καλά χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση μια στεγνή λαδόκολλα.
5. Αφού κρυώσει το παστέλι μας ελαφρά, κόβουμε σε ρόμβους (ή μπακλαβαδωτά). Αν το μαχαίρι μας κολλάει, το «βρέχουμε» με ανθόνερο.
6. Προαιρετικά, σερβίρουμε σε φύλλα λεμονιάς ή νεραντζιάς. Αν δεν έχουμε φύλλα εσπεριδοειδών, τυλίγουμε σε διαφάνεια.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien