Aigaio365 > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > Βρυξέλλες και Βερολίνο βλέπουν συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης

Βρυξέλλες και Βερολίνο βλέπουν συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης

Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει λύση για το ελληνικό ζήτημα στο προσεχές Eurogroup εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Βερολίνο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια είναι η λύση που βλέπει να επικρατεί. «Είμαι πεπεισμένος (confident) ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα την Πέμπτη». Σύμφωνα με το Bloomberg, η συγκεκριμένη δήλωση είναι αυτή που συνέβαλε στο να κινηθεί το επιτόκιο του ελληνικού 2ετούς ομολόγου κάτω από 5%.

«Θα τα καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα το δείτε», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Είναι ένας «εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών» και «σκληρός διαπραγματευτής», είπε, ρίχνοντας παράλληλα και ένα καρφί προς την πλευρά του Μαξίμου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον εμπιστεύεται πολύ λίγο.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ παράλληλα δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στην ΕΚΤ, λέγοντας ότι πρέπει να βγει «σε εύθετο χρόνο» από την τρέχουσα νομισματική της πολιτική, προειδοποιώντας πως τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια έχουν προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

«Η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική σε πολλές περιοχές έχει ενθαρρύνει την υπερβολική ανάληψη ρίσκου, την επανάπαυση σε επίπεδο πολιτικής, την κακή κατανομή κεφαλαίων και τη φούσκα στις τιμές των assets και θα συνεχίσει να το κάνει, αν δεν αντιστραφεί με τον καιρό».

«Πρέπει να βγούμε από την τρέχουσα νομισματική πολιτική σε εύθετο χρόνο και να επιστρέψουμε σε μια πιο ομαλή πορεία», συμπλήρωσε.

Για το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού σημείωσε πως αναζητείται λύση που θα προκαλέσει τη λιγότερη δυνατόν ζημία και στις δύο πλευρές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως αν οι Βρετανοί αποφασίσουν πως δεν θέλουν πλέον να φύγουν από την ΕΕ, τότε η Βρετανία θα βρει «ανοικτές πόρτες».

Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό θέμα πάντως, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, πυρήνας της συμφωνίας που προωθείται από το Βερολίνο είναι η λεγόμενη «πρόταση Σόιμπλε» του προηγούμενου Eurogroup.

Αυτή προέκριναν άλλωστε στο διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ. Το γεγονός ότι στο Λουξεμβούργο θα βρίσκεται και η ίδια η κ. Λαγκάρντ εκλαμβάνεται από αναλυτές ως σαφής ένδειξη ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Το ερώτημα είναι βέβαια ποια μορφή θα έχει αυτή η συμφωνία. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, το πιο πιθανό σενάριο είναι μια ελαφρώς αναβαθμισμένη εκδοχή της τελευταίας πρότασης του Μαΐου, με ορισμένες πιο εξειδικευμένες αναφορές στο χρέος -εδώ συνίσταται και η υποχώρηση από πλευράς Β. Σόιμπλε-, εντούτοις με τον γνωστό αστερίσκο που παραπέμπει τη λήψη των τελικών αποφάσεων στο 2018, εφόσον φυσικά κριθεί αναγκαίο.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα πρόκειται για μια υποτυπώδη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, με τέτοια διατύπωση που δεν θα συνιστά φυσικά «αλλαγή προγράμματος» και συνεπώς δεν θα αναγκάζει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να ζητήσει την έγκριση της γερμανικής Βουλής και δη εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Επίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχει σαφής και ισχυρή αναφορά στα ευρωπαϊκά μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. Όλα αυτά ανοίγουν φυσικά τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά κατ’ αρχάς ως τεχνικού συμβούλου αφού η πλήρης εμπλοκή του με χρηματοδότηση θα ακολουθήσει όταν θα έχει διευθετηθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

«Κλειδί» της συμφωνίας θεωρούνται πλέον οι τελικές διατυπώσεις, που θα πρέπει να δίνουν σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές περιθώρια καλής επικοινωνιακής διαχείρισης.

Αυτό αφορά κυρίως την ελληνική πλευρά αφού τόσο το Βερολίνο όσο και το ΔΝΤ μπορούν να είναι κατ’ αρχάς ικανοποιημένοι: οι κ.κ. Σόιμπλε και Μέρκελ εκπληρώνουν την υπόσχεσή τους προς την κοινοβουλευτική τους ομάδα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ενώ τηρούν και την κόκκινη γραμμή που είχαν θέσει, ότι χωρίς το Ταμείο δεν μπορεί να εκταμιευτεί άλλη δόση. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, μπορεί επίσης να είναι ικανοποιημένο αφού δεν χρειάζεται να καταβάλλει χρήματα όσο δεν πληρούνται οι όροι που θέτει.

Μια ισχυρή αναφορά σε αναπτυξιακά μέτρα καθώς και μια μεγαλύτερη δόση μπορεί να είναι τα στοιχεία εκείνα που θα χρυσώσουν το χάπι στην Αθήνα. Πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα -πολιτικοοικονομική αλλά και επικοινωνιακή- θα είχε βέβαια μια διατύπωση που θα ξεκλείδωνε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οι τελικές αποφάσεις όμως δεν βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής των υπουργών Οικονομικών, αλλά εναπόκεινται στην αρμοδιότητα της Ευρωτράπεζας, που έχει διαμηνύσει τελευταία ότι δεν συμπαρασύρεται από πολιτικά παιχνίδια.

Επί της αρχής θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ, σε συνέχεια του επικείμενου Eurogroup στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει ο Θάνος Αθανασίου από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, η Ελλάδα, τελευταίο θέμα στην ατζέντα, θα λάβει εγκαίρως τη δόση από τον ESM, χωρίς εκπλήξεις, μετά την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος εξήγησε ότι βάση της απόφασης των Υπουργών και του ΔΝΤ θα αποτελέσει η ήδη υφιστάμενη απόφαση της 25ης Μαΐου 2016, που προβλέπει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν ήδη εκτελεστεί και τα μεσοπρόθεσμα που θα εκτελεστούν στο τέλος του προγράμματος το 2018.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι τα μέτρα του 2018 θα αποφασιστούν τελειωτικά μόνο στο τέλος του προγράμματος. Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν μόνο στο απώτατο μέλλον και αν και μόνον είναι απαραίτητο.

Η ελληνική δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι σε ευθεία γραμμή μετά το τέλος του προγράμματος με το κοινοτικό πλαίσιο. “Είναι σαφές”, είπε, “πως αυτό είναι ένας περιοριστικό παράγοντας”. Επιπλέον εξήγησε ότι οι συζητήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης το 2030 και το 2060 αποτελούν “απλά υποθέσεις”.

Ωστόσο εξήγησε ότι θα υπάρχει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους “που είναι φωτογραφία της στιγμής”. Η ανάλυση όπως είπε, είναι προαπαιτούμενο και για τον ESM και για το ΔΝΤ. “Αν δεν ήταν δεν θα ασχολούμασταν καν με αυτό, δεν θα μιλούσαμε καν για αυτό, θα ήταν περιθωριακό ζήτημα”, είπε.

“Το ΔΝΤ είναι ενθουσιώδες για το πρόγραμμα και τις πολιτικές του”. Ωστόσο, “οι συζητήσεις συνεχίζονται για να υπάρξει μια ταυτόσημη ανάλυση για το χρέος”. Αυτό θα συμβεί, εξήγησε από τώρα και ως την Πέμπτη.

“Αν αυτό δεν συμβεί, τότε το ΔΝΤ θα προτείνει ένα πρόγραμμα με εκταμιεύσεις αργότερα”.

“Δεν έχει καμία σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, αλλά μόνο με την ανάλυση των μακροοικονομικών της Ελλάδας. Όχι με το χρέος”, σημείωσε με έμφαση.

“Σε σχέση με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους δεν αναμένω εκπλήξεις. Υπάρχουν αρκετοί στον Τύπο κυρίως, που νομίζουν εσφαλμένα ακόμα, ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε αυτό το Eurogroup, ελπίζω ότι δεν βρίσκονται σε αυτό το δωμάτιο και αυτή την πόλη”, σημείωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

“Βασικό αντικείμενο αποτελεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αναμένω να δω μια ολοκληρωμένη έκθεση συμμόρφωσης, όχι απλώς με κουτάκια, αλλά επί της ουσίας”, τόνισε.

Στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση για την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα: “το πως θα πάει το ΔΝΤ στο ΔΣ του για πρόταση για πρόγραμμα για την Ελλάδα – είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί”.

“Υπάρχει μια απόφαση της 25ης Μαΐου 2016, τα βραχυπρόθεσμα είχαν σημαντική απόδοση, και τα μεσοπρόθεσμα στο τέλος του προγράμματος”, είπε.
Η απόδοση των μεσοπρόθεσμων μέτρων θα είναι περί τις 20 μονάδες του ελληνικού ΑΕΠ , όπως και τα βραχυπρόθεσμα.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι η διαφορές ΔΝΤ – ΕΕ είναι μόνο στην ανάπτυξη στο απώτατο μέλλον και σημείωσε ότι η εφαρμογή του προγράμματος και η επενδυτική δυναμική με κοινοτικά κονδύλια και επενδυτικές τράπεζες θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση.

Εξήγησε ότι η Κομισιόν μπορεί να εξετάσει ένα πρόγραμμα συνδυαστικών κονδυλίων και επενδυτικών προσπαθειών για να βελτιώσει το αναπτυξιακό προφίλ της χώρας. Τόνισε δε ότι είναι προφανές ότι ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα θα ήταν παντελώς άχρηστο για αυτό το σκοπό.

Επεσήμανε δε, ότι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις στο τραπέζι για μακροπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, για το τι θα συμβεί ή όχι στο μέλλον με την ανάπτυξη και τα επιτόκια: “διανοητικά φιλόδοξες, αλλά πρακτικά και τεχνικά αμφίβολες και αμφίβολο αν θα υιοθετηθεί κάποια από αυτές”, σημείωσε ο αξιωματούχος.

“Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα υπάρχει θετική απόφαση» κατέληξε.

Το Eurogroup θα ξεκινήσει παρουσία της Κρ.Λαγκάρντ και πολλών ακόμα σημαντικών προσώπων που δεν ανήκουν στο κύκλο των 19 Υπουργών Οικονομικών, την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο

H συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την ανασκόπηση της λειτουργίας του μηχανισμού αναδιάρθρωσης τραπεζών, με εισηγήσεις της Ντ.Νουί, του SSM και της Κομισιόν, κυρίως γύρω από το τι έχει τις τελευταίες εβδομάδες συμβεί με μια σειρά από Ισπανικές τράπεζες και την ιταλική Monte Paschi di Sienna. Η γενική θέση είναι πως το υπάρχον πλαίσιο λειτουργεί.

Οι 19 Υπουργοί θα συζητήσουν στη συνέχεια γύρω από τη θεματική ατζέντα “Aπασχόληση και Ανάπτυξη”, σε σχέση με τις κρατικές δαπάνες και τα φορολογικά συστήματα.

Το Eurogroup θα εξετάσει πως οι σχετικές πολιτικές μπορούν να υλοποιηθούν σε καθεστώς ελαχιστοποιημένων δημοσιονομικών περιθωρίων. Δεν θα ληφθούν αποφάσεις, θα γίνει όμως ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Αμέσως μετά οι 19 θα εξετάσουν την ανάλυση του “άρθρου 4” για την κατάσταση των οικονομιών στην ευρωζώνη, μετά από εισήγηση στελεχών του ΔΝΤ. Η γενική θέση της έκθεσης του ΔΝΤ είναι θετική για την ευρωζώνη προειδοποιώντας για χρήση των δημοσιονομικών περιθωρίων για στήριξη της ανάπτυξης, αλλά και ταυτόχρονα με συστάσεις προς τις χώρες με υψηλό χρέος να το μειώσουν.

Επιπλέον, το ΔΝΤ θα κάνει συστάσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ολοκλήρωση της ΟΝΕ και την επιδιόρθωση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Το ΔΝΤ θα τοποθετηθεί και επί της αρχιτεκτονικής της τραπεζικής ένωσης, αλλά και των μηχανισμών αναδιάρθρωσης, με έμφαση στο συντονισμό και το ποιος λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien