Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ > Τα ερωτήματα που γεννά ο θάνατος της 57χρονης στη Φολέγανδρο και το στοίχημα της κυβέρνησης

Τα ερωτήματα που γεννά ο θάνατος της 57χρονης στη Φολέγανδρο και το στοίχημα της κυβέρνησης

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Το τραγικό γεγονός στη Φολέγανδρο έδωσε σάρκα και οστά στον πιο άσχημο εφιάλτη των νησιωτών. Το κεφάλαιο της Υγείας ήταν ανέκαθεν μια ανοιχτή πληγή για τις Κυκλάδες, την οποία καλείται να κλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα έχει καταφέρει; Έχει δίκιο να φωνάζει η αντιπολίτευση; Ποιός θα αναλάβει την ευθύνη για τον χαμό της 57χρονης; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως με αυτή την κυβέρνηση έχει βελτιωθεί κατά πολύ η Υγεία στις Κυκλάδες. Έχει ανοίξει και συνεχώς ενισχύεται το νοσοκομείο της Σαντορίνης, ενισχύονται τα νοσοκομεία στη Σύρο και στη Νάξο, έχει δημιουργηθεί η πτητική βάση του ΕΚΑΒ, έχουν δοθεί οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς για να δουλέψουν στα νησιά, έχουν εξοπλιστεί ιατρεία σε απομακρυσμένα χωριά που έμεναν άδεια για χρόνια.

Πλέον οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας και σύμφωνα με τα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί, σε λίγα χρόνια θα μειωθεί κατά πολύ (σε ορισμένες περιπτώσεις θα μηδενιστεί) η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Αντικειμενικά, έχουν γίνει αρκετές μεγάλες και μικρές παρεμβάσεις.

Φτάνουν όμως όλα αυτά; Νιώθουν πλέον ασφαλείς οι κάτοικοι των νησιών;

Όσο θα υπάρχουν περιστατικά σαν και αυτό στη Φολέγανδρο, τόσο οι νησιώτες θα αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Όμως, εφόσον η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, ο σκληρός ρεαλισμός της οικονομικής κρίσης δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Άλλωστε, το πρόβλημα της Υγείας στις Κυκλάδες δεν λύθηκε την εποχή των παχέων αγελάδων. Πώς έχουμε την απαίτηση να το λύσει εξ’ ολοκλήρου σε δύο χρόνια, εν μέσω κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η προσπάθεια που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση για να βελτιώσει την Υγεία στις Κυκλάδες είναι αξιόλογη. Όμως, ο δρόμος που έχει να διανύσει, ώστε όλοι οι κάτοικοι των νησιών να αισθάνονται στοιχειωδώς ασφαλείς, είναι ακόμα μεγαλύτερος. Και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει μέσα σε τέσσερα χρόνια όσα δεν έκαναν οι άλλοι σε σαράντα. Άλλωστε αυτό υποσχέθηκε και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Όσον αφορά τον αδόκητο χαμό της 57χρονης στη Φολέγανδρο (διαβάστε εδώ το χρονικό των προσπαθειών, όπως ανακοινώθηκε από το ΕΚΑΒ) γεννιούνται αυτόματα κάποια κρίσιμα ερωτήματα:

– Τι έχει κάνει η δημοτική αρχή Φολεγάνδρου ώστε να βελτιώσει το αποδεδειγμένα ακατάλληλο ελικοδρόμιο του νησιού;

– Είχαν ενημερώσει οι αρμόδιοι του ΕΚΑΒ τον Δήμο πως το ελικοδρόμιο είναι ακατάλληλο;

– Υπάρχουν και άλλα ακατάλληλα ελικοδρόμια σε άλλα νησιά;

– Γιατί η Φολέγανδρος έμεινε χωρίς αγροτικό γιατρό; Τι έκανε η δημοτική αρχή για να κάνει ελκυστική τη θέση στο νησί; (πχ άλλοι δήμαρχοι προσφέρουν δωρεάν κατοικία)

– Ισχύει η φήμη πως η άτυχη γυναίκα εργαζόταν για μέρες με πρόβλημα υγείας;

Και η ερώτηση Bonus προς το υπουργείο: Έχουν διερευνηθεί οι ψίθυροι, που υποστηρίζουν πως κάποιοι στο ΕΚΑΒ παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές μόνο και μόνο για να πλήξουν την κυβέρνηση; Δεν θέλω καν να υποψιάζομαι πως συμβαίνει κάτι τέτοιο…

ΥΓ. Τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το θέμα της Υγείας στις Κυκλάδες δεν θέλω καν να τις σχολιάσω. Κύριε Βρούτση μια ταπεινή συμβουλή. Σταματήστε να αυτοεξευτιλίζεστε και να προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε επικοινωνιακά αυτό το τραγικό γεγονός. Γιατί ο κόσμος έχει μνήμη. Άλλωστε ούτε δυόμιση χρόνια δεν έχουν περάσει…Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien