Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > Υπουργείο Ενέργειας σε ΝΔ: Αστειότητα το ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων

Υπουργείο Ενέργειας σε ΝΔ: Αστειότητα το ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς στελεχών της αντιπολίτευσης ότι το έργο της Α’ Φάσης της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα, 19 Μαρτίου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «ανήκει» στην προηγούμενη κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος επισημαίνει τα εξής:

Αποτελεί ειρωνεία – αν όχι αστειότητα – να κατηγορείται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για καθυστέρηση μηνών στην παράδοση ενός ιστορικού έργου, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθυστέρησαν ολόκληρα χρόνια, μια 8ετία για την ακρίβεια, στο να κάνουν τα προφανή για να προχωρήσει ένα έργο τόσο σημαντικό για τους καταναλωτές και το εθνικό ενεργειακό σύστημα. Υπενθυμίζουμε ότι η Διασύνδεση των Κυκλάδων χαρακτηρίστηκε με υπουργική απόφαση ως “έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας” το Νοέμβριο του 2006. Για πρώτη φορά το έργο εμφανίστηκε στις σχετικές μελέτες ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ) το 2006 χωρίς να υπάρχει ούτε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ούτε χρόνος ηλέκτρισης. Από τότε, πέρασαν 5 ολόκληρα χρόνια (Νοέμβριος 2011) μέχρι να δημοσιευθεί η πρώτη διακήρυξη για το έργο για να κηρυχθεί άγονη 1 χρόνο μετά (Νοέμβριος 2012) και να ξαναπροκηρυχθεί έναν χρόνο πιο μετά (2013). Χρειάστηκαν δηλαδή οκτώ ολόκληρα χρόνια με κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να είναι σε θέση το έργο αυτό να θεωρείται έτοιμο να ξεκινήσει, πόσο μάλλον δε να ολοκληρωθεί.

Μετά από αυτές τις καθυστερήσεις, υπεγράφησαν τελικά συμβάσεις ανάθεσης με τους αναδόχους τον Σεπτέμβριο του 2014, οι οποίες και είχαν σειρά θεμάτων τα οποία δημιούργησαν τις επιπλοκές κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου. Αυτό είχε ως συνέπεια να απαιτηθεί υπερπροσπάθεια από τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ και τις μετέπειτα Διοικήσεις της εταιρείας ώστε να είναι σε θέση το έργο αυτό να ολοκληρωθεί επιτυχώς και μάλιστα στο χρόνο που αυτό έγινε. Οι όροι για τις καθυστερήσεις υπήρχαν δηλαδή στις συμβάσεις που υπεγράφησαν τον Σεπτέμβριο του 2014 και ασφαλώς όχι “στις εμμονές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”, όπως είχε το θράσος να υποστηρίξει ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

Το αντίθετο ακριβώς συνέβη. Ο βασικός κορμός των εργασιών για την Α’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων ξεκίνησε την άνοιξη του 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός χρόνος υλοποίησης του έργου είναι λιγότερο από δυο χρόνια. Άλλα έργα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, πολύ μικρότερου μεγέθους και τεχνικής και αδειοδοτικής πολυπλοκότητας σε σχέση με τη Διασύνδεση για την οποία μιλάμε χρειάστηκαν πολύ περισσότερο χρόνο να ολοκληρωθούν, όπως μπορεί ο καθένας εύκολα να διαπιστώσει. Το έργο επιταχύνθηκε κατά πολύ επί των ημερών της τρέχουσας Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ που ανέλαβε καθήκοντα το καλοκαίρι του 2017, η οποία κινητοποιήθηκε άμεσα και σε συνεργασία με τους εργαζομένους αντιμετώπισε με γενναίες πρωτοβουλίες τα διοικητικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα εμπόδια που βρήκε στο δρόμο της. Αποτελεί πραγματικό επίτευγμα ότι εννέα μήνες αργότερα το έργο σχεδόν ολοκληρώθηκε και δέκα νησιά των Κυκλάδων λαμβάνουν ρεύμα από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς. Η επιτυχία αυτή πιστώνεται στην παρούσα κυβέρνηση και αυτό είναι λογικό να στενοχωρεί όσους θεωρούν ότι η χώρα αυτή και ο λαός της τους ανήκουν.

Οι ισχυρισμοί ότι η Διασύνδεση των Κυκλάδων είναι έργο της προηγούμενης κυβέρνησης είναι εκτός πραγματικότητας. Οι κάτοικοι των διασυνδεδεμένων πλέον νησιών ήδη βλέπουν τα πρώτα οφέλη από το έργο, καθώς έχουν πλέον πρόσβαση σε ποιοτικότερη και πιο σταθερή ηλεκτροδότηση, ενώ έχει περιοριστεί η ρύπανση από τους αντίστοιχους πετρελαϊκούς Σταθμούς Παραγωγής στα νησιά που διασυνδέονται. Σύντομα τα νοικοκυριά όλης της χώρας θα δουν βαθμιαία μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς τους. Και η ελάφρυνση θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς το επενδυτικό του πρόγραμμα, έχοντας την πλήρη στήριξη του βασικού του μετόχου, δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου και του στρατηγικού επενδυτή μειοψηφίας State Grid of China. Ένα τέτοιο έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ για να αποκαλυφθεί για άλλη μια φορά η θλίψη της αντιπολίτευσης όταν βλέπει να υλοποιούνται έργα στην χώρα που για δεκαετίες ήταν μόνο ευχολόγια. Είναι κρίμα για το λαό μας το επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης να είναι τόσο αναντίστοιχο με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής μας. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συγχαίρει για άλλη μια φορά του εργαζόμενους και την Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ που κατάφεραν να αποδείξουν ότι γίνεται και αλλιώς.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien