Aigaio365 > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εκλογική διαδικασία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εκλογική διαδικασία

Το δημοκρατικό τους δικαίωμα καλούνται να ασκήσουν οι 9,9 εκατομμύρια πολίτες την 7η Ιουλίου με τις κάλπες να ανοίγουν από τις 7 το πρωί της Κυριακής και να κλείνουν στις 7 το βράδυ σε 21.478 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια. Σε αυτές τις εκλογές όπως και σε αυτές του Μαΐου δικαίωμα ψήφου έχουν οι 116.000 που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή γεννήθηκαν έως 31.12.2002.

Λόγω της θερινής περιόδου, που συνδυάζεται με την τουριστική δραστηριότητα και την αναψυχή ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντ. Ρουπακιώτης, αλλά και οι επικεφαλής των κομμάτων καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, για να αντιστραφεί το αρνητικό ρεκόρ της αποχής. Να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του Μαΐου η αποχή άγγιξε το 41,31%.

Η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος θα γίνει στις 9 το βράδυ της Κυριακής. Η καταμέτρηση πρόκειται να γίνει σε συντομότερο χρόνο σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, καθώς η Singular Logic έχει διανείμει 12.000 ταμπλέτες στους δικαστικούς αντιπροσώπους εκ των οποίων οι 7.500 στα εκλογικά τμήματα της Αττικής, της Α’ και Β’ Πειραιά, της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης και στην Αχαΐα. Οι υπόλοιπες 4.500 ταμπλέτες, όπως και οι 4.500 κινητές συσκευές θα διανεμηθούν σε εκλογικά τμήματα των υπόλοιπων μεγάλων πόλεων της επικράτειας, προκειμένου να υπάρχουν άμεσα τα αποτελέσματα για συνδυασμούς και σταυρούς.

Η γενική δοκιμή για τις εθνικές εκλογές

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή η γενική δοκιμή στο υπουργείο Εσωτερικών για τη λήψη και τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Αντώνη Ρουπακιώτη.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ο κ. Ρουπακιώτης παρακολούθησε προσομοίωση συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Κώστα Πουλάκη, υπηρεσιακά στελέχη και τους επικεφαλής της SingularLogic.

Σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία της 7ης Ιουλίου – «Μάθε πού Ψηφίζεις»

Η κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά τμήματα θα είναι διαφορετική σε σχέση με τις τετραπλές εκλογές της 26ης Μαΐου, λόγω της σημαντικής μείωσης του συνολικού αριθμού των εκλογικών τμημάτων που είναι αναγκαία για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, υπενθυμίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Για το λόγο αυτό, το ΥΠΕΣ συνιστά προς τους εκλογείς να αναζητήσουν το εκλογικό τους τμήμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), στην ειδική εφαρμογή «Μάθε πού Ψηφίζεις» ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, έως και την Κυριακή, από τις 09:00 έως τις 19:00, προκειμένου να επιβεβαιώσουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, το υπουργείο προτείνει πρώτα τη χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής «Μάθε πού Ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να βάζουν σταυρό στους υποψηφίους βουλευτές Επικρατείας. Οι εκλογείς εκφράζουν την προτίμησή τους υπέρ υποψηφίων παραπλεύρως του ονόματος τους, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο μόνον με σταυρό και όχι κάποιο άλλο σήμα.

Συγκεκριμένα, στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας (1) ως και τρεις (3) βουλευτές, βάζουμε έναν (1) σταυρό. Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) ως και επτά (7) βουλευτές, βάζουμε μέχρι δύο (2) σταυρούς. Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ (8) ως και δώδεκα (12) βουλευτές, βάζουμε μέχρι τρεις (3) σταυρούς. Τέλος, στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς (13) βουλευτές βάζουμε μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς.

Αναλυτικά ΕΔΩ

Ειδικές κατηγορίες εκλογέων

Οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ενημερωμένοι έως την 30ή Απριλίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγών, όπως ενημερώνει το υπουργείο Εσωτερικών. Για τους ετεροδημότες έχουν συγκροτηθεί ειδικά εκλογικά τμήματα εφ’ όσον συγκεντρωθούν 40 εγγεγραμμένοι. Οι διπλοεγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα ψηφίσουν σε άλλο εκλογικό τμήμα. Για ειδικές ομάδες εκλογέων ορίζεται ότι για παράδειγμα οι Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και εκτελούν δρομολόγια εντός χώρας, υποχρεούνται να ψηφίσουν στον δήμο του λιμένα όπου το πλοίο δένει, εφ’ όσον οι πλοίαρχοι έχουν μεριμνήσει για ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων.

Οι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα ψηφίζουν όπου υπηρετούν μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Τέλος, όσοι εκτίουν ποινές και είναι Έλληνες πολίτες και δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα, μπορούν να ψηφίσουν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, που συγκροτούνται στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Να σημειωθεί ότι για τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Διευκολύνσεις στη μετακίνηση

Για τη μετακίνηση των πολιτών, δωρεάν θα είναι η διέλευση από τα διόδια για το διάστημα από το Σάββατο το μεσημέρι έως και τη Δευτέρα στις 08:00 το πρωί. Επίσης, η TΡΑΙΝΟΣΕ παρέχει έκπτωση 30% και τα ΚΤΕΛ 25%.

Η εκλογική άδεια είναι υποχρεωτική

Να σημειωθεί ότι η εκλογική άδεια είναι υποχρεωτική και χορηγείται σε όσους εκλογείς ψηφίζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Συγκεκριμένα, όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται άδεια μιας (1) εργάσιμης για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος εφ’ όσον θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ. και δυο (2) εργάσιμες εάν θα μετακινηθούν από 401 χλμ. και άνω. Επίσης, όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται άδεια μιας (1) εργάσιμης εάν απαιτείται να μετακινηθούν από 100-200 χλμ., δυο (2) εργάσιμες εάν πρέπει να μετακινηθούν από 201-400 χλμ. και τρεις (3) εργάσιμες ημέρες εάν πρέπει να μετακινηθούν από 401 χλμ. και άνω. Επίσης, για τους εκλογείς που θα μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Πληροφορίες: ΑΥΓΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien